Όταν ο Pablo Escobar φωτογραφιζόταν στο Λευκό Οίκο

Πώς κατάφερε ο διαβόητος βαρώνος των ναρκωτικών να βγάλει οικογενειακή φωτογραφία μπροστά από το Λευκό Οίκο;

Pablo Escobar (1949-1993): Ένα όνομα που προκαλεί τρόμο και δέος ακόμα και σήμερα. Υπήρξε ο πιο διαβόητος βαρώνος ναρκωτικών στην Κολομβία, αδιαμφισβήτητος ηγέτης του καρτέλ του Medellin και φιλόδοξος πολιτικός, με τις δραστηριότητές του τις δεκαετίες του '80 και '90 να απλώνονται στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Θεωρείται ότι στο αποκορύφωμα της "καριέρας” του, διακινούσε το 80% της ποσότητας κοκαΐνης σε όλο τον κόσμο μέσα από το καρτέλ του Medellin και η περιουσία του άγγιζε τα 30 δισ. δολάρια. Κι όμως, παρότι οι αμερικανικές διωκτικές αρχές τον είχαν στο στόχαστρο επί χρόνια, το 1981 έβγαλε ανενόχλητος μία φωτογραφία - μαζί με τον γιο του, Juan Pablo Escobar – μπροστά από τον Λευκό Οίκο, στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Washington.

Το χρονικό της ιστορικής φωτογραφίας

Βλέποντας αυτή τη φωτογραφία, ο Pablo Escobar είναι σα να βγάζει τη γλώσσα στις αμερικανικές αρχές και μπροστά από ένα από τα πιο καλά φυλασσόμενα κτήρια των ΗΠΑ. Τους λέει "είμαι ατρόμητος και δεν μπορείτε να με πιάσετε”. Η φωτογραφία φέρεται να βγήκε το 1981 από τη γυναίκα του Escobar, Maria Victoria, μέσα από ένα ταξίδι αναψυχής στις ΗΠΑ. Λίγο πριν, είχαν επισκεφτεί οικογενειακώς και την Disneyland στη Florida.

Αναφορικά με το πώς ο διαβόητος και σκληρός βαρώνος ναρκωτικών που φίμωνε κάθε αντίπαλο κατόρθωσε να ποζάρει ανενόχλητος φωτογραφία μπροστά από τον Λευκό Οίκο, μάλλον έχει να κάνει με την ημερομηνία που τραβήχτηκε η συγκεκριμένη φωτογραφία.

Όταν ο Pablo Escobar φωτογραφιζόταν στο Λευκό Οίκο Eric VANDEVILLE/Gamma-Rapho via Getty Images
Ο Pablo Escobar με τη γυναίκα του, Maria Victoria, 1983, Κολομβία

Το 1981, ο Pablo Escobar δεν είχε εξελιχθεί ακόμα σε αυτό που έγινε τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, το 1982, εξελέγη αναπληρωματικό μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ήταν πολύ αγαπητός στον απλό κόσμο, χτίζοντας νοσοκομεία, σχολεία και πάρκα, ενώ χρηματοδοτούσε κρυφά και φανερά τοπικές ποδοσφαιρικές ομάδες του Medellin και φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Για πολλούς, ήταν ο δικός τους Ρομπέν των Δασών.

Άγνωστο παραμένει το αν ταξίδεψε με την οικογένειά του για διακοπές στις ΗΠΑ με διπλωματικά έγγραφα ή ψεύτικη ταυτότητα, σίγουρα βρισκόταν στα ραντάρ των αμερικανικών διωκτικών αρχών από τότε. Το σημείο που βγήκε φωτογραφία μπροστά από τον Λευκό Οίκο, το North Portico, είναι ένα σημείο με ελεύθερη πρόσβαση στον κόσμο και πολύ δημοφιλές για φωτογραφίες.

Για την ιστορία, στις 2 Δεκεμβρίου 1993, ειδικές δυνάμεις της Κολομβίας με τη συνδρομή των ΗΠΑ, εισέβαλαν στο σπίτι-κρησφύγετό του στο Medellin για να τον συλλάβουν και μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών, τον σκότωσαν.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.