Οι πρώτες προκλήσεις του Joe Biden

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μεγάλο και δύσκολο δρόμο μπροστά του.

Γράφει: Esquire Editors 24 Ιανουαρίου 2021

Ποια είναι η πρώτη που θα μπορούσε να προσφέρει την καταλληλότερη θεραπεία στην τραυματισμένη Αμερική; Η οικονομία ή η πολιτική; Και πώς θα μπορούσε να μία να αναιρέσει το έργο της άλλης; Αυτό είναι το κρισιμότερο ερώτημα που σημαδεύει την έναρξη της "εποχής Μπάιντεν", καθώς η ανάληψη των καθηκόντων του 46ου προέδρου των ΗΠΑ φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη αποκατάστασης των κοινωνικών ρηγμάτων τα οποία γλαφυρά περιέγραψε ο ίδιος ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου στην ομιλία της ορκωμοσίας του.

Δίνοντας το σύνθημα για την ταχεία αποκαθήλωση της κληρονομιάς του Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε από την πρώτη κιόλας μέρα 17 εκτελεστικά διατάγματα που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, το πάγωμα της διαδικασίας αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την επιστροφή στις προβλέψεις του Συμφώνου των Παρισίων για το κλίμα, την παράταση της αναστολής, λόγω πανδημίας, των εξώσεων και των αποπληρωμών φοιτητικών δανείων, την άρση της απαγόρευσης εισόδου σε πολίτες συγκεκριμένων μουσουλμανικών κρατών, την προώθηση της λογοδοσίας της διοίκησης και του σεβασμού των δικαιωμάτων των φυλετικών, σεξουαλικών κ.ο.κ. μειονοτήτων.

Η πανδημία στο επίκεντρο

Παράλληλα εξήγγειλε, αν και όχι με τις απαραίτητες εξειδικεύσεις, την εθνική στρατηγική του για την καταπολέμηση της πανδημίας, την οποία εμφανώς τοποθετεί στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του.

Όμως τα εκτελεστικά διατάγματα είναι σχετικά απλή υπόθεση. Πολύ δυσκολότερα αναμένεται να γίνουν τα πράγματα όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν κληθεί να νομοθετήσει, έχοντας απέναντί της ένα Κογκρέσο με οριακούς συσχετισμούς και στα δύο σώματα (50 Δημοκρατικοί και 50 Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία) και με την πολιτική πόλωση να μην έχει διόλου υποχωρήσει, παρότι τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου έξω από το Καπιτώλιο έφεραν σε θέση "παρία" τον Ντόναλντ Τραμπ και τους οπαδούς του, διευκολύνοντας την επιχειρούμενη ανάκτηση του ελέγχου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από τους "φυσικούς ιδιοκτήτες" του. Και ασφαλώς η ρητορική της καταγγελίας των "εγχώριων τρομοκρατών" από τον Μπάιντεν δεν συντελεί στην ψυχική επανένωση της χώρας.

Η απόφαση της ηγεσίας των Δημοκρατικών να εκκινήσουν διαδικασία καθαίρεσης του προηγούμενου προέδρου (η οποία και θα συνεχισθεί κανονικά παρά τη λήξη της θητείας του), με το βλέμμα στραμμένο στην απαγόρευση μιας νέας υποψηφιότητάς του το 2024, έρχεται σε σύγκρουση με την ανάγκη να αναζητηθούν διακομματικές συναινέσεις, αν μη τι άλλο για να εξασφαλισθούν οι αυξημένες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που χρειάζονται για την υλοποίηση της κεντρικής εξαγγελίας Μπάιντεν: την υιοθέτηση ενός νέου πακέτου αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.

Χαλάρωση άνευ προηγουμένου

Υπό τη νέα κυβέρνηση οι ΗΠΑ επιχειρούν μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική χαλάρωση, η οποία έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα πακέτα στήριξης της άνοιξης (2,4 τρισ. δολάρια) και του Δεκεμβρίου (900 δισ.), ήτοι αθροιστικά στο 25% του αμερικανικού ΑΕΠ, ξεπερνώντας κατά πολύ οτιδήποτε παρόμοιο έχουν επιχειρήσει οι λοιπές ισχυρές οικονομίες και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας πληθωριστικής "εκτροπής". Εξού και οι ενστάσεις δεν αφορούν μόνο τους κοινοβουλευτικούς "ιέρακες", που επιδίδονται στα συνήθη μικροπολιτικά παιχνίδια, αλλά περιλαμβάνουν και αρκετούς έγκυρους αναλυτές. Έτσι, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λάρι Σάμερς ήδη μιλά για κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας εξαιτίας του μεγέθους των πακέτων στήριξης.

Ήδη οι αγορές προσαρμόζονται καταλλήλως, εκτινάσσοντας, λ.χ., τις τιμές των εμπορευμάτων σε επίπεδα ανώτερα της προ της πανδημίας περιόδου, ενώ τράπεζες και οίκοι αξιολόγησης σπεύδουν να αναπροσαρμόσουν τις εκτιμήσεις τους, με την Goldman Sachs να εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6,5% φέτος, την J.P. Morgan 5,5% και τη Moodys 8% (έναντι πρόβλεψης για 4% προ μηνός!), με καθήλωση της ανεργίας στο 4%.

Αποφασιστική διπλωματία με το βλέμμα στην Κίνα

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, οι ακροάσεις στη Γερουσία των προτεινόμενων από τον Μπάιντεν υπουργών είναι διαφωτιστικές. Καθόλου τυχαία, ο αυριανός επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, αισθάνθηκε την ανάγκη να αναφέρει ότι, παρά τις διαφωνίες του με την πολιτική Τραμπ, βρίσκει σωστή την επιλογή μιας σκληρότερης στάσης απέναντι στην Κίνα. Η δε μέλλουσα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, προανήγγειλε ότι θα αξιοποιηθεί όλη η γκάμα των εργαλείων απέναντι στις παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές της Κίνας.

Στην ακρόασή του ο Μπλίνκεν εξέπεμψε όλους τους ενοχλητικούς για το Πεκίνο "θορύβους", είτε αυτοί αφορούν τα δικαιώματα της μειονότητας των Ουιγούρων (η οποία συμφώνησε ότι υφίσταται γενοκτονία), είτε το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ, είτε τη Βόρεια Κορέα, όπου τάχθηκε υπέρ της άσκησης εντονότερης πίεσης με τη βοήθεια Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας. Κυρίως, όμως, έθιξε το μεγαλύτερο κινεζικό ταμπού, ήτοι το "δόγμα της μίας Κίνας", το οποίο αναγνώριζε μέχρι τώρα η αμερικανική πολιτική, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να ενισχυθεί η αυτονομία και η άμυνα της Ταϊβάν.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης