Πώς μία ισπανική πόλη έγινε παγκόσμια πρωτεύουσα του οργανωμένου εγκλήματος

Από τον Ιανουάριο του 2021 έχουν κατασχεθεί στην Μπαρμπέγια 187 οχήματα και 98 πλοία, 55 τόνοι ναρκωτικών και 19 εκατομμύρια Ευρώ.

Ως την παγκόσμια έδρα του οργανωμένου εγκλήματος περιγράφουν οι αστυνομικές Αρχές την πόλη του ισπανικού Νότου, Μαρμπέγια, στην Κόστα ντελ Σολ. Στην περιοχή σήμερα συμβιώνουν πάνω από 113 συμμορίες με 59 τουλάχιστον διαφορετικές εθνικότητες. Τα επίπεδα εγκληματικότητας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με τη νέα γενιά κακοποιών να έχει πολύ πιο βίαιη συμπεριφορά από την παλιά.

"Η Κόστα ντελ Σολ έχει γίνει hub, ένα είδος συνεργατικού κέντρου όπου έχουν παρουσία σχεδόν όλες οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος στον κόσμο”, αναφέρει στην El Pais αξιωματούχος της ισπανικής αστυνομίας. Όπως τόνισε, "η Μαρμπέγια είναι ο ΟΗΕ των γκάνγκστερ” και πλέον στο μυαλό των ανθρώπων δεν θυμίζει μόνο τουριστικό θέρετρο αλλά και κέντρο βίας και ανομίας.

Πώς μία ισπανική πόλη έγινε παγκόσμια πρωτεύουσα του οργανωμένου εγκλήματοςiStock

Στην Μαρμπέγια δρα ένα δίκτυο συμμοριών που φέρνει ναρκωτικά από τη Νότια Αμερική και την Αφρική μέσω του Γιβραλτάρ με στόχο να τα διανείμει στην Ευρώπη.

Το δίκτυο αυτό απαρτίζεται από μεγάλες ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος μέχρι συμμορίες που ασχολούνται κυρίως με διαρρήξεις και ένοπλες ληστείες. Όλοι μαζί δημιουργούν μια πολύ μεγάλη αλυσίδα εφοδιασμού που περιλαμβάνει τη διανομή, την "προστασία” και φυσικά το ξέπλυμα χρήματος.

Φυσικά σε ένα περιβάλλον ελεύθερου και ιδιαίτερα σκληρού ανταγωνισμού όπως αυτό, δεν λείπουν οι αντιπαλότητες, οι πόλεμοι για τις περιοχές και η ανελέητη βία.

Μια πολυεθνική για όλα τα γούστα

Η ισπανική El Pais παρουσίασε εκτενές ρεπορτάζ για τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στην μικρή Μαρμπέγια. Ένας εισαγγελέας που μίλησε στην εφημερίδα εξήγησε πως πλέον οι ομάδες αυτές δεν είναι όπως στο παρελθόν. Δεν έχουν την ίδια μορφή πυραμίδας. "Δεν είναι καρτέλ, είναι πάροχοι υπηρεσιών. Ουσιαστικά είμαστε μπροστά στην 'Uber-οποίηση' του οργανωμένου εγκλήματος”, είπε.

Κάθε ομάδα έχει τη δική της εξειδίκευση: Για παράδειγμα οι Γάλλοι φέρνουν χασίς από το Μαρόκο και οι Ιρλανδοί ελέγχουν τις εισαγωγές κοκαΐνης και όπλων. Την ίδια στιγμή νέες αντιπαλότητες γεννιούνται με αντιμαχόμενες συμμορίες από τη Σερβία και άλλες βαλκανικές χώρες, όπως επίσης και με ομάδες από την Ολλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία αλλά και την ναπολιτάνικη Καμόρα της Ιταλίας.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι πιο επικίνδυνες ομάδες στην Κόστα ντελ Σολ είναι οι βρετανικές. "Οι συμμορίες του Λίβερπουλ και του Μάντσεστερ έχουν τη δική τους φήμη, είναι γνωστές για τη βιαιότητά τους, τους βραδινούς διαπληκτισμούς τους μέσα κι έξω από τη Μαρμπέγια”.

