Κι αν τα Pandora Papers κρίνουν την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία;

Τα Pandora Papers που καίνε τους Ρώσους ολιγάρχες ίσως αποδειχθούν πιο αποτελεσματικά ακόμα και από τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Στο πιο πρόσφατο άρθρο του, ο Charles P. Pierce, πολιτικός συντάκτης του αμερικάνικου Esquire, αναδεικνύει τον σημαίνοντα ρόλο των Pandora Papers και της σχετικής έρευνας που διεξάγει η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία και τους ολιγάρχες της, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η περίπτωση του Suleyman Kerimov

Σύμφωνα με όσα έγραψε η Washington Post, οικονομικοί επόπτες σε μία από τις πιο ιστορικές τράπεζες της Νέας Υόρκης, διαπίστωσαν κάποια στιγμή, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ότι κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια άλλαζαν χέρια, μέσω offshore λογαριασμών. Για την ακρίβεια, οι συγκεκριμένες χρηματικές μεταφορές, μια ντουζίνα όλες κι όλες, ανέρχονταν συνολικά στο ποσό των 700 εκατομμυρίων δολαρίων.

> Διάβασε ακόμα: Pandora Papers ή πως τα κρυμμένα χρήματα γίνονται ορατά

Λόγω του ύψους του ποσού, οι αξιωματούχοι της τράπεζας ειδοποίησαν το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Κι αυτό παρότι έδειχναν να μην έχουν ιδέα για το ποιος βρισκόταν πίσω από τις συναλλαγές.

Κι αν τα Pandora Papers κρίνουν την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία;iStock

Στην πραγματικότητα, όλες αυτές οι μεταφορές κεφαλαίου υπήρξαν τμήμα μιας τεράστιας offshore αυτοκρατορίας, συμφερόντων του Suleyman Kerimov. Ο Kerimov είναι ένας από τους πιο πλούσιους Ρώσους, πολιτικός σύμμαχος του Vladimir Putin και μέλος της Άνω Βουλής του Ρωσικού Κοινοβουλίου.

Για πρώτη φορά του επιβλήθηκαν κυρώσεις, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2018, ενώ τον τελευταίο μήνα ήρθε η σειρά του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πράξουν το ίδιο, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι 'τρύπες' σε αυτές τις τραπεζικές αναφορές, που τώρα διατηρούνται σε μία βάση δεδομένων στο Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, υπογραμμίζουν το πόσο δύσκολο είναι να εντοπίσεις τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, πόσο μάλλον να παγώσεις περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με τον Kerimov και τα άλλα μέλη της ρωσικής ελίτ, τα οποία έχουν μετακινηθεί σε offshore λογαριασμούς, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Ο Kerimov, άλλωστε, κάνει τη μεγάλη ζωή, στα πάρτυ που διοργανώνει πληρώνει την Beyoncé για να διασκεδάζει τους καλεσμένους του.

Πώς 'καβατζώνεται' ο πλούτος

Η έρευνα του ICIJ 'δείχνει' και τον σημαίνοντα ρόλο της Alpha Consulting. Η συγκεκριμένη εταιρεία προσφέρει 'στελέχη προς ενοικίαση', ικανά να κάνουν όλη την επίσημη γραφειοκρατική δουλειά που βοηθάει στην απόκρυψη των πραγματικών ιδιοκτητών των εικονικών εταιρειών. Σύμφωνα με αναφορά της εταιρείας από το 2019, το 75% των πελατών της ήταν Ρώσοι.

> Διάβασε ακόμα: Τα drones-καμικάζι του ουκρανικού πολέμου

Ένας από τους πελάτες της Alpha Consulting είναι και ο Roman Avdeev, ένας εξέχων Ρώσος επιχειρηματίας που ξεκίνησε την πορεία του στα τέλη της δεκαετίας του 1980, πουλώντας ραδιόφωνα και αποκωδικοποιητές για τηλεοπτικές συσκευές.

Το 1991, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, αγόρασε την Πιστωτική Τράπεζα της Μόσχας, έναν από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς θεσμούς στη Ρωσία. Επίσης, του ανήκει μία αλυσίδα με φαρμακεία, ενώ έχει μετοχές στις βιομηχανίες του κατασκευαστικού κλάδου, της ξυλείας και του πετρελαίου. Το 2017 αγόρασε και μία ποδοσφαιρική ομάδα.

Το Forbes υπολογίζει αυτή τη στιγμή την αξία της περιουσίας του σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, παρότι από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλλει κυρώσεις στην Πιστωτική Τράπεζα της Ρωσίας (που του ανήκει).

Αυτές οι 'ασυνήθιστες επιχειρηματικές δραστηριότητες' είναι συνηθισμένες ανάμεσα στους Ρώσους ολιγάρχες. Όπως έδειξαν τα Pandora Papers, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, εν μέσω συνεχών πολιτικών κρίσεων, οκτώ στελέχη πέντε εκ των μεγαλύτερων θεσμών της ρωσικής οικονομίας εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα των offshore για να 'καβατζώσουν' τον πλούτο τους.

> Διάβασε ακόμα: Η Meta τα βάζει με τη ρωσική παραπληροφόρηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μάλιστα, τρεις από τους τραπεζίτες, όπως δείχνουν τα αρχεία που διέρρευσαν, χρησιμοποίησαν offshore εικονικές εταιρείες για να επενδύσουν σε πολυτελείς ιδιοκτησίες στο Λονδίνο και την Κύπρο.

Ίσως, καταλήγει ο Charles P. Pierce, να μην υπάρχει τρόπος να μάθουμε τα πάντα για τους Ρώσους ολιγάρχες, αλλά σίγουρα μπορούμε να χειριστούμε τους τρόπους που τους 'θρέφουν', έτσι ώστε να μη μετατραπεί η παγκόσμια οικονομία σε εικονική εταιρεία και να μην καταλήξει ο πλούτος του κόσμου στις νήσους Κέιμαν. Κι αυτό μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό ακόμα και από τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear