Τι ακριβώς συμβαίνει στην Υπερδνειστερία

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το de facto κράτος στη Μολδαβία που, μετά το μπαράζ εκρήξεων στα εδάφη του, φαίνεται να μπαίνει στον χορό του πολέμου.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu προειδοποίησε για μία προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, μετά από ένα μπαράζ εκρήξεων στην Υπερδνειστερία. Τη Δευτέρα επλήγη το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της αυτόνομης περιοχής, στην Τιράσπολ, ενώ την Τρίτη καταστράφηκαν ραδιοφωνικές εγκαταστάσεις της σοβιετικής περιόδου, που βρίσκονταν σε ένα χωριό στη Γρηγοριούπολη. Δεν καταγράφηκαν ούτε θάνατοι, ούτε τραυματίες, ενώ κανείς δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας χαρακτήρισε τα γεγονότα ως μια σχεδιασμένη προβοκάτσια, πίσω από την οποία βρίσκονται οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες. Η πρόεδρος της Μολδαβίας, πάλι, προειδοποίησε ότι αποτελούν μία προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης, κατηγορώντας τις φιλοπολεμικές παρατάξεις εντός της αποσχιθείσας περιοχής.

> Διάβασε ακόμη: Κάποια πράγματα που δε γνώριζες για την Σέριφ Τίρασπολ

Τι συμβαίνει, όμως, ακριβώς εκεί και γιατί συμβαίνει τώρα; Για να γίνουν όλα αυτά τα γεγονότα κατανοητά παρατίθενται στη συνέχεια όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την Υπερδνειστερία και τη σημασία της στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύρραξης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Τι είναι η Υπερδνειστερία

Πρόκειται για μια 'στενή λωρίδα γης', ανάμεσα στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείστερου και τα σύνορα της Μολδαβίας με την Ουκρανία. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 470 χιλιάδες κατοίκους, με τους Ρώσους και τους Ουκρανούς, αθροιστικά, να είναι περισσότεροι από τους Μολδαβούς.

Παρότι σε διεθνές επίπεδο αναγνωρίζεται ως τμήμα της Μολδαβίας, η αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας υποστηρίζεται από τη Ρωσία, ενώ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστικών αρχών της από το 1992 και αφού η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πυροδότησε μία διαμάχη ανάμεσα στην τότε προσφάτως ανεξάρτητη δημοκρατία της Μολδαβίας και τους αυτονομιστές που ήθελαν να διατηρήσουν τους σοβιετικούς δεσμούς.

Καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δεν αναγνωρίζει την περιοχή ως ανεξάρτητη, παρότι οι αρχές της Μολδαβίας δεν ελέγχουν την περιοχή, που λειτουργεί λες και είναι ξεχωριστό κράτος.

Τι ακριβώς συμβαίνει στην ΥπερδνειστερίαiStock

Πώς συνδέεται η Υπερδνειστερία με τον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο;

Υπολογίζεται ότι η Ρωσία διατηρεί στην Υπερδνειστερία περίπου 1.500 στρατιώτες, στους οποίους η Μόσχα αναφέρεται ως 'ειρηνευτική δύναμη'. Το Κίεβο, από την άλλη, ανησυχεί ότι αυτές οι δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να της επιτεθεί η Ρωσία από τα δυτικά.

Η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή ήδη από τις 2 Φεβρουαρίου, ενώ επίσημες ρωσικές πηγές έχουν αναφέρει ότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη για την προστασία των πολιτών της στην περιοχή και τη διατήρηση της ειρήνης ανάμεσα στους Μολδαβούς και τους Υπερδνειστερούς.

Αν αποφασίσει ο Vladimir Putin να βάλει, με οποιονδήποτε τρόπο, στον χορό του πολέμου την Υπερδνειστερία, δεν πρόκειται να συναντήσει αντίσταση, δεδομένης της οικονομικής εξάρτησης της περιοχής από τη Ρωσία και το ότι της διατίθεται δωρεάν φυσικό αέριο.

Τι συμφέροντα έχει η Ρωσία στην Υπερδνειστερία;

Η Ρωσία σκοπεύει να θέσει υπό τον έλεγχό της τη νότια Ουκρανία, κάτι που θα της δώσει πρόσβαση στην Υπερδνειστερία. Παρόλα αυτά δεν έχει γίνει ξεκάθαρο το αν ο ρωσικός στρατός, καθώς μάχεται ήδη στην ανατολική Ουκρανία, θα καταφέρει να καταλάβει κι άλλα εδάφη, στον ουκρανικό νότο, έτσι ώστε να προχωρήσει προς τη Μολδαβία.

Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία πιθανώς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την Υπερδνειστερία 'βοηθητικά', για να έχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και φαγητό, για τη φύλαξη των κομβόι της, για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου, για την 'προσφορά' ενός ασφαλούς μέρους για τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων, την επιδιόρθωση του στρατιωτικού εξοπλισμού και την ανασύνταξη των δυνάμεών της.

Να σημειωθεί και το γεγονός ότι ο Volodymyr Zelenskyy έχει προειδοποιήσει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι παρά μόνο η αρχή και ότι η Μόσχα σχεδιάζει να καταλάβει εδάφη και σε άλλες χώρες.

> Διάβασε ακόμα: Η περίεργη στάση της Αφρικής για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Είναι η Μολδαβία μέλος του NATO;

Όχι, καθώς έχει θελήσει να παραμείνει ουδέτερη ήδη από την ανεξαρτησία της. Γι' αυτό και υπάρχουν αμφιβολίες για το αν έχει την ικανότητα να υποστηρίξει τον εαυτό της σε μία πιθανή ρωσική εισβολή, σε περίπτωση που ο Putin κάνει την εμφάνισή του στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Κάτι σημαντικό, όμως: Τον προηγούμενο μήνα, αυτή η χώρα των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέθεσε την υποψηφιότητά της, μαζί με τη Γεωργία και την Ουκρανία, για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

> Διάβασε ακόμα: Τι ακριβώς συμβαίνει στο Ελ Σαλβαδόρ;

Έχει η Ρωσία φιλοδοξίες για την περιοχή;

Μία εβδομάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κυκλοφόρησε ένα βίντεο που έδειχνε τον Putin μαζί με τον Λευκορώσο πρόεδρο Alexander Lukashenko να στέκονται δίπλα από έναν χάρτη που φέρεται να εμφάνιζε την Υπερδνειστερία ως πιθανό στόχο. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, Λευκορώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο συγκεκριμένος χάρτης ήταν ένα λάθος.

Σε κάθε περίπτωση η Μολδαβία έχει ένα μεγάλο ιστορικό κυριαρχίας από τη Ρωσική Αυτοκρατορία και στη συνέχεια από τη Σοβιετική Ένωση. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, άρχισε να στρέφεται προς την Ευρώπη.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.