Η Αμερική ζει την 4η μεγάλη κρίση της ιστορίας της

Ο θρυλικός κινηματογραφιστής Ken Burns συνδέει τον αμερικανικό Εμφύλιο με την τωρινή ζοφερή κατάσταση των Η.Π.Α.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 13 Ιανουαρίου 2021

Μην περιμένεις κάποιο docuseries 16 ωρών –όπως το συγκλονιστικό The Vietnam War- για την προεδρία του Donald Trump στην Αμερική δια χειρός Ken Burns. O θρυλικός κινηματογραφιστής, σε πρόσφατο άρθρο του στο Politico, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γυρίσει ντοκιμαντέρ για τη συγκεκριμένη περίοδο, την οποία θεωρεί την 4η μεγαλύτερη κρίση στην αμερικανική ιστορία. Οι άλλες τρεις; Ο Εμφύλιος, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και η Μεγάλη Ύφεση του 1930. 

Στο άρθρο που υπογράφει, ο Burns ανατρέχει στην εκτενή φιλμογραφία του που καταπιάνεται με την ιστορία, για να βρει εκείνα τα μαθήματα από το παρελθόν και να τα μοιραστεί με τους αναγνώστες, σε αυτό που λέει ως: "Σκέψεις -και μικρά clips- για το πώς η ιστορία μπορεί να μας βοηθήσει σε καιρούς κρίσης". Μάλιστα, ο διάσημος κινηματογραφιστής διαφωνεί με το αξίωμα που θέλει "την ιστορία του δημοκρατικού πειράματος" να βρίσκει τον ιδανικό τρόπο αφήγησής της στις πιο χαμηλές του στιγμές.

"Αν πραγματικά θέλουμε να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε τις υποσχέσεις που αφήνει αυτή η χώρα, υποσχέσεις που ακόμα είναι πολύ δύσκολο κάποιοι να τις συνειδητοποιήσουν, θα πρέπει να ανατρέψουμε σε εκείνα τα σημεία που ένιωσε τις μεγαλύτερες αναταραχές, σε εκείνες τις εποχές που έδειχνε έτοιμη να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη" εξηγεί ο Burns, για να συνεχίσει: "Κάποια αρχή ή κάποιο τέλος. Κάποια στιγμή, δηλαδή, κατά την οποία όλοι καλούμαστε να αποφασίσουμε για το πώς θα συνεχίσουμε από εδώ και πέρα".

Οι μοιραίες συγκρίσεις

Ο Burns ισχυρίζεται ότι η αμερικανική δημοκρατία είναι πιο ευαίσθητη από ποτέ, και ότι ο Εμφύλιος Πόλεμος -τον οποίο αποκαλεί "τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορίας αυτής της χώρας"- παραμένει ζωντανός ακόμα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μάλιστα, ο κινηματογραφιστής παραθέτει ένα απόφθεγμα της ιστορικού Barbara Fields για να περιγράψει καλύτερα την κατάσταση: "Ο Εμφύλιος Πόλεμος μαίνεται ακόμα". Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι επιβίωσε ακόμα και από τα μαχητικά κινήματα για τα ίσα δικαιώματα προηγούμενων δεκαετιών, δράσεις που έφεραν σοβαρά πλήγματα στον ρατσισμό. Έναν ρατσισμό που, όμως, ακόμα βρίσκεται καρφιτσωμένος πάνω στη σημαία της αστερόεσσας. "Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα και, δυστυχώς, μπορεί να χαθεί".

Όσο για την άποψή του για τον απερχόμενο Donald Trump; Οι συγκρίσεις με παλιότερους Προέδρους είναι μοιραίες. Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ (1882-1945) διαχειρίστηκες δύο από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία των Η.Π.Α, τα κατάφερε, ενώ παράλληλα ανέπτυξε "μία αυθεντική ενσυναίσθηση για τα προβλήματα των συμπατριωτών του". Μία πολιτική ικανότητα, με άλλα λόγια, που όπως αναφέρει ο Burns, μοιάζει σχεδόν μυθική για εμάς σήμερα.

Από: Esquire US

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για ζώα συντροφιάς και αδέσποτα

Με το νέο σχέδιο νόμου, η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων συντροφιάς και αυστηροποιεί τις ποινές για κακοποίηση και εγκατάλειψη.

Η ελπιδοφόρα θεραπεία για τον κορονοϊό από την AbCellera

Το υποψήφιο αντίσωμα για τη θεραπεία του κορονοϊού "1404" ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό.

Όταν η εξωτερική εμφάνιση γίνεται κριτήριο των πράξεων

Μία ξεκάθαρη προσέγγιση στη σεξουαλική επίθεση της Νέας Σμύρνης.

Κορονοϊός: 2.691 νέα κρούσματα

Συνολικά 10.910 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα.

Τι ακριβώς σημαίνει η άρση της πατέντας των εμβολίων

Και ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτήν.