Τα κορυφαία ντοκιμαντέρ του Netflix

Κάποτε ζούσαμε στον πλανήτη των τηλεοπτικών σειρών, σήμερα τη σκυτάλη έχουν πάρει τα docuseries.

Υπάρχει η ζωή, υπάρχουν οι αφηγήσεις, υπάρχει και η μυθοπλασία. Στο ευαίσθητο εκείνο σημείο που τέμνονται αυτά τα τρία πράγματα, συναντούμε την τέχνη του ντοκιμαντέρ. Μία τέχνη που μέχρι πριν λίγα χρόνια στο μυαλό των περισσότερων από εμάς ήταν συνυφασμένη (μόνο) με τα άγρια ζώα και τη κινηματογράφηση του Jacques-Yves Cousteau. Σήμερα, αυτό έχει αλλάξει, σε μεγάλο βαθμό και χάρη στα ντοκιμαντέρ του Netflix: Αν κάποτε ζούσαμε στον πλανήτη των σειρών, τώρα το σύμπαν των docuseries μοιάζει να είναι η νέα γη της τηλεοπτικής επαγγελίας.

Η αμερικανική πλατφόρμα έχει μαζέψει εξαιρετικά true crime, μουσικά, αθλητικά, κοινωνικά, πολεμικά, πολιτικά και, γενικά, ντοκιμαντέρ για κάθε γούστο. Άλλοτε ως παραγωγός και άλλοτε ως ενδιάμεσος έχει δημιουργήσει σε λίγο χρόνο μία θαυμαστή βιβλιοθήκη από docuseries. Ακολουθεί μία πολύ μακριά λίστα με μερικά από τα κορυφαία ντοκιμαντέρ που μπορείς να βρεις και να απολαύσεις στο Netflix.

True Crime


Wild Wild Country

Μυστήριο, διαφθορά, διαστροφή, μπόλικο σεξ, απόπειρες δολοφονίας και μυρωδιά από Χόλιγουντ. Η ιστορία με άλλα λόγια του πως ο Bhagwan Shree Rajneesh μετέφερε το 1981 τη θρησκευτική του σέχτα από την Ινδία στο Όρεγκον, κινηματογραφημένη εξαιρετικά.

Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez

Ήταν νέος, ωραίος, γυμνασμένος, ανερχόμενος αστέρας του αμερικανικού football, πατέρας ενός παιδιού και πολυεκατομμυριούχος. Τι μπορεί όμως να πήγε τόσο στραβά στη ζωή του; Μία εξονυχιστική ματιά, γεμάτη ανατροπές, που σκαλίζει τις πιο βαθιές και προσωπικές αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν τον οποιονδήποτε από εμάς τελικά μέχρι τον φόνο.

Making A Murderer

ΟΚ, αυτό το περίμενες. Επειδή, βέβαια, είναι αναμενόμενο, δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν αξίζει τη θέση αυτή τη λίστα. Το αντίθετο, θα λέγαμε. Η εξωφρενική ιστορία του Steve Avery από το Ουισκόνσιν όπου δικάστηκε και καταδικάστηκε αδίκως για φόνο, μόνο και μόνο για να δικαστεί ξανά, κατάφερε να γίνει όχι άδικα ένα viral τηλεοπτικό φαινόμενο. 

Evil Genius

H ιδιοφυής (;) σύλληψη του Brian Wells για το πως θα κάνει τη ληστεία του αιώνα δεν πήγε, τελικά, κατ' ευχήν. Το συμβάν που έμεινε γνωστό ως "pizza bomber case” αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στον φακό, ή όπως αναφέρει το Rotten Tomatoes: "Με μία ενδιαφέρουσα αίσθηση αποκάλυψης και γερές δόσεις τρέλας που λειτουργούν ψυχαγωγικά"

Χιούμορ


Fyre: The Greatest Party That Never Happened

Εκατομμύρια δολάρια από επιχορηγήσεις, εκατομμύρια likes στα κοινωνικά δίκτυα, τρομερές προσδοκίες για το πιο εντυπωσιακό -και πολυτελές- μουσικό φεστιβάλ όλων των εποχών. Το αποτέλεσμα; Το μεγαλύτερο φιάσκο της ιστορίας που βούλιαξε μαζί με τους influencers που το υποστήριξαν. Στο ντοκιμαντέρ του Netflix παρακολουθούμε τα έργα και τις ημέρες του απατεώνα Billy McFarland χωρίς όμως το μαχαίρι να φτάνει ως το κόκκαλο. Παρ' όλα αυτά, η διασκεδαστική/ξεκαρδιστική του αφήγηση ξεσκεπάζει τον επιφανειακό κόσμο των social media.

Tiger King

Joe Exotic, ένα όνομα-μία τρελή και πραγματικά παλαβή ιστορία. Τι "τέρατα" κρύβονται άραγε στον παράξενο κόσμο των ιδιωτικών ζωολογικών κήπων των Η.Π.Α; Το ίσως πιο τρελό ντοκιμαντέρ της αμερικανικής πλατφόρμας ρίχνει φως σε αδιανόητες καταστάσεις καταφέρνοντας το ακατόρθωτο: Να φτάνει στα όρια του mockumentary παρότι τα όσα περιγράφει είναι πέρα για πέρα αληθινά.

Αθλητικά


Losers

"Αν είσαι πρώτος είσαι ο πρώτος, αν είσαι δεύτερος δε βρίσκεσαι πουθενά" είχε πει κάποτε ο Bill Shankly, o θρυλικός προπονητής της Λίβερπουλ. Όλοι οι Έλληνες θυμούνται το χρυσό στο μπάσκετ το 1987, σχεδόν κανείς δε θυμάται ότι βγήκαμε δεύτεροι απέναντι στη μεγάλη Γιουγκοσλαβία. Τo Losers χρησιμοποιεί το κλασικό format των sport docs με τις συνεντεύξεις από φίλους, συμπαίκτες και γνωστούς σε συνδυασμό με μερικά εκπληκτικά animations για να διηγηθεί μεγάλες ιστορίες από ανθρώπους που βγήκαν νικητές στην πραγματική ζωή. Το καλύτερό του στοιχείο; Είναι γυρισμένο έτσι ώστε να προκαλεί τρομερή συμπάθεια προς τους πρωταγωνιστές αντί για τον γνωστό οίκτο προς τους ηττημένους.

The Last Dance

Δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η προβολή του και όμως ήδη έχει βάλει τη σφραγίδα του φαρδιά πλατιά πάνω στο section με τα docuseries του Netflix. Η τελευταία χρονιά του Michael Jordan ήταν με διαφορά η πιο δύσκολη: Ήταν κουρασμένο ψυχολογικά και σωματικά, ο Scottie Pippen είχε μουλαρώσει για τα καλά, ο Dennis Rodman ήταν ο πάντα απρόβλεπτος εαυτός του, ο GM Jerry Krause γεμάτος από τα κόμπλεξ που κουβαλούσε από νεαρή ηλικία ήταν έτοιμος να καταστρέψει το οικοδόμημα που ο ίδιος είχε βοηθήθσε να χτισεί. Αυτά και άλλα πολλά, με τα απαραίτητα και γοητευτικά flashbacks, για μία από τις ωραιότερες ιστορίες που διαδραματίστηκαν ποτέ στον μαγικό κόσμο του NBA.

Senna

Ayrton Senna δια χειρός Asaf Kapadia ή αλλιώς η συνάντηση δύο κορυφαίων σε ένα από τα καλύτερα αθλητικά ντοκιμαντέρ όλων των εποχών. Για τον Βραζιλιάνο τα λόγια είναι περιττά, αφού μπορεί άλλοι πιλότοι να έχουν περισσότερα πρωταθλήματα, κανείς όμως δεν είχε ποτέ τη μαγική σύνδεση που διατηρούσε ο Senna με το κοινό καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του και μέχρι τον μαρτυρικό του θάνατο στην πίστα της Ίμολα. O Βρετανός σκηνοθέτης από την άλλη, εκτός από το Senna, έχει άλλο ένα αριστούργημα στο βιογραφικό του: Το πρόσφατο Diego Maradona (2019) με τις περιπέτειες του μεγάλου Ντιεγκίτο.

Icarus

H ποδηλασία στην Ελλάδα θεωρείται εύκολη, ελάχιστα ανταγωνιστική και καθόλου friendly για την τηλεόραση. Αυτό, όμως, είναι πολύ απλά δεν είναι αλήθεια. Πώς είναι, λοιπόν, να ντοπάρεσαι για αγώνες ποδηλάτου; Ο σκηνοθέτης Bryan Fogel έκανε το πείραμα και βρέθηκε μπροστά σε ένα ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο: Συνδέθηκε με τη βιομηχανία των αναβολικών που βασίλευε, μέχρι πρότινος, στη Ρωσία κερδίζοντας ένα Όσκαρ στην πορεία. Το Icarus δεν είναι απλά ένα αθλητικό ντοκιμαντέρ, είναι μία αποκαλυπτική έρευνα για τα κακώς κείμενα του αθλητισμού και ένα τηλεοπτικό προϊόν πολύ κοντά στα true crime shows. 

Μουσική


Hip Hop Evolution

Ενός λεπτού σιγή για το ίσως καλύτερο μουσικό docuseries που κυκλοφορεί εκεί έξω. Δε χρειάζεται να αγαπάς τη σκηνή του hip hop για να το παρακολουθήσεις. Μιλάμε για μία απολαυστική κατάδυση σε έναν μαγικό κόσμο· τα πρώτα βήματα του hip hop και των DJs είναι εδώ, το ίδιο κaι οι πρώτοι ήρωές του, τα πρώτα σκρατσαρίσματα, τα πρώτα μεγάλα breakthrough σε μία αφήγηση που δεν αφήνει καμία απορία για το πως και το γιατί η rap κυριαρχεί σήμερα σε κάθε μήκος και πλάτος της Γης.

The Black Godfather

Ποιος είναι ο Clarence Avant; Πολύ απλά ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή μουσικούς παραγωγούς πιο γνωστός και ως ο "Νονός της Μαύρης Μουσικής". Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τα έργα και τις ημέρες του από τη γέννηση στο σπαρασσόμενο από τις φυλετικές διακρίσεις αμερικανικό Νότο μέχρι την κορυφή της μουσικής βιομηχανίας, φτιάχνοντας ένα δυνατό προφίλ για έναν άνθρωπο που κανείς ποτέ δεν κατάλαβε τι ακριβώς δουλειά έκανε, όλοι όμως ήθελαν τη συμβουλή του.

The Defiant Ones

Κινηματογράφηση για σεμινάριο (τσεκ). Σασπένς που κόβει την ανάσα (τσεκ). Φοβερές ανατροπές (τσεκ). Σκηνές που τυπώνονται σαν πυρωμένη σφραγίδα στο μυαλό (τσεκ). Και όμως δεν πρόκειται για χιτσκοκικό θρίλερ αλλά για τη διαδρομή δύο ανθρώπων: Του Dr. Dre και του διάσημου παραγωγού Jimmy Iovine. Ένα docuseries πάρα πολύ υψηλής ποιότητας για τους παράλληλους βίους τους -από το τίποτα στην κορυφή της μουσικής βιομηχανίας- που τέμνονται στο colpo grosso που ακούει στο όνομα Beats.

Γεύση


Ugly Delicious

Έχεις σκεφτεί ποτέ τι κρύβεται πίσω από κάθε πιάτο; Είναι απλά τροφή, έστω καλομαγειρεμένη, ή κάτι πολύ περισσότερο; Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να δώσει απάντηση ο διάσημος Αμερικανοκορεάτης σεφ, David Chang, καθώς ερευνά την ιστορία πίσω από κάθε πιάτο. Γιατί το τηγανητό ρύζι δεν έχει καμία σχέση με αυτό που τρώνε στην Κίνα; Η πίτσα είναι καλύτερη στις Η.Π.Α ή στην πατρίδα της; Απολαυστικοί διάλογοι, λαχταριστές ιστορίες γύρω από ένα τραπέζι κaι ένας Chang που δε μασά ποτέ τα λόγια ή τις απόψεις του.

Chef's Table

 O Αργεντινός Francis Mallmann, o Ιταλός Massimo Bottura και ο Βραζιλιάνος Alex Atala είναι μονάχα τρία από τα κορυφαία πρόσωπα της σύγχρονης μαγειρικής που παρουσιάζονται στις τέσσερις σεζόν αυτού του έπους. Ταξίδια σε όλο τον κόσμο, κινηματογράφηση και διεύθυνση φωτογραφίας για Όσκαρ, αφήγηση που χαρίζει μαθήματα ζωής στο καλύτερo -αν μου επιτρέπεται- food show που γυρίστηκε ποτέ.

