Ο Αλέξης Τσίπρας και το αναγκαίο κακό του Πάνου Καμμένου

Όλα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Σταύρο Θεοδωράκη

Συνέντευξη στον Σταύρο Θεοδωράκη και στην εκπομπή του Alpha "Πρωταγωνιστές" παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έξι μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές. "Αυτή τη φορά δεν θα είναι εισβολή. Έχω την εμπειρία, και μάλιστα τη δυσάρεστη εμπειρία, μιας πολύ δύσκολης περιόδου. Το '12 αυτό που υπερισχύε ήταν η αισιοδοξία της βούλησης όχι της γνώσης", απάντησε αρχικά στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν είναι "έτοιμος για την εισβολή στο Μαξίμου", ερώτηση που, όπως υπενθύμισε, του είχε ξαναθέσει το 2012.

Η κουβέντα δεν άργησε να πάει στην τραγωδία των Τεμπών, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναρωτιέται, "πώς είναι δυνατόν να παραιτείται ο Καραμανλής και μετά από 20 ημέρες να μπαίνει στο ψηφοδέλτιο; Αναρωτιέμαι, τόσο πολύ μετράει το όνομα σου; Τόσο σημαντικό είναι για αυτή τη χώρα αν είσαι γόνος πολιτικής οικογένειας;”.

"Ζήσαμε το αδιανότητο. Κάνουμε άλματα στην ψηφιοποίηση, ζούμε σε εποχές predator με τις παρακολουθήσεις και δεν είχαμε τη δυνατότητα να ξέρουμε αν δύο τρένα πηγαίνουν στην ίδια γραμμή επί 12 λεπτά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για συνολική απαξίωση του ΟΣΕ. Υπενθύμισε δε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια η τηλεδιοίκηση που κάηκε μετά τις εκλογές του 2019, πότε δεν αντικαταστάθηκε.

Επεσήμανε μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε λάθος που πούλησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως "η μεγάλη ευκαιρία που θα μπορούσε να υπάρξει στον τόπο για να δούμε το θέμα του κράτους, είναι πως θα πρέπει να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας". Τόνισε δε ότι " ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να δεχτώ ότι υπάρχει μια γενικευμένη κρίση αξιοπιστίας, αλλά δεν είναι όλοι ίδιοι”, αναφερθείς στο μνημόνιο και την εποπτεία από το ΔΝΤ.

"Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η λογοδοσία, η διαφάνεια, οι θεσμοί της αξιοκρατίας που όλοι θα πρέπει να τους τηρούμε. Να πάμε σε ένα πλαίσιο λειτουργίας, όπου η Βουλή θα έχει σημαντικό ρόλο, τα κόμματα θα κυβερνούν με διαφάνεια" ανέφερε στη συνέχεια: "Για να αξιολογούνται οι άνθρωποι, αλλά για να γίνει αποδεκτό από τους δημοσίους υπαλλήλους θα πρέπει να γίνει με ειλικρίνεια και με καθαρές προθέσεις”.

Για τις πανελλήνιες και το σποτ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε: "Οι πανελλαδικές είναι ίσως η πιο αδιάβλητη διαδικασία σε αυτή τη χώρα, αλλά ίσως και η πιο άδικη γιατί τα παιδιά σε τρεις ώρες θα καθορίσουν το μέλλον τους. Πιστεύω ότι για τις σχολές χαμηλής ζήτησης να υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης. Σε μία σειρά από σχολές, βλέπουμε τμήματα να φυτοζωούν. Θα κλείσουν, θα μαραζώσουν...”. Ερωτηθείς για την υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και αν αυτό είναι "παλαιοκομματικό", είπε πως θα δικαιολογούνταν αν υπήρχε ένα "άλλο σύστημα, όπως το εθνικό απολυτήριο", αλλά τώρα η μόνη λογική της κυβέρνησης ήταν να δημιουργήσει ένα "τεχνητό φραγμό" στον αριθμό των φοιτητών για να μειωθούν οι δαπάνες στην τριτοβάθμια και για να "σπρώξει μεγάλο κομμάτι στην ιδιωτική εκπαίδευση", κάτι που όπως είπε θεωρεί "ανήθικο".

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία, σχολίασε: "Έχει ευθύνη και η πανεπιστημιακή κοινότητα και το φοιτητικό κίνημα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί. Αντί να δώσει 30 εκατ. για τις φοιτητικές εστίες ή για να προσλάβει καθηγητές, τα έδωσε εκεί. Θα πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Δεν μπορεί να έχεις καλά πανεπιστήμια, χωρίς δημόσιες δαπάνες… Δεν μπορεί να φτιαχτεί ελληνικό Χάρβαρντ. Στην Ευρώπη υπάρχουν 2.000 δημόσια πανεπιστήμια. Αυτή τη στιγμή έχουμε ΙΕΚ… φούφουτος και αυτό δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα μου”.

"Με τον Βελόπουλο μπορεί να συνεργαστεί ο Μητσοτάκης"

Για το αν ο Βελόπουλος μπορεί να είναι ο... νέος Καμμένος, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: "Ο Καμμένος το 2015 ήταν αναγκαίο κακό. Η περίοδος της ρήξης με τον Καμμένο ήρθε με τη Συμφωνία των Πρεσπών… Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να συνεργαστεί με τον Βελόπουλο είναι ο Μητσοτάκης”.

"Από πλευρά πως πάμε;" ρώτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, εξηγώντας με χιούμορ: "Πολλές μαχαιριές για την προοδευτική διακυβέρνηση. Μαχαιριά ο Κουτσούμπας ''μην ξύνεσαι στην γκλίτσα του τσοπάνη''". Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε γελώντας "εσύ φταις... Γιατί το 2016 δεν κατάφερα να πείσω εσένα και την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά".

"Αναφέρομαι στην απλή αναλογική. Για να καταφέρουμε τις προγραμματικές συγκλίσεις χρειάστηκε η απλή αναλογική. Μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία" είπε ο κ. Τσίπρας: "Είναι παράδοξος ο όρος του Νίκου Ανδρουλάκη να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος" ενώ πρόσθεσε: "Με τις εμμονές του Γιάνη Βαρουφάκη δεν υπάρχει συζήτηση. Θέλω μία κυβέρνηση μακράς πνοής. Ο Ανδρουλάκης λέει "θέλω σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση" και το ερώτημα είναι με ποιον θα την κάνει; Επίσης λέει ''να πάει φυλακή το παρακράτος των παρακολουθήσεων'' και λέω εύλογο. Τα μικρότερα κόμματα θα πρέπει να σκεφτούν την επιβίωσή τους μετά τις κάλπες".

Για τις παρακολουθήσεις είπε: "Η έρευνα σε βάθος για τις παρακολουθήσεις θα καταλήξει σε πολιτικά πρόσωπα. Αν δεν υπήρξε εθνικός λόγος τότε πώς ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται το απόρρητο; Λογοδοσία των υπαίτιων με κυβέρνηση ΝΔ δεν θα υπάρξει. Οπότε ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να παραδεχτεί πως κάθαρση θα υπάρξει μόνο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ".

Στο ερώτημα αν η φυλακή αφορά και τους πολιτικούς υπευθύνους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι "όταν αυτό μπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης είναι προφανές ότι το πολιτικό και δικαιϊκό μας σύστημα έχει συγκεκριμένες διαδικασίες για τις ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων. Και αν ανοίξει αυτή η έρευνα σε βάθος, είναι προφανές πού θα καταλήξει. Θα καταλήξει σε πολιτικά πρόσωπα, υπάρχει καμία αμφιβολία; Ποιος τις έκανε τις παρακολουθήσεις και για ποιο λόγο γίνονταν; Για να μαθαίνει κάποιος τρίτος, τέταρτος παράγοντας, όχι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης;". Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης στην τηλεμαχία είπε ότι υπήρξε "σκάνδαλο" και ότι δεν υπήρξε "εθνικός λόγος". "Αν δεν υπήρχε εθνικός λόγος πώς επικαλείτο το εθνικό απόρρητο για να γίνει συγκάλυψη στην Εξεταστική;", τόνισε.

Μιλώντας για τις δημοσκοπήσεις, εκτίμησε ότι ο κόσμος που θα πάει να ψηφίσει, δεν θα επηρεαστεί τόσο από αυτές. Σχολίασε ότι σε οποιαδήποτε δουλειά αν κάνει κάποιος λάθος θα έχει κυρώσεις, όμως "οι δημοσκόποι ό,τι και να πουν, δεν τρέχει τίποτα την άλλη μέρα, πάλι φίλοι είμαστε". "Ένας πολιτικός άμα χάσει με έξι μονάδες θα έχει κυρώσεις;", ρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. "Ε βέβαια θα έχει κυρώσεις, προφανώς θα έχει κυρώσεις. Εγώ έχασα με 8 μονάδες στις ευρωεκλογές και αποφάσισα να πάω σε εκλογές, άλλος ήταν ο σχεδιασμός μου… Την ηθική μου αντίληψη για την πολιτική και τη δημοκρατία την έχει αποδείξει", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ότι "οι πολιτικοί κρινόμαστε από τους πολίτες και το ποια θα ειναι η διαφορά, ποιος θα ναι δεύτερος ποιος θα ‘ναι πρώτος, θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Οι μόνοι που δεν κρίνονται είναι αυτοί που διαμορφώνουν ένα κλίμα με τις μετρήσεις κι άμα πέσουν έξω λένε ότι άλλαξε το κλίμα την τελευταία εβδομάδα και δεν τρέχει τίποτα".

Σε ερώτηση για την αξιολόγηση στο δημόσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει "σε άλλο πλαίσιο" και όχι να συνδέεται με τις απολύσεις, γιατί είναι αναγκαία η "κοινωνική συναίνεση" για τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις. Επισήμανε, δε, ότι στην κυβέρνηση "δεν έβαλαν μυαλό" από το δυστύχημα και "40 μέρες μετά διόρισαν κόρη αρχισυνδικαλιστή της ΔΑΚΕ στον ΟΣΕ". Εξάλλου, ανέφερε ότι πρόβλημα είναι και η γενικότερη "απαξίωση της έννοιας του δημόσιου χώρου", φέρνοντας ως παράδειγμα την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το θέμα του νερού, όπως πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν οι ευρωεκλογές θα ήταν καλύτερα να γίνονται με λίστα αντί για σταυροδοσία, είπε ότι και για εκείνον ήταν δίλημμα το 2019. "Έκανα πίσω γιατί η κριτική που θα δεχόμουν θα ήταν ότι θέλω να διορίζονται οι ευρωβουλευτές". Ανέφερε μεταξύ άλλων πως τελικά όταν γίνεται όλη η χώρα μια περιφέρεια είναι άδικο για τους ικανούς αλλά μη προβεβλημένους υποψήφιους. "Αν μπορεί να υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεση όλων των κομμάτων είναι κάτι που θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε", πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τις προθέσεις του για το μέλλον, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η "λαϊκή ετυμηγορία θα δείξει σε μεγάλο βαθμό την πορεία όλων μετά από αυτές τις εκλογές", ωστόσο όπως είπε "αν υπηρετείς κάποιες ανάγκες κοινωνικές, έχεις λόγο να παραμένεις όταν δεν υπηρετείς καμία ανάγκη, σ' αποβάλλει η ίδια η ζωή".

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στους "Πρωταγωνιστές" στον Alpha


Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.