Ένας μαφιόζος της Καμόρα που ζει χρόνια στη Μαρμπέγια μίλησε στην El Pais από το σαλόνι ενός εκ των σπιτιών του: "Εδώ είμαστε ομάδες από όλο τον κόσμο, άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων. Δεν αναμιγνυόμαστε αλλά συνεργαζόμαστε πολύ συχνά".

Η ισπανική υπηρεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος (CITCO) κάνει λόγο για 113 ομάδες 59 διαφορετικών εθνικοτήτων που δρουν μόνο στην περιοχή της Κόστα ντελ Σολ, ενώ η κατάσταση έχει χειροτερεύσει από το 2018.

Πιο βίαιοι, πιο αδίστακτοι οι νέοι

"Οι νέοι είναι οπλισμένοι και πολύ επικίνδυνοι", εξηγεί ένα μέλος του GRECO, του μηχανισμού παρακολούθησης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Ένα παρόμοιο παράπονο δεν προέρχεται μόνο από την αστυνομία αλλά και από τους μαφιόζους παλαιότερης γενιάς: "Οι νέοι που έρχονται τώρα δεν έχουν κώδικες, δεν σέβονται τίποτα". Ο παλιός γκάνγκστερ μιλάει με περιφρόνηση για το νέο προφίλ των εγκληματιών στην Κόστα ντελ Σολ: "Αυτό που άλλαξε στη Μαρμπέγια είναι ότι τώρα συναντάς εγκληματίες κατώτερης τάξης. Θα δεις πολύ κόσμο εδώ να παλεύει, ενώ τα αφεντικά τους βρίσκονται στο Ντουμπάι".

Η Μαρμπέγια συνδέεται άρρηκτα με το Ντουμπάι. Πολλά μέλη των οργανώσεων περνούν τον χρόνο τους ανάμεσα στις δύο πόλεις. "Το Ντουμπάι μοιάζει με τη Μαρμπέγια απλώς δεν έχει κανόνες ή νόμους", αναφέρει ένα μέλος συμμορίας. "Πολύ σπάνια θα συλληφθεί κάποιος στο Ντουμπάι. Έχει συμβεί ελάχιστες φορές και πάντα υπάρχουν πολιτικοί λόγοι από πίσω. Τα μεγάλα αφεντικά ζουν εκεί και έρχονται το καλοκαίρι στην Μαρμπέγια. Οι 'στρατιώτες' πηγαίνουν στο Ντουμπάι όταν νιώθουν ότι παρακολουθούνται. Εκεί μας προστατεύουν, δεν μας εκδίδουν", συμπληρώνει.

Περιορισμένες αστυνομικές δυνάμεις

Για έλλειψη πόρων κάνουν λόγο οι Αρχές της περιοχής με την αστυνομία να λαμβάνει περίπου 150 κλήσεις τη μέρα καταλήγοντας να ασχολείται με 32.000 υποθέσεις τον χρόνο. Για μια πόλη όπως η Μαρμπέγια με 140.000 κατοίκους, τα μεγέθη αυτά θυμίζουν περισσότερο μεγάλες πόλεις τριπλάσιου πληθυσμού. 

> Διάβασε ακόμα: Η ιστορία του βασιλιά της κοκαΐνης Pablo Escobar, σε φωτογραφίες

Τα περισσότερα θύματα επιθέσεων αρνούνται να καταθέσουν ή συχνά δεν αναφέρουν καθόλου κάποιο περιστατικό στην αστυνομία. Πρόσφατα ένας Πολωνός εισήχθη σε νοσοκομείο με σφαίρες και στα δύο πόδια. Τον είχε πυροβολήσει μια συμμορία από τη Σουηδία ωστόσο αυτός αρνήθηκε να καταθέσει.

> Διάβασε ακόμα: Το αληθινό πρόσωπο των καρτέλ στο "Ποιος Σκότωσε Τη Σάρα"

Μέσα στο 2021 έχουν γίνει πάνω από 536 αστυνομικές επιχειρήσεις κατά συμμοριών στις περιοχές της Ουέλβα και της Μάλαγα κυρίως με επίκεντρο το Στενό του Γιβραλτάρ. Από τον Ιανουάριο έχουν κατασχεθεί 187 οχήματα και 98 πλοία, 55 τόνοι ναρκωτικών και 19 εκατομμύρια Ευρώ.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear