Οι πραγματικές επιδιώξεις του Erdoğan από το ΝΑΤΟ

Όλοι αναρωτιούνται τι έχει στο μυαλό του ο Erdoğan. Είναι φιλικά προσκείμενος στη Δύση ή τη Ρωσία;

Γράφει: Esquire Editors 08 Ιουλίου 2022

Όλοι αναρωτιούνται τι έχει στο μυαλό του ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdoğan. Αρχικά εμποδίζει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ύστερα άρει το βέτο του, έχοντας προφανώς κερδίσει παραχωρήσεις για την κουρδική τρομοκρατία. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Ο ίδιος ο Erdoğan που αψήφησε τη Ρωσία πουλώντας καταστροφικά drones στην Ουκρανία. Είναι φιλικά προσκείμενος στη Δύση ή τη Ρωσία; Προφανώς χρησιμοποίησε το ζήτημα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας ως διαπραγματευτικό χαρτί. Τι πραγματικά όμως ελπίζει να πάρει από το ΝΑΤΟ;

Δεν θα βρούμε τις απαντήσεις από αυθεντικούς Τούρκους ειδήμονες που βγαίνουν σε μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το BBC. Αν έχουν την έδρα τους στην Τουρκία, δεν μπορούν να είναι πολύ ειλικρινείς εξαιτίας του φόβου μήπως διωχθούν βάσει των κατασταλτικών νόμων του Erdoğan κατά των μέσων ενημέρωσης. Και οι επί τόπου ξένοι δημοσιογράφοι δεν είναι πολύ καλύτεροι, αφού οι επαφές τους παρακολουθούνται και τα εγχώρια ειδησεογραφικά μέσα που διαβάζουν είναι "φιμωμένα".

Αντανακλά, λοιπόν, η φασαρία του Erdoğan για τους Κούρδους τις πραγματικές του ανησυχίες; Ναι και όχι. Κυρίως όχι. Πάντως, ούτε η Φινλανδία ούτε η Σουηδία θα παραδώσουν οποιονδήποτε ζητάει ο Erdoğan εξωδικαστικά με χαλκευμένες κατηγορίες, όπως περιγράφει το BBC. Ο Erdoğan έχει μεγαλύτερες ανησυχίες, η κυριότερη από τις οποίες είναι η εδραίωση του καθεστώτος του σε μια εποχή αυξανόμενου πληθωρισμού και οικονομικής κατάρρευσης στο εσωτερικό. Με τις γενικές βουλευτικές εκλογές που έρχονται το νέο έτος, το κόμμα του οδεύει προς μια μεγάλη απώλεια.

Στην πραγματικότητα, αυτό που πραγματικά θέλει ο Erdoğan είναι μια υπόσχεση μη ανάμειξης των δυτικών δημοκρατιών στις εσωτερικές του υποθέσεις. Πιθανότατα επειδή σκοπεύει να διατηρήσει την εξουσία στα χέρια του μέσω διαφόρων αυταρχικών ελιγμών. Ο Erdoğan λέει στη Δύση: "Με χρειάζεστε να συνεργάζομαι για τις δράσεις του ΝΑΤΟ; Μην υπονομεύετε την εξουσία μου και μην υπερασπίζεστε πολιτικούς κρατούμενους όπως ο Οσμάν Καβάλα ή οποιονδήποτε αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων και Κούρδων πολιτικών. Μην αντιταχθείτε στα επερχόμενα αντιδημοκρατικά μου τεχνάσματα". Αυτός είναι ο κύριος όρος του. Αλλά υπάρχουν και άλλα.

Κανείς δεν αναρωτιέται γιατί ο Erdoğan προσπάθησε τόσο σκληρά να αποκτήσει τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400, σε τέτοιο βαθμό που η Τουρκία ήρθε ουσιαστικά "αποσχίστηκε" από το ΝΑΤΟ. Έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές με αυτό το ζήτημα. Η απάντηση είναι: Η εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη από το ΝΑΤΟ τουρκική αεροπορία ήταν ο μόνος κλάδος του στρατού που δεν μπόρεσε να εξουδετερώσει κατά τη λεγόμενη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του τον Ιούλιο του 2016. Δεν είχε καμία άμυνα απέναντι στην ίδια του την αεροπορία. Τα νατοϊκά αντιαεροπορικά όπλα, για να μην αναφέρουμε το προσωπικό, χρειάζονται ενδελεχή επαναπρογραμματισμό για να καταρρίψουν Τούρκους πιλότους σε νατοϊκά αεροσκάφη.

Αποστασιοποίηση από τον Putin;

Η μακροπρόθεσμη λύση του Erdoğan ήταν να αποκτήσει ρωσικές συστοιχίες πυραύλων μαζί με ρωσική εκπαίδευση για τους Τούρκους χειριστές που είναι πιστοί σε αυτόν. Δεν θέλει να το ξαναπεράσει αυτό, ειδικά τώρα που έχει αποστασιοποιηθεί από τον Putin. Επομένως, θα απαιτήσει εγγυήσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden και τους συμμάχους του ότι δεν θα υποκινήσουν τη στρατιωτική αντίσταση στην εξουσία του. Με αυτό σε ισχύ, τα εναέρια μέσα της Τουρκίας θα επανέλθουν πλήρως στο ΝΑΤΟ.

Ο Erdoğan ακολουθεί τη μεγαλεπήβολη πολιτική φόρμουλα των περισσότερων αυταρχικών, τροφοδοτώντας τον πληθυσμό του με αυτοκρατορική νοσταλγία αντί για ευημερία, ελευθερία και κράτος δικαίου. Εξ ου και οι επιδρομές του στη Συρία και τη Λιβύη. Όταν η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κοντά στα συριακά σύνορα το 2015, ο Erdoğan ζήτησε τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για να προλάβει τα αντίποινα. Τον απέρριψαν. Δεν ήθελαν συμμετοχή στις δράσεις του που προκαλούσαν μια αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Ρωσικά βομβαρδιστικά σφυροκόπησαν τότε δυνάμεις υποστηριζόμενες από την Τουρκία στη Συρία. Η εικόνα του Erdoğan ως ενός σύγχρονου οθωμανού σουλτάνου υπέστη σοβαρό πλήγμα. Η Τουρκία αναγκάστηκε να ζητήσει μια ηχηρή συγγνώμη. Στο εξής, ο Erdoğan θα απαιτεί από το ΝΑΤΟ να τον υποστηρίξει στη Συρία και όπου αλλού αντιμετωπίσει τους Ρώσους. Αυτό είναι το ζήτημα. Πού αλλού μπορεί να είναι αυτό;

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν ο Erdoğan θα κάνει πλήρης υποχώρηση στις απαιτήσεις της Ουκρανίας να σταματήσει η Τουρκία τα ρωσικά πλοία με τα κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά. Το πιθανότερο είναι ότι θα προσπαθήσει να επωφεληθεί προσωπικά από την κατάσταση, ενώ παράλληλα θα προβεί σε δημόσιες "χειρονομίες" αψηφώντας τη Ρωσία. Για αυτό ο Erdoğan θα χρειαστεί το ΝΑΤΟ τόσο να τον υποστηρίξει όσο και να κάνει τα στραβά μάτια. Αλλά και πάλι έχει μεγαλύτερες στρατηγικές ανάγκες.

H πιθανή ενότητα κρατών της κεντρικής Ασίας

Ο Erdoğan θα ήθελε τη βοήθεια της Δύσης στο μακροπρόθεσμο σχέδιο δημιουργίας μιας σύνδεσης μεταξύ της Τουρκίας και της Κεντρικής Ασίας. Μια γέφυρα μέσω του Αζερμπαϊτζάν θα επανασυνδέσει τα κράτη για πρώτη φορά από τότε που οι Τσάροι απαγόρευσαν τον δρόμο του μεταξιού πριν από δύο αιώνες. Σίγουρα ο Erdoğan δεν πλήρωσε κανένα τίμημα για την παρέμβασή του στη μάχη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020, κατά την οποία τουρκικά drones έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να επικρατήσει το Αζερμπαϊτζάν. Παρά τη μεγάλη επιρροή της κοινότητας της διασποράς στη Δύση, κανείς δεν ήρθε για βοήθεια υπέρ της Αρμενίας λόγω ευρύτερων στρατηγικών υπολογισμών. Μια πιθανή ενότητα κρατών της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν και Πακιστάν) είναι τώρα γεωγραφικά δυνατή, απειλώντας το νότο και τα ανατολικά της Ρωσίας και αποσπώντας τις ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία. Ο Erdoğan θα ήθελε τη δυτική βοήθεια σε αυτό το μακροπρόθεσμο σχέδιο.

Η Μόσχα έχει ενεργή επίγνωση της απειλής, γεγονός που πιθανόν να είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο το Καζακστάν όσο και το Ουζμπεκιστάν βίωσαν ξαφνικές εξεγέρσεις τον τελευταίο καιρό. Για να είμαστε ξεκάθαροι, υπάρχει πλούσιος αριθμός γνήσιων αιτιών για διαδηλώσεις στα κράτη της Κεντρικής Ασίας. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα για ένα άλλο άρθρο. Με τον συνήθη αποικιοκρατικό τρόπο, η Ρωσία δημιούργησε εθνοτικά και γεωγραφικά ασταθή διακριτά κράτη στην περιοχή αυτή για να προκαλεί ακριβώς αυτό το είδος της αστάθειας κατά βούληση. Το μήνυμα της Μόσχα της είναι: Μπορούμε να σας αποσταθεροποιήσουμε ανά πάσα στιγμή. Μείνετε μακριά από την Τουρκία.

Τώρα πίσω στο υποτιθέμενο κουρδικό ζήτημα που αρχικά επικαλέστηκε ο Erdoğan κατά τις συζητήσεις για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι πρώην κουρδικές κοινότητες στην Ευρώπη υποστηρίζουν κουρδικές ομάδες στην Τουρκία, αν και όχι απαραίτητα σε ένοπλο αγώνα, αλλά το ζήτημα μπορεί να γίνει "θολό". Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι, έχοντας προσβάλει τον Πούτιν, ο Erdoğan έχει καλό λόγο να φοβάται τους Κούρδους αυτονομιστές, το PKK, επειδή οι Σοβιετικοί τους δημιούργησαν και για μερικές δεκαετίες τους είχαν υποστηρίξει.

O Erdoğan έχει λόγους να φοβάται τους Κούρδους

Στη συνέχεια, στα χρόνια του ISIS, οι ΗΠΑ επέλεξαν να συμμαχήσουν με τους Κούρδους Ιράκ/Συρίας για να εξοντώσουν το ISIS. Έκτοτε, υπάρχει εναπομείνασα συμπάθεια στη Δύση για τη δυσχερή θέση των Κούρδων και αυτό ενοχλεί τον Erdoğan. Μετά το ISIS, όμως, οι Κούρδοι έχασαν μεγάλο μέρος αυτής της ενεργού υποστήριξης και η Μόσχα θα μπορούσε εύκολα να καλύψει αυτό το κενό, να αναλάβει εκ νέου τον παλιό της ρόλο και να αναβιώσει την κουρδική απειλή κατά μήκος και εντός των συνόρων της Τουρκίας. Οι Ρώσοι γνωρίζουν πολύ καλά πώς να παίζουν το πολυεθνικό παιχνίδι αποσταθεροποίησης.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Erdoğan είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη διατήρησης αυτής της ύπαρξης αυτής της απειλής. "Φλέρταρε" τους Κούρδους της Τουρκίας τα πρώτα χρόνια της θητείας του, ελπίζοντας ότι θα συμμαχούσαν μαζί του εναντίον των κεμαλικών σε μια πανισλαμική επιστροφή στις οθωμανικές πολιτικές συμμαχίες. Οι Κούρδοι επέλεξαν αντιθέτως να δημιουργήσουν το δικό τους κεντροαριστερό κόμμα. Από τότε δεν έχει σταματήσει να τους τιμωρεί. Οι ηγέτες τους φυλακίστηκαν με ψευδείς κατηγορίες για τρομοκρατία. Οι πολιτικές τους συγκεντρώσεις δέχτηκαν πλήγματα από βομβιστές αυτοκτονίας του ISIS. Δεδομένου ότι ο Erdoğan άφηνε τους διεθνείς εθελοντές του ISIS να περνούν από την Τουρκία σε μεγάλους αριθμούς, πολλοί αναλυτές πίστευαν ότι ήταν συνένοχος.

Δεν είναι να απορεί κανείς που το κουρδικό αυτονομιστικό συναίσθημα αυξήθηκε κατακόρυφα. Το οποίο εξυπηρετούσε απόλυτα τους σκοπούς του. Έχει χρησιμοποιήσει τη δικαιολογία των "τρομοκρατών" ως μέσο για διάφορους σκοπούς, οπότε γιατί όχι και ως μοχλό πίεσης εναντίον του ΝΑΤΟ;

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.