Το ευρωπαϊκό τίμημα για την κυριαρχία της Ουκρανίας

Δύο ειδικοί εξηγούν τις επιπτώσεις του ρωσοουκρανικού πολέμου στην Ευρώπη.

Γράφει: Esquire Editors 28 Μαρτίου 2022

Με τις τιμές ενέργειας να αυξάνονται, η αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία μπορεί να αρχίσει να μειώνεται. Το να μοιραστεί το οικονομικό βάρος του πολέμου, θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του ενδιαφέροντος από τους λαούς.

Jan C. Behrends, Καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Viadrina

Θα υποστήριζα ότι οι Ευρωπαίοι είναι σίγουρα διχασμένοι σχετικά με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Όσοι ζουν στα νέα κράτος της πρώτης γραμμής, αυτό που οι Γερμανοί αποκαλούν τώρα Ostflanke (ανατολική πτέρυγα), έχουν εδώ και καιρό αντιληφθεί τη ρωσική απειλή και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλό τίμημα για να την αντιμετωπίσουν. Στη Γερμανία ωστόσο, μόνο η κοινότητα των ειδικών και μια μειοψηφία της πολιτικής τάξης έχουν κατανοήσει πλήρως τη δεινή κατάσταση που αντιμετωπίζουμε.

Οι παλιές συνήθειες δεν κόβονται εύκολα. Οι Γερμανοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι ένα εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου θα βύθιζε τη χώρα σε ύφεση. Αυτό θα ήταν απαράδεκτο. Επομένως, τα επιχειρήματα για την οικονομία και η υλική ευημερία του έθνους μας, εξακολουθούν να "κερδίζουν” έναντι των στρατιωτικών ζητημάτων και των ζητημάτων ασφαλείας. Αυτό αποτελεί μια σιωπηλή συνέχιση του Μερκελισμού, παρά το Zeitenwende του Όλαφ Σολτς.

Εδώ στη Γερμανία, πιστεύεται ακόμη ευρέως ότι μπορούμε με κάποιον τρόπο να το ξεπεράσουμε όλο αυτό με τον πόλεμο, χωρίς μεγάλες θυσίες. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Αλλά αυτή η επικίνδυνη στάση άρνησης επιμένει. Αντί να βάλουμε την οικονομία πρώτα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι προς όφελος της Ευρώπης πρώτα από όλα, να υποστηρίξουμε την Ουκρανία με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο. Το Βερολίνο συνεχίζει να σκέφτεται με τους όρους της Συνθήκης lend-Lease του 1941, που προμήθευε το Ηνωμένο Βασίλειο με τα απαραίτητα όπλα.

Η συνέχεια στο Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η μέρα που μπήκε λουκέτο στο Αλκατράζ

Όσα δεν γνωρίζεις για τις φυλακές του Αλκατράζ που σταμάτησαν να φιλοξενούν απροσάρμοστους κρατούμενους στις 21 Μαρτίου του 1963.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το deal Credit Suisse - UBS και η βόμβα στην αγορά ομολόγων

"Οι Ελβετοί σκότωσαν αυτή τη βασική πηγή χρηματοδότησης των δανειστών".

Στα 780 ευρώ από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός

Νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από τις αρχές του επόμενου μήνα.

Μαρία Τσάλλα, η κατάσκοπος της γειτονιάς μας

Η κρυφή ζωή της Ρωσίδας κατασκόπου στο Παγκράτι.

Κι όμως υπάρχουν κερδισμένοι από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

H Mercury είναι ο μεγάλος νικητής -έως τώρα- μεταξύ των ψηφιακών τραπεζών.

Ξεκίνησαν οι αγωγές για την ιστορική κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Η μετοχή της SVB "βυθίστηκε" περισσότερο από 60% την Πέμπτη, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πούλησε μετοχές αξίας 21 δισ. δολαρίων με ζημία 1,8 δισ. δολαρίων.