Στην Μπούτσα γράφτηκε ένα θλιβερό κεφάλαιο βαρβαρότητας

Σκύβουμε και κοιτάζουμε τα χλωμά πρόσωπα των πτωμάτων, αλυσοδεμένοι στο παράξενο ξόρκι που κατοικεί στα μάτια των νεκρών ανθρώπων.

Φαίνεται ότι δεν έχουμε δει σχεδόν τίποτα από τις βαρβαρότητες που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Κι αυτό το καταλάβαμε σχετικά πρόσφατα. Για παράδειγμα, την προηγούμενη Τρίτη, τα ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον της κυρίας Pomazanko, ετών 56. Οι σφαίρες διαπέρασαν την ξύλινη θύρα και τον φράχτη γύρω από το σπίτι της. Ο θάνατός της ήταν ακαριαίος. Το πτώμα της κειτόταν ακόμη στον κήπο την Κυριακή, όπου η 76χρονη μητέρα της το είχε καλύψει όπως όπως. Αυτός είναι ένας μόνο από τους θανάτους άμαχων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μέρες μετά από την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο.

Η σφαγή στην Μπούτσα

Η πόλη Μπούτσα, 25 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, στην οποία διαπράχθηκε κανονική σφαγή, μπήκε, πλέον, στη λίστα των χιλιάδων μερών σε όλο τον κόσμο, που έχουμε ξεχάσει το όνομά τους ή που δεν το μάθαμε ποτέ, στα οποία διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου, σχηματίζοντας έναν sui generis αιμάτινο άτλα της παγκόσμιας βαρβαρότητας.

Αυτή η κατάσταση μας θυμίζει ότι όντως υπάρχει πόλεμος και δεν έχει να κάνει με cool βίντεο ή με μάχες με drones. Τα οπτικά μέσα που μεταφέρουν τις εικόνες του πολέμου, μας υπενθυμίζουν, με έναν τρόπο ντροπιαστικό, το τι συμβαίνει όταν ο πόλεμος αφήνει τα ίχνη του μέσα από βομβαρδιστικά αεροσκάφη σε λιβάδια ή στην άσφαλτο πάνω στην οποία σέρνονται τανκς που εκτοξεύουν σφαίρες.

Στην Μπούτσα γράφτηκε ένα θλιβερό κεφάλαιο βαρβαρότηταςGetty Images

Εικόνες πολέμου

Οι εικόνες του πολέμου, επί χρόνια, προέρχονταν από πιο μακρινά μέρη. Ο πόλεμος υπήρχε, αλλά ήταν 'αλλού'. Πλέον, έρχονται από την Ουκρανία και λειτουργούν σαν να 'πρέπει να πάμε στην κηδεία του γείτονά μας'. Αυτοί που χάνουν φίλους στο πεδίο της μάχης, αυτοί είναι που γνωρίζουν τι σημαίνει πόλεμος. Και οι εικόνες από τους δρόμους της Μπούτσα που μπήκαν, μέσα από τα ΜΜΕ, στα σπίτια μας, υπήρξαν σαφείς.

Η Ρωσία, σύμφωνα με τον Charles P. Pierce του αμερικανικού Esquire, υπό τον Vladmir Putin, επέλεξε συνειδητά, ως κράτος, να προβεί σε εγκλήματα. Επέλεξε συνειδητά να διεξάγει πόλεμο στο συγκεκριμένο μέρος και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Επέλεξε συνειδητά να θεωρήσει πως η καταδίκη της διεθνούς κοινής γνώμης αποτελεί το μικρό τίμημα που θα πληρώσει για την πραγματοποίηση των ιμπεριαλιστικών φαντασιώσεων που τη θρέφει, από την περίοδο των Τσάρων. 

Σε αυτή την προσπάθεια, έχει συμμάχους στα υψηλότερα κλιμάκια κάποιων ευρωπαϊκών χωρών. Έχει οικονομικούς συνεργάτες που δεν βλέπουν την αιματοχυσία ως εμπόδιο για να κάνουν 'μπίζνες'. Υπάρχουν, ανά τον κόσμο, πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι που συμμαχούν πρόθυμα με τον Putin.

> Διάβασε ακόμα: Το αίνιγμα της επόμενης ημέρας στην Ουκρανία

Ο Pierce, για τις φωτογραφίες με τους νεκρούς αμάχους που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, σχολιάζει πως, ως ανθρώπινο είδος, έχουμε 'εξελιχθεί' σε τέτοιο βαθμό που μας εξεγείρει η ιδέα του πολέμου παρότι είμαστε ικανοί να παράγουμε τεχνολογίες που μας δείχνουν το τι είναι ικανό το ανθρώπινο είδος να κάνει, που μας θυμίζουν το τι σημαίνει πόλεμος.

> Διάβασε ακόμα: Το ευρωπαϊκό τίμημα για την κυριαρχία της Ουκρανίας

Από όλα όσα πράγματα προκαλούν τον τρόμο, κάποιος θα πίστευε ότι το πεδίο της μάχης θα ήταν το πιο διακεκριμένο, γι' αυτό και θα βασίλευε στην επικράτεια του αποκραστικού. Τουναντίον, όμως. Υπάρχει μια τρομακτική γοητεία που τραβάει τους ανθρώπους στις εικόνες πολέμου, που τους κάνει να μη θέλουν να πάρουν τα μάτια τους από πάνω τους.

Γι' αυτό βλέπουμε σιωπηλούς, αξιοσέβαστους ανθρώπους να στέκονται με δέος γύρω από τις απεικονίσεις του μακελιού, να σκύβουν για να κοιτάξουν τα χλωμά πρόσωπα των πτωμάτων, αλυσοδεμένοι στο παράξενο ξόρκι που κατοικεί στα μάτια των νεκρών ανθρώπων.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.