Τα Ιμαλάια φαίνονται από την Ινδία, πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια

Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είχε εκπληκτικά αποτελέσματα.

Η απόσταση που χωρίζει την πολιτεία του Παντζάμπ στην Ινδία από τα Ιμαλάια είναι κάτι παραπάνω από 200 χιλιόμετρα. Δεν είναι μικρή αλλά και πάλι δεν υπάρχει κάποιο άλλο φυσικό εμπόδιο που να αποκόπτει τη θέα. Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, η υψηλότερη οροσειρά του πλανήτη έγινε ορατή για τους κατοίκους της βορειοδυτικής Ινδίας

Ο βασικότερος λόγος έχει να κάνει ασφαλώς με τα μέτρα που πάρθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και που είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι ρυπογόνες ουσίες έγιναν εμφανώς ασθενέστερες λόγω της περιορισμένης κίνησης των αυτοκινήτων, το κλείσιμο της πλειοψηφίας των βιομηχανιών και των εργοστασίων καθώς και τις εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων. Η γενικότερη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εκτιμάται σε ποσοστό 44% για τις περισσότερες ινδικές πόλεις από τις 22 Μαρτίου, όταν και ο Πρωθυπουργός της χώρας Narendra Modi διέταξε το lockdown. Παράλληλα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι βελτιώθηκε αισθητά και η ποιότητα του αέρα.

Οι κάτοικοι του Παντζάμπ και των γειτονικών περιοχών αντέδρασαν προφανώς με ενθουσιασμό στη θέαση της σκεπής του κόσμου, γεμίζοντας με φωτογραφίες τα social media.

Δεν είναι όμως μόνο η Ινδία που έχει επωφεληθεί περιβαλλοντικά από την απαγόρευση της κυκλοφορίας και της βιομηχανικής δραστηριότητας αλλά και αρκετές ακόμη περιοχές του πλανήτης όπως η Κίνα, η Ιταλία και η Μέση Ανατολή. Οι εικόνες από δορυφόρους και οι πρόσφατες μελέτες συνηγορούν σε μία τεράστια πτώση των παγκόσμιων επιπέδων διοξειδίου του αζώτου και, κατ' επέκταση, της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.