Η Γερμανία -και η Ευρώπη- μετά την Angela Merkel

Οι αλλαγές που αναμένονται στο πολιτικό σκηνικό.

Γράφει: Esquire Editors 06 Οκτωβρίου 2021

Η Ευρώπη αναμένει από τον -πιθανότατα- νέο Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη και να προσθέσει παράλληλα περισσότερο στρατηγικό όραμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη μεταμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομίας και την πορεία της στην παγκόσμια πολιτική.

Οι γερμανικές εκλογές τελείωσαν όπως είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις: ο Όλαφ Σολτς και οι Σοσιαλδημοκράτες του αποδείχθηκαν πιο ισχυροί και θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους κοινωνικά φιλελεύθερους αλλά οικονομικά συντηρητικούς Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP). Θα πάρει χρόνο και κάποιο δράμα, αλλά στο τέλος αυτά τα τρία κόμματα θα συμφωνήσουν σε έναν συνασπισμό φωτεινών σηματοδοτών” (λέγεται έτσι λόγω των χρωμάτων του κάθε κόμματος). Είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι ο Armin Laschet και οι Χριστιανοδημοκράτες του έχουν λαϊκή εντολή να σχηματίσουν κυβέρνηση όταν κατέγραψαν ένα ιστορικά άσχημο αποτέλεσμα, εξασφάλισαν λιγότερες έδρες από το SPD και έχουν έναν ηγέτη ο οποίος ατομικά είναι πολύ λιγότερο δημοτικής από τον Σολτς.

Η Ευρώπη παρακολουθεί με νευρική προσδοκία. Ενώ τα ευρωπαϊκά ζητήματα δεν διαδραμάτισαν σχεδόν κανέναν ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία, η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει μια σχεδόν ατελείωτη λίστα ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρώπης, του προγράμματος Fit for 55 για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του αμφιλεγόμενου μηχανισμού προσαρμογής για τον άνθρακα, συζητήσεις για το πώς θα φορολογηθούν και θα ρυθμιστούν οι  ηφιακοί κολοσσοί, προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική σε σχέση με τη Μόσχα, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, και μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική σε σχέση με την Κίνα, αναφορικά με την οικονομική, εξωτερική πολιτική και ασφάλεια.

Η Γερμανία έχει να αντιμετωπίσει τρεις προσδοκίες από την Ευρώπη. Η πρώτη είναι ότι το Βερολίνο θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος. Ο πιο σημαντικός ρόλος της Γερμανίας στην Ευρώπη, είναι να δημιουργεί συμβιβασμούς μεταξύ ανταγωνιστικών συμφερόντων και να διατηρεί την Ευρώπη ενωμένη. Η Γερμανία δεν βλέπει την ΕΕ συναλλακτικά ούτε ως μέσο για ενίσχυση της γερμανικής δύναμης, αλλά ως τον πυρήνα των εθνικών της συμφερόντων. Το Brexit έχει απλώς ενισχύσει τον ρόλο της Γερμανίας ως δημιουργό συμβιβασμών: τα μικρότερα Βορειοδυτικά κράτη και οι κυβερνήσεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, προηγουμένως εξαρτώνταν από τη Βρετανία για να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα τους. Το Βερολίνο θα πρέπει τώρα να επωμιστεί αυτή την ευθύνη. Η Angela Merkel ήταν ένας χαρισματικός διαπραγματευτής και άνθρωπος της τακτικής, ενημερωμένη με κάθε λεπτομέρεια για κρίσιμα θέματα, με στόχο να βρει λύσεις με τις όποιες θα ήταν ευχαριστημένοι όλοι (και της ίδιας συμπεριλαμβανομένης). Κάθε Γερμανός Καγκελάριος θα πρέπει να διαδραματίζει αυτόν τον ρόλο. Ο Σολτς είναι πιθανό να το κάνει καλά, δεδομένης της πολιτικής του εμπειρίας και της νηφάλιας προσωπικότητας του, παρόλο που θα χρειαστεί χρόνος για να αποκτήσει το πολιτικό κύρος της Μέρκελ μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

Η δεύτερη προσδοκία είναι ότι το Βερολίνο θα ηγηθεί του εκσυγχρονισμού της ευρωπαϊκής οικονομίας και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Τα χειρότερα μέρη της κληρονομιάς της Μέρκελ είναι οι χαμένες της ευκαιρίες στη δεκαετία του 2010 να φέρει την Ευρώπη πίσω σε πλήρη απασχόληση και να εκμεταλλευτεί τα χαμηλά επιτόκια για να επενδύσει στο μέλλον της Ευρώπης και στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Στην Ευρώπη, η Μέρκελ υποστήριξε τη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν έφεραν την οικονομική ανάπτυξη που πίστευαν οι υποστηρικτές τους. Στη Γερμανία, ηγήθηκε κυβερνήσεις που ξόδεψαν το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιονομικών πλεονασμάτων τους στην αύξηση των συντάξεων αντί να πιέσουν για την αναγκαιότητα επενδύσεων σε ψηφιακές υποδομές, καινοτομία ή προετοιμασία της χώρας για τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Ως αποτέλεσμα, χρειάστηκε η ευρωζώνη μέχρι το 2016 για να επιστρέψει στα επίπεδα παραγωγής του 2008, και θα χρειαστεί στη Γερμανία να περάσει μια δεκαετία για να καλύψει τα χαμηλά επίπεδα δημόσιων επενδύσεων της εποχής Μέρκελ. Η Γερμανία εγκατέλειψε την πυρηνική ενέργεια στη διάρκεια της θητείας της, ενώ παρέμεινε μία χώρα με τους χειρότερους ρύπους κατά κεφαλή παγκοσμίως.

Η τρίτη προσδοκία είναι ότι η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πιο πρόθυμη να αναλάβει ένα οικονομικό κόστος προκειμένου να καταστήσει την Ευρώπη ισχυρό παράγοντα στην εξωτερική πολιτική. Αυτός είναι αναμφισβήτητα ο πιο δύσκολος τομέας για την Σολτς. Και το FDP και οι Πράσινοι έχουν τονίσει ότι υποστηρίζουν μια πιο αυστηρή ευρωπαϊκή προσέγγιση προς απολυταρχικά καθεστώτα, όπως αυτό της Γερμανίας. Ο Σολτς έχει εκφράσει την υποστήριξη του για έναν καλύτερα εξοπλισμένο Bundeswehr, για να υπογραμμίσει την ευρωπαϊκή στρατιωτική ισχύ, σε αντίθεση με τις απόψεις άλλων στο κόμμα του. Ωστόσο η κρίση φυσικού αερίου που ξεδιπλώνει στην Ευρώπη, αποτελεί μια πρώτη πρόκληση, ιδιαίτερα για το SPD. Αφού υποστήριξε τον αγωγό αερίου Nord Stream2 από τη Ρωσία στη Γερμανία, προκαλώντας τρόμο στους Ευρωπαίους εταίρους, τώρα εναπόκειται στο Βερολίνο να δείξει ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να σταθεί απέναντι στη Ρωσία σε μια γεώ-οικονομική σύγκρουση. Αλλά η Ευρώπη δεν θα πρέπει να περιμένει πολλά. Η νέα κυβέρνηση θα παρεκκλίνει προσεκτικά μόνο από την πορεία της Μέρκελ -είτε σε σχέση με την (προς αναμονή επικύρωσης) επενδυτικής συμφωνίας της ΕΕ με την Κίνα, τον Nord Stream 2 ή τις σχέσεις με την Τουρκία- και θα εστιάσει αρικά στην ενίσχυση των συμμαχιών και στην οικοδόμηση μιας κοινής στρατηγικής προοπτικής στην Ευρώπη και με τις ΗΠΑ.

Ο Σολτς και αυτή η κυβέρνηση, θα χρειαστούν ένα πιο στρατηγικό όραμα για τη Γερμανία και την Ευρώπη από τις κυβερνήσεις της Μέρκελ, αλλά την ίδια ικανότητα να βρει συμβιβασμούς και κοινές ευρωπαϊκές θέσεις σε ακανθώδη πολιτικά ζητήματα. Η Μέρκελ είχε μια δύσκολη δεκαετία να διαχειριστεί, γεμάτη κρίσεις. Και για τον Σολτς, δεν θα είναι πιο εύκολο.

Από: Capital.gr

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".