Ποιος είναι τελικά ο Zhang Gaoli

Ο μυστηριώδης συνταξιούχος Κινέζος πολιτικός που κατηγορείται για βιασμό από την Κινέζα τενίστρια Peng Shuai.

Πριν από τη συνταξιοδότησή του το 2018, ο 75χρονος Zhang Gaoli υπήρξε, ως υψηλόβαθμος πολιτικός και 'πρόσωπο' της κινεζικής οργανωτικής επιτροπής για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, ένας από τους επτά πιο ισχυρούς άντρες της Κίνας. Πλέον, τρεις περίπου μήνες πριν ξεκινήσουν, μετά τη δημόσια καταγγελία της 35χρονης σταρ τενίστριας Peng Shuai ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά, βρίσκεται στη δίνη ενός #MeToo σκανδάλου που έχει λάβει διπλωματική έκταση και απειλεί την ίδια την πραγματοποίησή τους.

Η καταγγελία στα social media και η εξαφάνιση της τενίστριας

Η σεξουαλική επίθεση φέρεται να έγινε μετά τη συνταξιοδότηση του Zhang Gaoli, ενώ σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στο post οι δυο τους διατηρούσαν on and off σχέση, η οποία είχε ξεκινήσει πριν από μία δεκαετία.

Η καταγγελία έλαβε χώρα στις 2 Νοεμβρίου μέσω ενός μακροσκελούς post 1.600 λέξεων (η αυθεντικότητα του οποίου δεν μπορεί να εξακριβωθεί) σε κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης και έγινε κατευθείαν viral. Τριάντα λεπτά μετά την ανάρτησή του διαγράφηκε και στη συνέχεια μπλοκαρίστηκε σε όλη την Κίνα κάθε σχετική αναφορά.

Στο post, η Peng Shuai ανέφερε μεταξύ άλλων 'γιατί επέστρεψες σε μένα, με πήγες σπίτι σου και με ανάγκασες να κάνω σεξ μαζί σου;', ενώ παρομοίαζε την καταγγελία της με τη ρίψη ενός αυγού πάνω σε μία πέτρα, λόγω της εξουσίας που εκείνος διαθέτει. Ο Zhang Gaoli και η σύζυγός του φέρεται να οδήγησαν τη διάσημη τενίστρια στο σπίτι τους, ενώ εκείνη είχε αρνηθεί και έκλαιγε όλη την ώρα. Τελικά, όπως αναφέρει η ίδια, υπό κράτος πανικού και φόβου, υπέκυψε στο να κάνει σεξ μαζί του. Σε άλλο σημείο του post, λέει ότι είχε κακοποιηθεί λεκτικά κατά τη διάρκεια της σχέσης τους.

Μετά την εξαφάνιση του επίμαχου post και κάθε σχετικής με την καταγγελία αναφοράς εξαφανίστηκε και η ίδια από προσώπου γης, με ακτιβιστές και διεθνείς οργανώσεις να ζητούν από τις αρχές της Κίνας εξηγήσεις.

Ποιος είναι τελικά ο Zhang Gaoli Getty Images
Η Κινέζα σταρ τενίστρια Peng Shuai.

Το videocall με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

Τα ελεγχόμενα από την κινεζική κυβέρνηση ΜΜΕ δημοσίευσαν πρόσφατα φωτογραφίες και βίντεο που αποδεικνύουν ότι η Shuai είναι ζωντανή, ενώ βιντεοσκοπήθηκε να συνομιλεί με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής ΕπιτροπήςThomas Bach. Σε αυτά δηλώνει ότι είναι 'ασφαλής και καλά' και ότι επιθυμεί η προσωπική της ζωή να παραμείνει σεβαστή. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν οι συγκεκριμένες δηλώσεις.

> Διάβασε ακόμα: H ιστορία πίσω από την εμβληματική φωτογραφία του Tank Man

PROTEST IN FRANCE Getty Images
'Πού είναι η Peng Shuai;' γράφει το πλακάτ που σηκώθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας στη Γαλλία.

Από την άλλη, ο Zhang Gaoli δεν έχει κάνει καμία δήλωση σχετικά με την καταγγελία. Κάτι που μπορεί να είναι ύποπτο αλλά συνάδει με το ότι μετά από τη συνταξιοδότησή του αποσύρθηκε τελείως από τη δημόσια σφαίρα και δεν είναι καν γνωστός ο τόπος μόνιμης διαμονής του.

Η ζωή του Zhang Gaoli

Όπως όλοι οι υψηλόβαθμοι πολιτικοί της Κίνας, κατά τη θητεία του υπήρξε ένας τυπικός τεχνοκράτης, χωρίς να έχει δώσει το παραμικρό δικαίωμα για την προσωπική του ζωή, όπως όλοι οι πολιτικοί του βεληνεκούς του που παράγει σαν μηχανή το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

> Διάβασε ακόμα: O κόκκινος τουρισμός της Κίνας

Όσο ήταν πολιτικά ενεργός, βέβαια, είχε στα χέρια του τρομερή εξουσία, ως επικεφαλής αρκετών τομέων της κινεζικής οικονομίας, όπως αυτού της ενέργειας, αλλά και των προετοιμασιών για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

ΖΑΝΓΚ ΓΚΑΟΛΙΣύμφωνα με αναφορές που υπάρχουν στα κρατικά κινεζικά media, οι γονείς του ήταν αγρότες και ο ίδιος μεγάλωσε με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες σε ένα παραθαλάσσιο χωριό της νοτιοανατολικής Κίνας. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν τριών ετών και έτσι, ως παιδί, χρειάστηκε να βοηθάει τη μητέρα του στις αγροτικές εργασίες και το ψάρεμα.

Μέσω σκληρής μελέτης, κατάφερε να γίνει δεκτός στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Σιαμέν και η είσοδός του στην πολιτική έγινε αφού ανέλαβε πρόεδρος του κόμματος σε μία κρατική πετρελαϊκή εταιρεία στην οποία είχε ξεκινήσει ως κουβαλητής σάκων με τσιμέντο. Εκεί γνώρισε και τη σύζυγό του, η οποία φέρεται να έπαιξε ρόλο στην υπόθεση του βιασμού.

Το κάλεσμα για μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, καθώς δεν θέλει να 'πολιτικοποιήσει' την υπόθεση, αρνείται τον οποιοδήποτε σχολιασμό, αναφέροντας ότι δεν πρόκειται για 'διπλωματικό ζήτημα'. Γι' αυτό και δεν γνωρίζουμε το αν έχει ξεκινήσει κάποια έρευνα για την καταγγελία και το αν αυτή έχει κατατεθεί επισήμως στις αρχές.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αν οι ισχυρισμοί της Peng Shuai είναι αληθινοί, το πιο πιθανό είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας να έχει ήδη ξεκινήσει υπό μυστικότητα έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Παρόλα αυτά, ούτε η εξέλιξη ούτε το αποτέλεσμά της πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει στη διεθνή γνώμη την εικόνα ότι 'πιέστηκε' να κάνει κάτι.

Καθώς η διεθνής κοινότητα, όμως, συνεχίζει να ασκεί πιέσεις καλώντας για μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, παρά τα 'τεκμήρια ζωής' της τενίστριας, το 'προσωπικό σκάνδαλο' έχει ήδη γίνει πολιτικό.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear