Σήμερα όλοι στην Ουκρανία μισούν τη Ρωσία, αλλά αυτό δε συνέβαινε πάντα

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο όμως, πριν από τον πόλεμο, 1 στους 2 Ουκρανούς θαύμαζε τη "μαμά Ρωσία".

Αν ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν όντως για τον Vladimir Putin μια "ειδική επιχείρηση" για να κερδίσει, τάχαμου, τις καρδιές των Ουκρανών, τότε τον έχασε. Κι αυτό γιατί πλέον μόνο το 2% των κατοίκων της έχει θετική στάση απέναντι στη Ρωσία, ενώ το 92% έχει αρνητική, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Μάιο από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου, φωτίζοντας μία όψη της δραματικής τροπής που έχουν πάρει οι σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οικονομικός ανθρωπολόγος Paolo Mossetti στο ιταλικό Esquire, μάλιστα, το 85% του πληθυσμού που μένει στην ανατολική Ουκρανία, την περιοχή δηλαδή που μένουν οι περισσότεροι ρωσόφωνοι, έχει αρνητική στάση απέναντι στη Ρωσία. Το ποσοστό για όσους μένουν σε "προσαρτημένες" περιοχές, στις οποίες έχει ήδη γίνει αλλαγή νομίσματος, έχουν μοιραστεί ρωσικά διαβατήρια και εκπέμπουν ρωσικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, ανέρχεται στο 82%. Αντίθετα, θετική στάση έχει μόνο το 6% των κατοίκων αυτών των περιοχών, ποσοστό-σοκ αν αναλογιστεί κανείς ότι στις αρχές Φεβρουαρίου το 45% και 53% των κατοίκων τους "έβλεπε με καλό μάτι τη Ρωσία".

Σήμερα όλοι στην Ουκρανία μισούν τη Ρωσία, αλλά αυτό δε συνέβαινε πάνταGetty Images

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έχει βέβαια τους περιορισμούς που μπορεί να χαρακτηρίζουν κάθε έρευνα που γίνεται εν καιρώ πολέμου, όπως το ότι δεν μπορεί να περιλαμβάνει π.χ. τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται εκτός ελέγχου. Παρ' όλα αυτά, αποτελεί αντιπροσωπευτική σφυγμομέτρηση της τωρινής κατάστασης

Κάποτε οι Ουκρανοί θαύμαζαν τη Ρωσία

Το 2% των κατοίκων της Ουκρανίας που συνεχίζει να έχει θετική στάση για τη Ρωσία, πάντως, δεν είναι αμελητέο, αν αναλογιστεί κανείς ότι αντιστοιχεί σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Πριν από δέκα χρόνια όμως ήταν η πλειοψηφία των Ουκρανών που είχε θετική στάση για τη Ρωσία (του Putin), με το ποσοστό να φτάνει το 90% το 2008. Τρεις μήνες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η ένταση κορυφωνόταν, το ποσοστό είχε πέσει δραματικά. Παρόλα αυτά, στις αρχές του Φεβρουαρίου, παραμονές πολέμου, βρισκόταν ακόμη στο 34%.

Βέβαια, να το διαχωρίσουμε. Αυτά τα ποσοστά δεν αφορούν τον Vladimir Putin και την κυβέρνησή του αλλά τη Ρωσία ως χώρα, τους κατοίκους της, τους φίλους και τους συγγενείς των Ουκρανών που μένουν εκεί, με τους οποίους μοιράζονται ένα κοινό παρελθόν.

DEMONSTRATION AGAINST VLADIMIR PUTINGetty Images

Πλέον, έχει συμβεί ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα σε δύο λαούς που κάποτε ζούσαν μαζί. Οι ρωσόφωνοι Ουκρανοί έχουν αρχίσει να απαρνούνται τη γλώσσα τους, να θέλουν να πετάξουν από πάνω τους τον πολιτισμό που τους διαμόρφωσε. Το γενικότερο μίσος ενάντια στη Ρωσία, μάλιστα, είναι απείρως μεγαλύτερο από εκείνο που ίσχυε αμέσως μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, το 1991, όταν η χώρα αυτονομήθηκε για ένα καλύτερο αύριο, διατηρώντας στέρεους και βαθιούς δεσμούς με τη "μαμά Ρωσία".

> Διάβασε ακόμα: Μήπως συνηθίσαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Τότε, οι Ουκρανοί που είχαν κοινωνικοποιηθεί εντός της Σοβιετικής Ένωσης δεν μπορούσαν καν να διανοηθούν έναν κόσμο αλλιώτικο από εκείνον στον οποίο είχαν μεγαλώσει. Η Ευρώπη ήταν ένα "σκοτεινό αντικείμενο". Γι' αυτό και ακόμα και στις εθνικές εκλογές του 1998, το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε έρθει παντού πρώτο, εκτός από τις δυτικές περιοχές της χώρας. Τώρα, όλα αυτά έχουν αλλάξει.

> Διάβασε ακόμα: Η περίεργη στάση της Αφρικής για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο Mossetti, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι το σημερινό φιλοευρωπαϊκό και αντιρωσικό μέτωπο δεν είναι "γραμμένο στο DNA των Ουκρανών". 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.