Η Ursula von der Leyen διαβεβαίωσε για την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία

'Η ακλόνητη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία δεν θα γνωρίσει καμία χαλάρωση".

Γράφει: Esquire Editors 17 Ιανουαρίου 2023

Η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία "για όσο χρόνο χρειασθεί" απέναντι στην Ρωσία, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen κατά την σημερινή ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

"Η ακλόνητη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία δεν θα γνωρίσει καμία χαλάρωση. Είτε πρόκειται για υποστήριξη για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της θέρμανσης και της υδροδότησης, είτε, μακροπρόθεσμα, για την προετοιμασία της ανοικοδόμησης", είπε.

Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε επίσης ότι υποστηρίζει την δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας για την στήριξη της βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και στις κινεζικές και αμερικανικές επιδοτήσεις.

"Μεσοπρόθεσμα, θα προετοιμάσουμε ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας στο πλαίσιο της εξέτασης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού μας που θα γίνει κατά την διάρκεια του έτους", δήλωσε η Ursula von der Leyen κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του Φόρουμ του Νταβός, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πώς θα χρηματοδοτείται αυτό το Ταμείο Κυριαρχίας.

Είναι μία διαρθρωτική λύση που θα επιτρέψει την αύξηση των διαθέσιμων πόρων για την έρευνα, την καινοτομία και βασικά στρατηγικά βιομηχανικά προγράμματα για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών CO2.

Η ιδέα του Ταμείου Κυριαρχίας, που στηρίζεται σε αμοιβαιοποίηση της χρηματοδότησης στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει ήδη διατυπωθεί από την πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά συναντά την αντίθεση πολλών χωρών μελών, όπως η Γερμανία, των καθαρών συνεισφερόντων στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που ανησυχούν για την αύξηση της συμβολής τους.

Η Ursula von der Leyen απέφυγε να τοποθετηθεί για το θέμα κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στη Σουηδία, μια χώρα ιδεολογικά αντίθετη στην ιδέα των κρατικών παρεμβάσεων και η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μέχρι τον Ιούνιο.

Αρχικά, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα πρέπει να περιορισθεί στην ανακατανομή των υφιστάμενων πόρων, παραδέχονται ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Οι 27 προσπαθούν να συντονιστούν πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 9ης και 10ης Φεβρουαρίου και έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Στο Νταβός, η πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε επίσης ότι η Επιτροπή θα προτείνει "την προσωρινή προσαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να επιταχυνθούν και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες".

"Οι υπολογισμοί θα είναι ευκολότεροι. Οι διαδικασίες, απλούστερες. Οι εγκρίσεις θα επιταχυνθούν", είπε, την ώρα που πολλά κράτη μέλη, ανάμεσά του η Γαλλία, ζητούν περαιτέρω χαλάρωση του εξαιρετικά αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τις κρατικές ενισχύσεις εντός της ΕΕ.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ανησυχία της για "κατακερματισμό" της ευρωπαϊκής αγοράς, επισημαίνοντας ότι "μόνο λίγα κράτη μέλη" έχουν επαρκή δημοσιονομικά περιθώρια για να καταφύγουν στις κρατικές ενισχύσεις, με κίνδυνο κούρσας επιδοτήσεων προς όφελος των μεγαλύτερων και πλουσιότερων χωρών". Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο "πρέπει να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση της ΕΕ", επέμεινε.

Νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση των πράσινων τεχνολογιών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προετοιμάσει νομοθεσία με στόχο "μία βιομηχανία μηδενικών εκπομπών" αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και , κατά συνέπεια ουδετερότητας άνθρακα, ενισχύοντας τις πράσινες τεχνολογίες, ανακοίνωσε στο Νταβός η πρόεδρος της Κομισιόν.

"Ο νέος κανονισμός (...) θα ορίζει σαφείς στόχους για τις καθαρές τεχνολογίες μέχρι το 2030. Στόχος θα είναι η συγκέντρωση των επενδύσεων σε στρατηγικά προγράμματα κατά μήκος των αλυσίδων εφοδιασμού" και "η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων μονάδων παραγωγής" που σχετίζονται με τις πράσινες τεχνολογίες", είπε.

"Επιθετικές προσπάθειες"

Η πρόεδρος της Κομισιόν κατήγγειλε από το βήμα του Νταβός τις "επιθετικές προσπάθειες" προσέλκυσης των βιομηχανικών ικανοτήτων της Ευρώπης, κυρίως στον τομέα των τεχνολογιών που συνδέονται με την καθαρή ενέργεια, "προς την Κίνα και αλλού".

"Δεν θα διστάσουμε να εκκινήσουμε έρευνες αν θεωρήσουμε ότι οι ευρωπαϊκές δημόσιες συμβάσεις έργου ή άλλες συμβάσεις είναι διαστρεβλωμένες από τέτοιες επιδοτήσεις", προειδοποίησε η Ursula von der Leyen.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πέντε αβεβαιότητες για τις τράπεζες που διέλυσαν οι εκλογές

Τι σημαίνει για τις τράπεζες το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τα στενά όρια του οικονομικού διαζυγίου ΗΠΑ - Κίνας

Το νέο μότο Ευρώπης και ΗΠΑ έναντι της Κίνας είναι το de-risking.

Κάτι τρέχει με την περιουσία του Bernard Arnault

"Τρίζει" η (πρώτη) θέση του στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η δολοφονία του George Floyd άλλαξε τον κόσμο

Τρία χρόνια μετά, άνθρωποι στην Αμερική και αλλού στον κόσμο συνεχίζουν να μη μπορούν να αναπνεύσουν. Κάτι όμως έχει αλλάξει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

'Έφυγε' από τη ζωή η Tina Turner

Στα 83 της χρόνια μετά από "μάχη" με μακροχρόνια ασθένεια.

Όσα γνωρίζουμε για τον νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά

Μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού.