Νέο ραντεβού για εκλογές στις 25 Ιουνίου

Την Κυριακή ορκίζεται και τη Δευτέρα διαλύεται η νέα Βουλή.

Κλειδώνουν οι (νέες) εκλογές 2023 στις 25 Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού πήρε τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δήλωσε δημόσια την προτίμησή του για επίσπευση των νέων εκλογών που αρχικά προγραμματίζονταν για τις 2 Ιουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και τον ενημέρωσε για τις προθέσεις του. Επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή κι ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα.

Στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή, στους οποίους μετέφερε ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Όπως ειπώθηκε στο τηλεφώνημα, ο πρωθυπουργός επιθυμεί την Κυριακή 28 Μαΐου να ορκιστεί η νέα Βουλή και στις 29 Μαΐου θα διαλυθεί για να προκηρυχθούν οι εκλογές.

Από τη στιγμή που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει τον σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών.

Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Ορκωμοσία νέας Βουλής

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα συνέλθει την Κυριακή 28 Μαΐου για την ορκωμοσία της. Στη συνέχεια, η Ολομέλεια θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Μία ημέρα μετά θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των Αντιπροέδρων (αναλογικά από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα), των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής των Ελλήνων.

Ακολουθεί ο σχηματισμός Υπηρεσιακής Κυβέρνησης για την διενέργεια νέων εκλογών, ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΘ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει "μπόνους" 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

Η νέα προεκλογική περίοδος, μπορεί να είναι από 22 ημέρες έως ένα μήνα. Τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων θα πρέπει να παρακαταθέσουν στον 'Αρειο Πάγο την σχετική αίτηση συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.

Από: Thetoc.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πέντε αβεβαιότητες για τις τράπεζες που διέλυσαν οι εκλογές

Τι σημαίνει για τις τράπεζες το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τα στενά όρια του οικονομικού διαζυγίου ΗΠΑ - Κίνας

Το νέο μότο Ευρώπης και ΗΠΑ έναντι της Κίνας είναι το de-risking.

Κάτι τρέχει με την περιουσία του Bernard Arnault

"Τρίζει" η (πρώτη) θέση του στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η δολοφονία του George Floyd άλλαξε τον κόσμο

Τρία χρόνια μετά, άνθρωποι στην Αμερική και αλλού στον κόσμο συνεχίζουν να μη μπορούν να αναπνεύσουν. Κάτι όμως έχει αλλάξει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

'Έφυγε' από τη ζωή η Tina Turner

Στα 83 της χρόνια μετά από "μάχη" με μακροχρόνια ασθένεια.

Όσα γνωρίζουμε για τον νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά

Μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού.