Απελευθερώνοντας τον μεγαλύτερο καρχαρία του πλανήτη

Ένα πραγματικό θαύμα της φύσης.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 05 Μαρτίου 2020

Τον περασμένο μήνα, οι Ιταλοί δύτες Simone Musumeci και Antonio Di Franca εντόπισαν έναν φαλαινοκαρχαρία κολλημένο σε ένα σχοινί από αλιευτικό δίχτυ και κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν. O εν λόγω καρχαρίας κολυμπούσε με δυσκολία στα ανοιχτά του νησιού Fuvahmulah, στις Μαλδίβες, όταν η κατάστασή του έγινε αντιληπτή από τους δύο δύτες.

Οι τελευταίοι, αμέσως μόλις κατάλαβαν τι ακριβώς συμβαίνει, πήραν τον εξοπλισμό τους και βούτηξαν ώστε να βοηθήσουν το παγιδευμένο ζώο που αντιμετώπιζε τεράστιες δυσκολίες στο να μετακινηθεί λόγω του σχοινιού ανάμεσα στο κεφάλι και τα θωρακικά του πτερύγια. 

Όλη τους η προσπάθεια καταγράφηκε σε βίντεο, με τους Musumeci και Di Franca να κολυμπούν δίπλα από τον φαλαινοκαρχαρία, προσπαθώντας να κόψουν το σχοινί. Το οπτικό υλικό έγινε αμέσως viral και για όλους τους σωστούς λόγους, ειδικά ανάμεσα στους λάτρεις της θαλάσσιας βιολογίας αλλά και απλών χρηστών των social networks. Αυτό δεν είναι το πρώτο βίντεο με παρόμοιες καταστάσεις που κυκλοφορεί online, καθώς πριν μερικούς μήνες υπήρξε ένα αντίστοιχο από τα νερά της Νέας Ζηλανδίας.

Ο φαλαινοκαρχαρίας θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα πλάσματα των ωκεανών με το μήκος του πολύ συχνά να φτάνει ή να ξεπερνά τα 15 μέτρα και το βάρος του τους 20 τόνους. Παρά την επιβλητική του εμφάνιση δεν είναι επικίνδυνος για τους ανθρώπους και τρέφεται κυρίως με μικρά θαλάσσια πλάσματα και πλαγκτόν.

Απελευθερώνοντας τον μεγαλύτερο καρχαρία του πλανήτη

Συνηθίζει να ζει στην ανοιχτή θάλασσα και κολυμπά σε θερμά νερά. Μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 70 έτη σε ηλικία ενώ θεωρείται πως έχει εμφανιστεί ως είδος πριν από περίπου 60.000.000 χρόνια.

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δήμος Σαμουράκης πιστεύει στις καθαρές γεύσεις

Ο head chef του 7 Food Sins μιλά στο Esquire για όλα όσα λατρεύει αλλά και εκείνα που τον προβληματίζουν, εντός και εκτός κουζίνας.

Το αψέντι και τα μυστικά της Πράσινης Νεράιδας

Το πιο παρεξηγημένο ποτό όλων των εποχών και τι πρέπει να ξέρεις γι' αυτό, με αφορμή την Absinthe Day της 5ης Μαρτίου.