Στη Γερμανία αποτράπηκε πραξικόπημα και αυτό είναι αρκετά σοβαρό

Η αστυνομική επιχείρηση για την αποτροπή του πραξικοπήματος ήταν πρωτοφανής.

Γράφει: Esquire Editors 09 Δεκεμβρίου 2022

Η αστυνομική επιχείρηση - έφοδος ήταν προφανώς η μεγαλύτερη στη μεταπολεμική γερμανική ιστορία. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, περίπου 3.000 άνδρες και γυναίκες από διάφορους κλάδους των υπηρεσιών ομοσπονδιακής και κρατιδιακής επιβολής του νόμου σάρωσαν 11 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, καθώς και τοποθεσίες στην Αυστρία και την Ιταλία, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 25 άτομα - ανάμεσά τους μια Ρωσίδα - και ανακρίνοντας πολλά άλλα.

Μερικοί από τους υπόπτους ήταν βαριά οπλισμένοι, ενώ μερικοί μάλιστα είχαν εκπαίδευση στις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων του γερμανικού στρατού. Ο ένας, ένας ηλικιωμένος αριστοκράτης γνωστός ως Heinrich (Henry) XIII, είχε ήδη αυτοοριστεί ο επόμενος ηγέτης της Γερμανίας.

Putsch

Με αυτή την επιχείρηση καταστολής, όπως φαίνεται, οι Γερμανοί διέκοψαν τα σχέδια για ένα κανονικότατο πραξικόπημα. Κατά σύμπτωση, το "putsch" είναι μια γερμανική λέξη η οποία "μετανάστευσε" στα αγγλικά. Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης επέζησε από πολλές απόπειρες πραξικοπήματος έως ότου υπέκυψε το 1933. Οι ΗΠΑ συνήθιζαν να πιστεύουν ότι είχαν ανοσία σε μια τέτοια εξέγερση, έως ότου και εκείνες χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν μια επίθεση στο Καπιτώλιό τους στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Μπορεί πραγματικά να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Είναι πράγματι οι δημοκρατίες μας κάτω από τέτοια υπαρξιακή απειλή από κακοποιούς, εξτρεμιστές και εγχώριους τρομοκράτες;

Ναι, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Το μάθημα από τη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, όπως και από τις ΗΠΑ από εκείνη την 6η Ιανουαρίου, είναι ότι πλέον οι τρελοί γίνονται πιο ριζοσπάστες και μολύνουν ο ένας τον άλλον πέρα από τα εθνικά σύνορα, με τις θεωρίες συνωμοσίας και τις βίαιες φαντασιώσεις τους.

Η υποκουλτούρα QAnon των τρελών κραυγών, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές από την επιδρομή αυτής της εβδομάδας, σίγουρα αποτελούσε μέρος του διανοητικού σκηνικού των ύποπτων ως συνωμοτών. Τα διάφορα αποκυήματα φαντασίας και αφηγήματα, ωστόσο, είχαν συγχωνευθεί, όπως τείνει να συμβαίνει πάντα, με ένα παλαιότερο και εγχώριο είδος γερμανικού εξτρεμισμού.

Reichsbuerger

Αυτό είναι το κίνημα των λεγόμενων Reichsbuerger, ή "Πολιτών του Ράιχ". Διαφορετικοί από τους νεοναζί, οι συγκεκριμένοι Reichsbuerger - που υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες - πιστεύουν ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η ΟΔΓ είναι μια "εταιρεία περιορισμένης ευθύνης" η οποία ιδρύθηκε από τους Συμμάχους, νικητές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ελέγχεται από εβραίους. Άλλοι έχουν διαφορετικές θεωρίες. Όλοι όμως αρνούνται ότι η δημοκρατία έχει την οποιαδήποτε νομιμοποίηση.

Αντίθετα, είναι πεπεισμένοι ότι το Ράιχ, η Γερμανική Αυτοκρατορία, δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει τόσο όσον αφορά τη νομική του συγκρότηση, όσο και την πνευματική - και εντός των ορίων είτε του 1871 είτε του 1937 - και ότι είναι δική τους αποστολή η απελευθέρωση από το "βαθύ κράτος" των συμβιβασμένων γραφειοκρατών.

Στο παρελθόν, αυτά τα φαντάσματα ήταν συνήθως αφορμή διασκέδασης και όχι ανησυχίας. Για παράδειγμα, η Reichsbuerger εξέδιδε άδειες οδήγησης που εκδίδονταν από το Ράιχ - δηλαδή από το δικό τους δίκτυο. Όταν οδηγούνταν στο δικαστήριο, περιφρονούσαν θεατρικά την εξουσία του δικαστή. Ορκίζονταν δημόσια πίστη στους αληθινούς ηγέτες τους, ένα μεταβαλλόμενο καστ αυτοκρατορικών καγκελαρίων, πριγκίπων και βασιλιάδων.

Εκείνο που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, είναι ότι το κίνημα είναι - ή ήταν, αν είναι κανείς αισιόδοξος - καλά οπλισμένο, προετοιμασμένο και αποφασισμένο να καταλάβει την εξουσία, με τον Heinrich XIII να έχει προγραμματιστεί να αναλάβει την εξουσία.

Το Reichsbuerger φαίνεται ότι είχε σχέδια να απαγάγει τον υπουργό Υγείας της Γερμανίας - γνωστό για τις "γερακίσιες" πολιτικές του για τον Covid - και να εκτελέσει τους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών που τον προστάτευαν, μεταξύ άλλων δημοσίων προσώπων. Φαίνεται επίσης ότι σκόπευαν να επιτεθούν στην Bundestag (ομοσπονδιακή Βουλή, κάτω σώμα του γερμανικού κοινοβουλίου). Επιπλέον, το δίκτυο φαίνεται να είχε επαφές, αν όχι υποστήριξη, από τη Ρωσία.

"Οχυρωμένη δημοκρατία"

Όπως πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, είμαι για άλλη μια φορά σοκαρισμένος, αλλά όχι έκπληκτος. Πιστεύαμε πραγματικά ότι η εξάπλωση θεωριών συνωμοσίας, η απομυθοποίηση του δημόσιου λόγου, η ριζοσπαστικοποίηση του πολιτικού περιθωρίου και η συνεχής διείσδυση στις κοινωνίες μας παραπληροφόρησης από το Κρεμλίνο και άλλα όργανα προπαγάνδας δεν θα είχαν μόνιμες επιπτώσεις στις δημοκρατίες μας;

Με το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο εννοώ όλους εμάς, από τις ΗΠΑ μέχρι τη Βραζιλία, την Ουγγαρία, τις Φιλιππίνες και όχι μόνο. Η δημοκρατία απειλείται όχι μόνο γεωπολιτικά, αλλά και εσωτερικά. Ένα άλλο πράγμα το οποίο έδειξαν οι Γερμανοί αυτή την εβδομάδα είναι ότι έχουν κατανοήσει αυτήν την πραγματικότητα και έχουν μάθει τα μαθήματα από το δικό τους παρελθόν. Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχτισαν αυτό που αποκαλούσαν Wehrhaft - ή οχυρωμένη - δημοκρατία. Αφήστε αυτή τη λέξη να ενταχθεί μαζί με το putsch ως εξαγωγή  στην αγγλική γλώσσα.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης