Στην αιώνια ζαλάδα του μυαλού του Vladimir Putin

Για τον Ρώσο Πρόεδρο, η Ουκρανία αποτελούσε, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί τμήμα της Ρωσίας.

Από σήμερα τα ξημερώματα, έπειτα από το χθεσινό διάγγελμα του Vladimir Putin στο οποίο ανέφερε ότι θα ξεκινήσει 'ειδική στρατιωτική επιχείρηση' στην Ουκρανία, έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη. Το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις βομβαρδίζονται από τους Ρώσους, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy έχει κηρύξει στρατιωτικό νόμο και οι φωτογραφίες των πρώτων νεκρών κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ; Προς τι αυτή η εμμονή του Putin με την Ουκρανία;

Στην αιώνια ζαλάδα του μυαλού του Vladimir Putin Getty Images
Μετά τις εκρήξεις σήμερα το πρωί, οι κάτοικοι του Κιέβου άρχισαν να εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας για πιο ασφαλείς περιοχές της χώρας.

Τι σκέφτεται ο Vladimir Putin

Αν μετά από τις εκρήξεις που σημειώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας ακολουθήσει μια μεγάλης έκτασης ή και πλήρης εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τότε θα έχουμε να κάνουμε με τον μεγαλύτερο πόλεμο που έχει ζήσει ποτέ η Ευρώπη από την εποχή του Β' Παγκοσμίου. Ο φόρος αίματος θα είναι τεράστιος τόσο για τους Ουκρανούς όσο και για τους Ρώσους. Τι μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια θυσία;

Ο Putin στο διάγγελμα που έκανε τη Δευτέρα, αποκάλυψε αυτό που περίπου -ή, μάλλον, ακριβώς- πιστεύει για την Ουκρανία: ότι είναι μια παράνομη χώρα η οποία υπάρχει σε εδάφη τα οποία ανήκουν, 'ιστορικά' και με τον 'νόμο', στους Ρώσους. Κάτι το οποίο, εννοείται, δεν ισχύει.

> Διάβασε ακόμη: H Ουκρανία δεν ήθελε ποτέ να γίνει μέρος της Ρωσίας

Μάλιστα, το 'φλερτ' της Ουκρανίας με τη Δύση και το NATO εκλαμβάνονται από τον ίδιο ως μια προσπάθεια διαιώνισης αυτής της 'φτιαχτής' κυριαρχίας, πράγμα 'ανεπίτρεπτο'. Αν, όμως, η Ουκρανία συνέχιζε να βρίσκεται υπό την επιρροή της Ρωσίας και να στηρίζει τον ίδιο, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα στο να αναγνωρίζει την κυριαρχία της.

DEMONSTRATION AGAINST PUTIN Getty Images
Χθες 23 Φεβρουαρίου, Ουκρανοί και σύμμαχοι, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τη Ρωσική Πρεσβεία στο Λονδίνο.

Όλα αυτά τα έχει ξαναπεί, δεν τα ακούσαμε πρώτη φορά στο διάγγελμά του. Χαρακτηριστικά, στο παρελθόν έχει αναφέρει π.χ. ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης υπήρξε μια τεράστια γεωπολιτική καταστροφή, καθώς οδήγησε δεκάδες εκατομμύρια Ρώσους στο να βρεθούν εκτός των συνόρων του νέου ρωσικού κράτους.

Η ιστορία, σύμφωνα με τον Putin

Όλα όσα ανέφερε τη Δευτέρα μαρτυρούν ότι στο ταραγμένο του μυαλό η Ουκρανία και η Ρωσία είναι ουσιωδώς αδιαχώριστες, από αμνημονεύτων χρόνων, με τους κατοίκους των νοτιοδυτικών περιοχών της πρώτης χώρας να θεωρούν, υποτίθεται, από πάντα τους εαυτούς τους Ρώσους.

UKRANIAN SOLDIERS Getty Images
Ουκρανοί στρατιώτες στα βόρεια του Ντόνετσκ.

Για τον Putin, η Ουκρανία ως χώρα επινοήθηκε από τους πρωτεργάτες της 'μπολσεβίκικης κομμουνιστικής Ρωσίας', με σκοπό τον πιο εύκολο προσεταιρισμό όλων των κατοίκων στον κομμουνισμό. Περιττό το να πούμε ότι ούτε αυτό ισχύει.

Στην πραγματικότητα, τόσο η Ουκρανία όσο και οι άλλες δημοκρατίες που δημιουργήθηκαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, έχουν καθεμιά από αυτές από μία μακραίωνη ιστορία και μία διακριτή εθνική ταυτότητα. Μάλιστα το Κίεβο, η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, χτίστηκε αιώνες πριν από τη Μόσχα.

> Διάβασε ακόμα: Διεθνής κατακραυγή για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Αυτό ο Putin δεν μπορεί να το δεχθεί. Εξού και τις θεωρεί -κυρίως την Ουκρανία, με την οποία έχει μανία- ως ρωσικά εδάφη που 'κλάπηκαν' από τη 'μαμά-Ρωσία' ως αποτέλεσμα των μηχανορραφιών του κομμουνιστικού καθεστώτος, ως ένα 'ιστορικό ατύχημα'.

Αυτό που οδήγησε, όμως, τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στο να ζητήσουν την ανεξαρτησία τους και να προσδεθούν στη Δύση δεν ήταν αποτέλεσμα του κομμουνισμού αλλά του θυμού των κατοίκων τους για τη σοβιετική καταπίεση και τις αποικιοκρατικές πρακτικές.

Την Ουκρανία ειδικά τη θεωρεί ένα κράτος που έχει περάσει στον πλήρη έλεγχο της Δύσης, μια εχθρική για τα ρωσικά συμφέροντα δυτική αποικία και ένα προπύργιο των Αμερικανών, μέσω NATO, για να επιτεθούν στη Ρωσία. Το να την ταπεινώσει, λοιπόν, το θεωρεί ζωτικής σημασίας για να προστατεύσει τη δική του κυβέρνηση.

RUSSIAN TANK Getty Images
Ρωσικό άρμα μάχης, όπως καταγράφηκε χθες 23 Φεβρουαρίου στην περιοχή του Ντονμπάς.

Το πιο 'τρομακτικό' από όσα έχει πει είναι το εξής: 'Θέλετε αποκομμουνικοποίηση; Κανένα πρόβλημα, γι' αυτό είμαστε εδώ, μην κάνουμε μισές δουλειές. Είμαστε έτοιμοι να σας δείξουμε το τι πρόκειται να σημάνει η αληθινή αποκομμουνικοποίηση για την Ουκρανία'.

> Διάβασε ακόμα: Τι σημαίνουν οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία

Ο Putin πιστεύει ότι οι συνέπειες της δημιουργίας ενός καθαρά εθνικού ουκρανικού κράτους, εχθρικού προς τη Ρωσία, ισοδυναμούν με αυτές της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον της Ρωσίας.

Ο πόλεμος ξεκίνησε, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη μέχρι το που θα φτάσει. Ξεκίνησε παρότι πολλοί θεωρούν ότι μια μεγάλη 'στρατιωτική επέμβαση' στην Ουκρανία δεν θα είναι καλοδεχούμενη από τους συμπατριώτες του Ρώσου προέδρου και θα σημάνει την αρχή του τέλους για την 'περίοδο Putin' της Ρωσίας.

Επιστρέφουμε στο αρχικό ερώτημα: Γιατί ο Putin επιτίθεται στην Ουκρανία; Επειδή το ιστορικά παραμορφωμένο σκεπτικό του τον έχει κάνει να πιστεύει ότι, ως άλλη Καρχηδόνα, πρέπει να καταστραφεί.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης