Μόλις ανακαλύφθηκε το πιο μακρύ πλάσμα του πλανήτη

Είναι δύο φορές πιο μακρύ από τη γαλάζια φάλαινα.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 15 Απριλίου 2020

"Ήταν απίστευτο να παρακολουθείς έναν πελώριο και απίστευτα μακρύ ζωντανό οργανισμό που έμοιαζε με εξωγήινο πλάσμα, να "πετάει" σαν UFO μέσα στο νερό. Οι περισσότεροι είχαν βγει έξω από το δωμάτιο ελέγχου, αλλά μόλις έμαθαν τα "νέα" το δωμάτιο πλημμύρισε ξανά με κόσμο" δήλωσε η Nerida Wilson, επικεφαλής της υποθαλάσσιας έρευνας που διεξήγαγε ομάδα ερευνητών για λογαριασμό του Schmidt Ocean Institute στα νερά της Δυτικής Αυστραλίας, στη Guardian"Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε στα μάτια μας".

Τι είδαν, όμως, οι επιστήμονες που επέβαιναν στο βαθυσκάφος και τους έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση, ώστε λίγες ώρες μετά την ανακάλυψή του η είδηση να κάνει τον γύρο του πλανήτη; Λίγο έως πολύ, το πιο μακρύ πλάσμα του πλανήτη - ή αλλιώς έναν θαλάσσιο οργανισμό με μήκος περίπου 45 μέτρα, σχεδόν δύο φορές, δηλαδή, πιο μακρύ από τις τεράστιες γαλάζιες φάλαινες.

Η εντυπωσιακή ανακάλυψη της ερευνητικής ομάδας ήρθε στα 630 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, αφού πρώτα το βαθυσκάφος είχε εξερευνήσει τα υποθαλάσσια φαράγγια της περιοχής, τα οποία και φτάνουν ακόμα και τα 4400 μέτρα σε βάθος.


Μάλιστα, εκτός από το πιο μακρύ πλάσμα στον πλανήτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν άλλα 30 νέα είδη - ανάμεσά τους ένα χταπόδι που μοιάζει με καλαμάρι, ένα "αγγούρι της θάλασσας" με μακρυά ουρά.


Το θαλάσσιο πλάσμα ανήκει στα "σιφωνοφόρα", μοιάζει με πελώριο διάφανο σκοινί, τρέφεται μικρά οστρακόδερμα και ψάρια που έχουν την ατυχία να βρεθούν στο διάβα του, ενώ το ίσως πιο εντυπωσιακό στοιχείο του -πέρα, φυσικά, από το μήκος του- είναι το γεγονός ότι είναι επί της ουσίας μία αποικία συνεργαζόμενων μικροσκοπικών "κλόνων"

Μάλιστα, εκτός από το πιο μακρύ πλάσμα στον πλανήτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν άλλα 30 νέα είδη - ανάμεσά τους ένα χταπόδι που μοιάζει με καλαμάρι, ένα "αγγούρι της θάλασσας" με μακρυά ουρά αλλά και μία αποικία μικροοργανισμών που θυμίζει αναποδογυρισμένη μέδουσα. Ο πλούτος των ωκεανών ποτέ δε θα σταματήσει να μας εντυπωσιάζει. 


φωτογραφίες © Schmidt Ocean Institute

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των Apple και Amazon έρχεται από την Κίνα

Η κινεζική εταιρεία που τις ᾽απειλεί᾽ στην κορυφή των ᾽100 πολυτιμότερων brands᾽.

Ανοδική πορεία για την επιχειρηματικότητα εν μέσω πανδημίας

Το 70% των νέων νεοφυών επιχειρήσεων είναι είτε τεχνολογικές είτε στηρίζονται εξ αρχής στο διαδίκτυο.

Τι θα ισχύει στο εξής με τα self tests

Oι φαρμακοποιοί αποφασίζουν σήμερα για την τύχη της δωρεάν διάθεσης των self test. Θετική η πλειοψηφία. Αρνητικοί οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της Αττικής και της Αχαΐας.

Η ιστορία του πιο χειριστικού δισεκατομμυριούχου της Αμερικής

Ο Bob Brockman, τα Darth Vader contracts και οι απάτες των δισεκατομμυρίων που έχτισαν μία αυτοκρατορία.

Τα πρώτα προνόμια στους εμβολιασμένους

Χωρίς μάσκα στα γυμναστήρια και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.