Οι συμμαχίες πίσω από τις κλειστές πόρτες στη Σύνοδο Κορυφής

Ποιοι στήριξαν την ελληνική πλευρά και ποιοι ήταν απέναντι.

Γράφει: Esquire Editors 03 Οκτωβρίου 2020

Χαρακτηρίστηκε ως μία από τις δυσκολότερες διαπραγματεύσεις αυτή στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, άλλωστε δεν είναι λίγο να απορρίπτεις με μιας δύο προσχέδια και να αλλάζεις σημαντικά το τρίτο. Ταξιδεύοντας προς τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε πως δεν θα υπήρχε ομοφωνία για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας και ετοιμάστηκε για μία σκληρή μάχη, την οποία χωρίς συμμάχους πιθανότατα δεν θα κέρδιζε και αυτή την φορά η χώρα μας είχε στο πλευρό της αρκετούς.

Μόλις πήρε στα χέρια του το πρώτο προσχέδιο από τον Σαρλ Μισέλ οι αρχικοί του φόβοι επιβεβαιώθηκαν. Καμία αναφορά σε κυρώσεις, καμία καταδίκη στην Άγκυρα, για τις παράνομες ενέργειες της στην ανατολική Μεσόγειο. "Το πρώτο κείμενο δεν ήταν αποδεκτό" είπε κοφτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη Τύπου και ανάλογη ήταν η αντίδραση του και στο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Απέναντι στις ελληνικές θέσεις ήταν η Άνγκελα Μέρκελ η οποία επέμενε μέχρι και την τελευταία στιγμή να μην υπάρξει η λέξη "κυρώσεις" στο κείμενο των συμπερασμάτων, ωστόσο αυτή την φορά ήταν ουσιαστικά μόνη της καθώς ελάχιστες χώρες στάθηκαν στο πλευρό της.

Αυτό όμως αρκούσε για να μην περάσει η συγκεκριμένη διατύπωση που απαιτεί ομοφωνία. "Η κύρωση αυτή καθ’ αυτή δεν είναι αυτοσκοπός. Η απειλή της κύρωσης είναι αυτή η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή συμπεριφοράς και αυτό θέλουμε" είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου και ήταν κάτι που είχε τονίσει και στους ευρωπαίους ομολόγους του.

Ποιοι στήριξαν τις ελληνικές θέσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε αρκετές φορές από τους δημοσιογράφους για τα όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου Κορυφής και πώς κατάφερε να αλλάξει το αρχικό προσχέδιο. "Πολλή δουλειά" απάντησε μονολεκτικά και πρόσθεσε: "Μη μου ζητάτε να μπω σε λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται αυτές οι διαπραγματεύσεις, νομίζω ότι καταλαβαίνετε απόλυτα γιατί δεν μπορώ να πω περισσότερα". Σύμφωνα με πληροφορίες δύο ήταν οι πιο ισχυροί σύμμαχοι της ελληνικής πλευράς, η Γαλλία και η Αυστρία. Μάλιστα ο Εμμανουέλ Μακρόν στην παρέμβαση του κάλεσε τους ευρωπαίους ομολόγους του να αποφασίσουν κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας. "Αν δεν της επιβάλετε θα το κάνω μόνος μου" φέρεται να είπε. Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος ήταν παρών σε όλες τις διαβουλεύσεις όπως στην κρίσιμη πενταμερή που έγινε πριν από το δείπνο των "27" αλλά ήταν και εκείνος που προσπαθούσε να κάμψει τις αντιστάσεις της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κομβικός ρόλος του Μακρόν

Ο Εμμανουέλ Μακρόν μετά το τέλος της συνεδρίασης έδωσε ένα περίγραμμα των στρατοπέδων δημιουργήθηκαν μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών. Ο Γάλλος πρέδρος υποστήριξε πως ορισμένες χώρες έδωσαν έμφαση στον διάλογο με την Άγκυρα, ενώ άλλες, γεωγραφικά πιο κοντά στην Τουρκία, τάχθηκαν υπέρ των κυρώσεων. "Βρήκαμε έναν τρόπο να κάνουμε και τα δύο ταυτόχρονα και αυτό μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και να μεταφέρουμε την ευθύνη στην πλευρά της Τουρκίας", είπε χαρακτηριστικά. Σκληρή γραμμή κράτησαν επίσης ο Σεμπάστιαν Κουρτς που έκανε λόγο για "απειλή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας" αλλά και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν. Οι περισσότερες χώρες στήριξαν τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά έπεσαν πάνω στο γερμανικό τείχος.

Ρωγμές στο γερμανικό μπλόκ

Σαφώς μικρότερη ήταν η στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ που χαρακτήριζε ως "αντιπαραγωγικό" το ενδεχόμενο κυρώσεων απέναντι στην Άγκυρα, την ώρα που Ελλάδα και Τουρκία είναι έτοιμες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Παράλληλα δικαιολόγησε την άρνηση της να υπάρξει ο κατάλογος των κυρώσεων στο τραπέζι ως απειλή για τον Ταγίπ Ερντογάν, λόγω της συμφωνίας που υπήρξε στο ΝΑΤΟ για την συγκρότηση μηχανισμού αποκλιμάκωσης. Ωστόσο η στάση του Βερολίνου δεν βρήκε ένθερμους υποστηρικτές καθώς μόνο η Ισπανία και η Μάλτα την στήριξαν ανοικτά. Μάλιστα ο Πέδρο Σάντσεθ είχε συνάντηση με τον Σάρλ Μισέλ πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ενώ ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα δεν έκρυψε πότε τη συμπάθεια του προς την Τουρκία καθώς ήταν από την αρχή αντίθετος με την επιβολή κυρώσεων.

Οι τουρκικές αντιδράσεις επιβεβαίωσαν την θετική απόφαση

Η κυβέρνηση δήλωσε ικανοποιημένη από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και την επιβεβαίωσε μέσα σε λίγη η ώρα η Τουρκία που αντέδρασε έντονα για τα όσα αναφέρονται στο κείμενο των συμπερασμάτων. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώπιον του Ιταλού ομολόγου του δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για τις αποφάσεις των "27" κατηγορώντας τις Βρυξέλλες πως είναι όμηροι της Ελλάδας και της Κύπρου. "Παρά τις προσπάθειες της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και άλλων χωρών, η Ε.Ε. δεν κατάφερε να είναι αντικειμενική λόγω της ομηρίας και των απειλών". Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι ορισμένα στοιχεία των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Τουρκία ήταν θετικά, ωστόσο υπήρχαν σημεία που "έχουν πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα".

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.