Ο Νίκος Δένδιας έκανε απλά αυτό που έπρεπε

Το παρασκήνιο του "θερμού επεισοδίου" και του δείπνου που ακολούθησε.

Γράφει: Esquire Editors 16 Απριλίου 2021

Το πρωτοφανές τηλεοπτικό ντιμπέιτ σε live μετάδοση μεταξύ του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Νίκου Δένδια για τα ελληνοτουρκικά, προκάλεσε την οργή της Άγκυρας καθώς δεν περίμενε πως ο υπουργός Εξωτερικών θα σήκωνε το "γάντι" στις προκλητικές τοποθετήσεις του Τούρκου ομολόγου του. Άλλωστε η ελληνική γραμμή που είχε χαράξει ο πρωθυπουργός με τον Νίκο Δένδια ήταν ξεκάθαρη "ο υπουργός Εξωτερικών είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως" σημείωναν διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνοντας πως ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η σκληρή γραμμή που ακολούθησε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν και λίγο πριν ξεκινήσει το ραντεβού του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε το καλό κλίμα που υπήρχε στην συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος εκδήλωσε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Κυριακό Μητσοτάκη, αλλά επανέλαβε την πρόταση για συνάντηση όλων των εμπλεκομένων χωρών στην ανατολική Μεσόγειο βάζοντας στο τραπέζι και τους Τουρκοκυπρίους. Ένα αίτημα πως όπως είναι φυσικό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνική και την κυπριακή πλευρά.

Το σκληρό μπρα ντε φερ

Τίποτα δεν έδειχνε "τρικυμία" μέχρι να αρχίσουν τις κοινές τους δηλώσεις οι δύο υπουργοί, όταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε ζήτημα τουρκικής μειονότητας. Ο Νίκος Δένδιας δεν άφησε να πέσει κάτω την πρόκληση του ομολόγου του εναντίον της χώρας μας και απάντησε τονίζοντας: "Στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λωζάννης. Και τη Λωζάννη, αν θυμάμαι καλά, την έχει υπογράψει και η Τουρκία. Αυτή είναι η Συνθήκη. Μπορεί να αρέσει στην Τουρκία, μπορεί να μην αρέσει στην Τουρκία, αλλά η Λωζάννη ισχύει και θα ισχύει".

Ο υπουργός Εξωτερικών έδειξε να χάνει την ψυχραιμία του και να χαμογελά αμήχανα, με την απάντηση του Έλληνα ομολόγου του. "Αυτά μπορεί να συζητάμε μεταξύ μας και όχι ενώπιον των μέσων ενημέρωσης", είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φαναρά εκνευρισμένος. Ωστόσο ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε την θέση της ελληνικής πλευράς. "Δηλαδή να έρθω εδώ στην Άγκυρα και να παρουσιάσω τα πράγματα σαν να μην έχει συμβεί τίποτε στο Αιγαίο και σαν να μην έχει συμβεί τίποτε στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουν γίνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος, Μεβλούτ".

Δένδιας: Τα νησιά έχουν στρατό γιατί απειλούνται

Η on camera αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υπουργών εξωτερικών συνεχίστηκε με τις δύο πλευρές να μένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους. "Με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων. Η δική μας βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο" τόνιζαν διπλωματικές πηγές.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις θέσεις της Άγκυρας κατηγορώντας την χώρα μας για το μεταναστευτικό και ζήτησε την αποστρατικοποίηση των νησιών ενώ επέρριψε ευθύνες στην ελληνική πλευρά για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζοντας πως οι έρευνες που έγιναν στην θαλάσσια περιοχή ήταν νόμιμες. "Δεν αποδεχόμαστε ότι παραβιάζουμε ελληνικά δικαιώματα στο Αιγαίο"

Άμεση ήταν η αντίδραση του Νίκου Δένδια. "Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Ο στρατός κοστίζει χρήματα. Δεν θέλουμε να χαλάμε χρήματα χωρίς λόγο. Υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται αυτή τη στιγμή ότι δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά; Εάν δεν υπάρχει, είναι καλό να μας το πουν" είπε ο υπουργός εξωτερικών και πρόσθεσε "Τα 6 έως 10 μίλια στον αέρα και τη θάλασσα, αν θυμάμαι καλά, ξεκινάνε το 1930. Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά το 1975. Μετά από 50 χρόνια, μετά από μισό αιώνα".

Αμηχανία στο δείπνο

Ο έντονος διάλογος μεταξύ των δύο ομολόγων συνεχίστηκε μόλις κατέβηκαν από το πόντιουμ, και προχώρησαν προς την έξοδο από την αίθουσα που πραγματοποιήθηκαν οι δηλώσεις. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανώς εκνευρισμένος έδειχνε να μην πίστευε τα όσα είχαν προηγηθεί, καθώς δεν περίμενε την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, με τον Νίκο Δένδια να επιμένει πως αυτές είναι οι θέσεις της χώρας μας και δεν ήταν η πρώτη φορά που διατυπώθηκαν.

Στο σύντομο δείπνο που παρέθεσε η τουρκική αντιπροσωπεία στην ελληνική, οι τόνοι μπορεί να έπεσαν αλλά η αμηχανία ήταν έκδηλη και οι τυπικότητες μεταξύ των δύο πλευρών ήταν εκείνες που κυριάρχησαν.

Το δεύτερο ημίχρονο και η συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της Άγκυρας μετά την σύγκρουση που υπήρξε στις κοινές δηλώσεις μεταξύ των δύο υπουργών εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας κάλεσε στην Αθήνα τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκειμένου να προετοιμαστεί η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν και του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την επιθυμία που εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος και κανείς δεν γνωρίζει πλέον αν αυτή η συνάντηση τελικώς πραγματοποιηθεί μετά τα όσα προηγήθηκαν.

Το πρώτο σχόλιο ήρθε από τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ. "Η ασέβεια και η μισαλλοδοξία δεν είναι μέθοδοι διπλωματίας. Η ασέβεια και ο διάλογος δεν στέκονται παράλληλα. Δεν υπάρχει διπλωματία όπου υπάρχει ο φανατισμός", έγραψε χαρακτηριστικά στο Τwitter.

Στην Πάφο ο Δένδιας - Στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί σήμερα στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Πάφο προκειμένου να πάρει μέρος στην τετραμερή υπουργική Σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου.

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στα κατεχόμενα θα είναι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για "επίσκεψη εργασίας", όπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και αναμένεται να υπάρξει νέος κύκλος προκλήσεων από την Άγκυρα.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.