Πότε ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος;

Πότε διαλύεται η Βουλή και ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος - Όλες οι προθεσμίες και η εκκρεμότητα με το κόμμα Κασιδάρη.

Γράφει: Esquire Editors 28 Μαρτίου 2023

Μετά την επίσημη ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν την 21η Μαΐου, όλα δείχνουν ότι η διάλυση της Βουλής και η δημοσίευση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος θα γίνουν το Σαββατοκύριακο 22-23 Απριλίου ώστε να αποφευχθεί η διάλυση της Βουλής ανήμερα της 21ης Απριλίου, για προφανείς λόγους. Τότε θα εκκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος. 

Οι προθεσμίες είναι αυστηρές, αφού από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος, θα πρέπει οι εκλογές να διεξαχθούν το αργότερο εντός 30 ημερών. Εναλλακτικά θα μπορούσε η διάλυση της Βουλής να γίνει και την Δευτέρα 24 Απριλίου ώστε να αρχίσει αμέσως μετά να τρέχει η προεκλογική περίοδος, τουλάχιστον επίσημα, αφού ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ ατύπως έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό.

Με φωνές, καταγγελίες και πόλωση… εκατέρωθεν κατηγορίες και πολύ ένταση. Αυτό σημαίνει ότι η Βουλή θα κλείσει για τις γιορτές του Πάσχα τη Μεγάλη Τετάρτη και δεν θα ανοίξει ξανά, αφού στο μεταξύ θα διαλυθεί για να πάμε σε εκλογές.

Οι προθεσμίες για τους συνδυασμούς

Η προεκλογική περίοδος ξεκινάει επισήμως με την δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος, οπότε και τίθενται σε ισχύ, σύμφωνα με τον νόμο, μια σειρά από διαδικασίες και προθεσμίες.

Δηλαδή, 10 μέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ενεργείται η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια και στις 12 μέρες, λήγει η επίδοση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών.

Τη 14η ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α΄ Τμήμα του Άρειου Πάγου, ενώ την 15η μέρα λήγει η προθεσμία για την κλήρωση ή τον διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών. Η ημερομηνία αυτή είναι κρίσιμη, αφού το Α' τμήμα του Αρείου Πάγου θα κρίνει και το κατά πόσον θα επιτραπεί η κάθοδος στις εκλογές του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, μετά την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία που απαγορεύει τη συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων, που η αφανής ή η επίσημη ηγεσία τους, έχουν καταδικαστεί για βαρύτατα εγκλήματα σε βάρος της Πολιτείας.

Ακολουθεί προθεσμία 8 ημερών, μέσα στην οποία τα κόμματα, οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν στον οικείο Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού, επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων του οικείου νομού.

Μετά ο Αντιπεριφερειάρχης καθορίζει τα εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν την ημέρα των εκλογών, ανακηρύσσει τους υποψηφίους του νομού και το πρόγραμμα ψηφοφορίας από τις δημοτικές αρχές.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Παναθηναϊκό Κίνημα, για πράσινη νίκη στις εκλογές

Το "Παναθηναϊκό Κίνημα" θα βρίσκεται ανάμεσα στα ψηφοδέλτια των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πέντε αβεβαιότητες για τις τράπεζες που διέλυσαν οι εκλογές

Τι σημαίνει για τις τράπεζες το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τα στενά όρια του οικονομικού διαζυγίου ΗΠΑ - Κίνας

Το νέο μότο Ευρώπης και ΗΠΑ έναντι της Κίνας είναι το de-risking.

Κάτι τρέχει με την περιουσία του Bernard Arnault

"Τρίζει" η (πρώτη) θέση του στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η δολοφονία του George Floyd άλλαξε τον κόσμο

Τρία χρόνια μετά, άνθρωποι στην Αμερική και αλλού στον κόσμο συνεχίζουν να μη μπορούν να αναπνεύσουν. Κάτι όμως έχει αλλάξει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

'Έφυγε' από τη ζωή η Tina Turner

Στα 83 της χρόνια μετά από "μάχη" με μακροχρόνια ασθένεια.