H ήττα της πολιτικής ατζέντας Draghi σε απλά ελληνικά

Γιατί η παρακαταθήκη που άφησε μετά την παραίτησή του ο Ιταλός πολιτικός δεν συγκίνησε τους ψηφοφόρους της γείτονος χώρας.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 28 Σεπτεμβρίου 2022

Η περίφημη πολιτική ατζέντα του Mario Draghi για κάποιους αποτελεί κάτι σαν ανύπαρκτο καύσιμο στην ιταλική εκλογική κούρσα που οδήγησε στο αποτέλεσμα της 25ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με όσους τη χρησιμοποίησαν, πάντως, και στη συνέχεια θεωρήθηκαν συνεχιστές της, συγκεντρώνει όλες τις θέσεις και τις ιδέες που εξέφρασε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας και πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια των 18 μηνών της κυβέρνησής του.

Ο ίδιος, βέβαια, μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα πριν από λίγες ημέρες δήλωσε: "Είναι δύσκολο το να υποστηρίξει κανείς ότι υπάρχει κάποια ατζέντα, αλλά αν με αναγκάσετε να σκεφτώ ότι υπάρχει, θα σας πω ότι αποτελείται από ετοιματζίδικες απαντήσεις στα προβλήματα που προκύπτουν". Εν ολίγοις, δεν μιλάμε για κάτι επαναστατικό.

H ήττα της πολιτικής ατζέντας Draghi σε απλά ελληνικάGetty Images

Ψήφισαν οι Ιταλοί κατά όσων εκπροσωπεί ο Draghi;

Αυτό που θριάμβευσε στις εκλογές δεν ήταν, όμως, η ατζέντα που άφησε για παρακαταθήκη ο Draghi αλλά τα Αδέρφια της Ιταλίας, το μόνο κόμμα που άσκησε στ' αλήθεια αντιπολίτευση στην κυβέρνησή του. Ήταν, λοιπόν, η ψήφος του ιταλικού λαού μια αντι-Draghi διαμαρτυρία; Ίσως.

Πριν από τρία χρόνια, η δεξιά Λέγκα του Βορρά ήταν το πρώτο πολιτικό κόμμα. Σήμερα, μετά την εμπειρία της συμμετοχής της στην κυβέρνηση του Draghi, δεν πήρε καν το 9% των ψήφων. Ο Luigi Di Maio, δε, το "υπεύθυνο" και "ανανεωτικό" πρόσωπο του γκριλισμού, δεν έφτασε πιο μακριά από το 1%, αν και οι ψήφοι στη λίστα του δεν μετρούν στα αποτελέσματα της κεντροαριστεράς. Σε γενικές γραμμές, κανείς από όσους συνεργάστηκαν μαζί του δεν τα πήγε καλά στις εκλογές.

> Διάβασε ακόμα: Giorgia Meloni, μια λαοπλάνα νεοφασίστρια

Αυτό, λοιπόν, που θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει πρόχειρα είναι το ότι, πολύ απλά, οι Ιταλοί δεν συμπαθούν τον Draghi.

Η αλήθεια ίσως να βρίσκεται κάπου στη μέση

Κι όμως, φέτος, την 1η του Σεπτέμβρη, πριν από λιγότερο από έναν μήνα, ο παραιτηθέντας Ιταλός πρωθυπουργός έχαιρε της υποστήριξης του 67% του πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνα του Ipsos institute, ενώ την κυβέρνησή του την ενέκρινε το 63% όσων συμμετείχαν στην έρευνα.

Έγινε, λοιπόν, κάτι που να τον μετέτρεψε σε άκαρδο τραπεζικό, που να έκανε την κυβέρνησή του αντιπαθή; Φταίει η περίπλοκη οικονομική κατάσταση; Ό,τι δικαιολογία μπορεί να βρει κανείς, θα την πει.

> Διάβασε ακόμα: Η πραγματική σημασία της κυβερνητικής κρίσης στην Ιταλία

Η αλήθεια, πάντως, ίσως, όπως συμβαίνει συχνά, να βρίσκεται κάπου στη μέση του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Σεπτεμβρίου και της έρευνας του Ipsos institute. Άλλωστε, κανείς δεν μπορούσε να ψηφίσει υπέρ του ίδιου του Draghi.

Εκτός από το φθινόπωρο που βρίσκεται προ των πυλών και την ήδη ανακοινωθείσα ενεργειακή κρίση, τον καλπάζοντα πληθωρισμό και το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την έλλειψη του ενθουσιασμού για συμμετοχή στις εκλογές - η αποχή χτύπησε επίπεδα ρεκόρ, οπότε όσοι πίστεψαν στην πολιτική ατζέντα του Draghi -που ενδέχεται να μην υπήρχε ποτέ- ίσως απλώς να έμειναν σπίτι τους.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.