Μυστικές υπηρεσίες


The Devil Next Door

"Γιατί τους σκότωσες;" αναρωτιέται ενώπιον του δικαστηρίου ένα θύμα της θηριωδίας των Ναζί. "Τόσα χρόνια μετά, δεν μπορώ να ξεφύγω από τον Ιβάν τον Τρομερό, τον βλέπω κάθε βράδυ στα όνειρά μου" ακούμε σε άλλο σημείο του ντοκιμαντέρ. Με δάκρυα στα μάτια, ένα άλλο θύμα δεν μπορεί να ξεχάσει ένα κοριτσάκι που βγήκε ζωντανό από τον θάλαμο αερίων ζητώντας τη μητέρα του, λίγο πριν το εκτελέσουν εν ψυχρώ. Το The Devil Next Door είναι ένα δυνατό docuseries που ρίχνεται στο κυνήγι ενός σεσημασμένου Ναζί που βρήκε καταφύγιο κάτω από ψεύτικη ταυτότητα στη Γη της Επαγγελίας και το Κλίβλαντ των ΗΠΑ.

Inside the Mossad

Tο Inside the Mossad, σκηνοθεσίας Duki Dror, είναι ένα ντοκιμαντέρ που σε πηγαίνει στα άδυτα της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας, εκεί δηλαδή που κυριαρχεί η παγωμένη κυνικότητα των ανθρώπων που έχουν αναλάβει να κάνουν τη βρώμικη δουλειά για ένα πολύ μικρό αλλά πολύ ισχυρό κράτος που περιστοιχίζεται όμως από δεκάδες εχθρούς. Σε έναν κόσμο που κάνεις τις περιπέτειες με μυστικούς πράκτορες να μοιάζουν με παιδικά παραμυθάκια χωρίς νόημα και ουσία.

Κοινωνία / Πολιτική


The Vietnam War

Οι Ken Burns και Lynn Novick έλαβαν ειδικό βραβείο από το Ινστιτούτο Κινηματογράφου των ΗΠΑ για αυτό το docuseries που αποτελεί την ίσως αναλυτικότερη τηλεοπτική καταγραφή του Πολέμου του Βιετνάμ από την πλευρά των Αμερικάνων. Πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο που διαρκεί περισσότερες από 150 ώρες και βάζει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο προσπαθώντας να δώσει εξηγήσεις έναν πόλεμο που τυραννά μέχρι σήμερα στο συλλογικό ασυνείδητο των Αμερικανών.

American Factory

Με ένα Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και παραγωγούς το ζεύγος Barack και Michelle Obama, το American Factory δεν έχει ανάγη από υπερβολικές συστάσεις. Μέσα από την τεχνική του fly on the wall παρακολουθούμε την "κινεζοποιήση" των εργασιακών συνθηκών σε ένα εργοστάσιο του Οχάιου - σαν μία μικρή, ανθρώπινη αλλά πολύ τρομακτική υπενθύμιση του πού ακριβώς οδηγείται σταδιακά η έννοια "εργασία" στον θαυμαστό κόσμο που ζούμε.

One of us

Χασιδική κοινότητα ή πιο απλά, για εμάς που δε γνωρίζουμε τις παραδόσεις του εβραϊκού έθνους, εκείνοι οι βαθιά θρησκευόμενοι τύποι με τα περίεργα καπέλα και τις ακόμα πιο περίεργες κοτσίδες που ζουν με βάση έναν ιδιαίτερα αυστηρό κώδικά. Πώς είναι κάποιος να αποχωρεί από μία τέτοια κοινότητα; Ποια είναι η επόμενη μέρα για κάποιον που αποχωρεί από το μαντρί; Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει μία τόσο οπισθοδρομική κοινότητα στον 21ο αιώνα και στο κέντρο της Νέας Υόρκης;

LA 92

Αν υπήρξαν ποτέ ταραχές που συντάραξαν τις Η.Π.Α., τουλάχιστον όσον αφορά την πολύ σύγχρονη ιστορία τους, αυτές δεν ήταν άλλες από εκείνες που έμειναν γνωστές ως LA Riots. Η κάμερα του ντοκιμαντέρ (παραγωγής National Geographic) ακολουθεί τα γεγονότα που έβαλαν κυριολεκτικά φωτιά στο Λος Άντζελες αλλά και στην καρδιά της ίδιας της Αμερικής με αφορμή την αθώωση τεσσάρων αστυνομικών που είχαν τσακίσει στο ξύλο on camera τον Rodney King, έναν άνθρωπο που έγινε σύμβολο ενάντια στη φυλετική καταπίεση και τις κοινωνικές ανισότητες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος