Airtags της Apple χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό παράνομων όπλων

Οι εγκληματίες χρησιμοποιούν τις μικροσκοπικές συσκευές εντοπισμού θέσης AirTags στο λαθρεμπόριο παράνομων φορτίων και όπλων.

Γράφει: Esquire Editors 15 Σεπτεμβρίου 2023

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) ανέκοψε ένα πακέτο το οποίο βρισκόταν καθ' οδόν από το Ιλινόις προς το Ισραήλ. Περιείχε μια ψησταριά George Foreman, κάτι πολύ αθώο. Όταν όμως οι πράκτορες έκαναν ακτινογραφία και το άνοιξαν, βρήκαν κάννες τουφεκιών τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο και ένα Apple AirTag.

Του Thomas Brewster

Όταν η Apple λάνσαρε το 2021 τις συσκευές εντοπισμού θέσης σε μέγεθος κέρματος, τις προώθησε ως ένα φτηνό κομμάτι τεχνολογίας που θα σας βοηθούσε να παρακολουθείτε τα υπάρχοντά σας, όπως αποσκευές, κλειδιά και πορτοφόλια. Αλλά τα AirTags και παρόμοιες συσκευές όπως το Tile έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί από εγκληματίες, κυρίως για την παρακολούθηση ατόμων.

Τώρα, οι επιθεωρητές της CBP ισχυρίζονται ότι βρήκαν αποδείξεις για μια άλλη παράνομη χρήση των AirTags: βοηθούν τους λαθρέμπορους παράνομων όπλων να παρακολουθούν τα φορτία τους, σύμφωνα με ένταλμα έρευνας για έναν λογαριασμό iCloud της Apple που συνδέεται με τους ανιχνευτές, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Forbes.

Οι διακινητές ναρκωτικών και όπλων χρησιμοποιούν εδώ και καιρό GPS trackers για να παρακολουθούν τα φορτία, είτε για να διασφαλίσουν ότι έφτασαν στον προορισμό τους, είτε για να εντοπίσουν που εξαφανίζονται. Αλλά ενώ οι παλαιότεροι ανιχνευτές έχουν αποδειχθεί ογκώδεις και αναξιόπιστοι, το AirTag της Apple είναι μικρό, ελαφρύ και αποτελεσματικό.

"Όπως οι έμποροι ναρκωτικών, έτσι και οι [έμποροι όπλων] θέλουν να βεβαιωθούν ότι το φορτίο δεν το άρπαξε η αστυνομία ή κάποιος άλλος", δήλωσε ο Brady Wilkins, ένας πρόσφατα συνταξιοδοτημένος ερευνητής στην Αριζόνα. "Αν το πάρει μια άλλη ομάδα ή το κατασχέσουν, μπορούν να το εγκαταλείψουν ή να ξέρουν ότι κάτι δεν πάει καλά".

Airtags της Apple χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό παράνομων όπλωνiStock
Η Apple δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, αλλά προσπαθεί να περιορίσει τις κακόβουλες χρήσεις του AirTag τα τελευταία δύο χρόνια. Μια πρόσφατη προσθήκη είναι μια λειτουργία που προειδοποιεί τους χρήστες όταν ανιχνεύεται, μέσω Bluetooth, μια άγνωστη συσκευή εντοπισμού στο πρόσωπό τους. "Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο κάθε κακόβουλη χρήση των προϊόντων μας", έγραψε η εταιρεία σε δελτίο τύπου πέρυσι.

Σύμφωνα με το ένταλμα, η μονάδα DHS Homeland Security Investigations εντόπισε ως αποστολέα της κάννης του τυφεκίου, έναν άνδρα με έδρα το Πάλος του Ιλινόις, τον Amin Betuni. Τα αρχεία που η κυβέρνηση δήλωσε ότι έλαβε από έναν ανώνυμο διαδικτυακό προμηθευτή όπλων έδειξαν ότι ο Betuni είχε αγοράσει διάφορες κάννες για όπλα AR-15 και Glock. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η CBP αναχαίτισε ένα πακέτο που περιείχε τα ίδια εξαρτήματα, μαζί με τη σχάρα και ένα AirTag, καθ' οδόν προς μια επαφή στην Ιερουσαλήμ του Ισραήλ. Το ένταλμα αναφέρει ότι η ετικέτα αποστολής του πακέτου ανέφερε ότι στάλθηκε από τον "Ameen Betuni" από ένα κενό οικόπεδο δίπλα σε ένα ακίνητο που ανήκει στον ύποπτο.

Στο μεταξύ, η συνοριοφυλακή στο Ισραήλ ανέφερε ότι αναχαίτισε ένα διαφορετικό πακέτο που περιείχε εξαρτήματα όπλου, επίσης κρυμμένα μέσα σε μια ψησταριά George Foreman και ένα AirTag, σύμφωνα με το ένταλμα. Αυτό το δέμα είχε διεύθυνση επιστροφής για την κατοικία του Betuni, ισχυρίστηκε η DHS. Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατέσχεσαν επίσης ένα επιπλέον φορτίο FedEx που περιείχε άλλα εξαρτήματα όπλων που ήταν κρυμμένα μέσα σε ανταλλακτικά αυτοκινήτων, δήλωσαν οι ερευνητές. Ένα AirTag ανακαλύφθηκε και σε αυτό το πακέτο.

Ο Wilkins δήλωσε ότι η προσθήκη μιας προσωπικής κατοικίας ως διεύθυνση επιστροφής θα ήταν ένα ανόητο λάθος. "Οι εγκληματίες δείχνουν και αυτοί έναν εφησυχασμό", πρόσθεσε.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, οι διωκτικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στην ιδιοκτησία του Betuni, αν και ο ίδιος δε βρισκόταν στο σπίτι. Οι ερευνητές υποψιάστηκαν, ωστόσο, ότι παρακολουθούνταν από τις κάμερες ασφαλείας στο σπίτι του, καθώς μόλις δέκα λεπτά μετά την είσοδο της αστυνομίας στην κατοικία του Betuni, μία από τις συσκευές AirTag του αποσυνδέθηκε μυστηριωδώς με τον λογαριασμό του στο iCloud, ανέφερε η DHS.

Ο Betuni συνελήφθη τον Ιούλιο και κατηγορήθηκε για την αποστολή παράνομων εξαρτημάτων για πιστόλια Glock, που τα μετέτρεπαν ουσιαστικά σε αυτόματο όπλο, στις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν του έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες για την αποστολή οπλικών συσκευών στο Ισραήλ ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος. Σε πρόσφατη κατάθεση, η κυβέρνηση ζήτησε από το δικαστήριο παράταση της προθεσμίας για την υποβολή κατηγορητηρίου, καθώς συνέχιζε να ερευνά τη συμπεριφορά του Betuni. Το αίτημα έγινε δεκτό την περασμένη εβδομάδα.

Άλλοι εμπλεκόμενοι στο υποτιθέμενο σχέδιο, η ταυτότητα των οποίων ήταν άγνωστη στην κυβέρνηση, χρησιμοποιούσαν επίσης AirTags ως μέρος της επιχείρησής τους για "λαθρεμπόριο αγαθών από τις Ηνωμένες Πολιτείες", έγραψε ένας πράκτορας στο ένταλμα. Δε δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ευρύτερη χρήση των συσκευών της Apple.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση. Ο δικηγόρος του Betuni δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Δεν είναι μόνο οι εγκληματίες που έχουν βρει χρήσεις για το AirTag - το έχουν βρει και οι αρχές επιβολής του νόμου, ακόμη και αν αντιβαίνει στην πολιτική της Apple να χρησιμοποιεί τα εργαλεία για κρυφή παρακολούθηση. Τον Μάρτιο, το Forbes βρήκε ένα ένταλμα που περιγράφει λεπτομερώς τη χρήση ενός AirTag από την DEA, αφού τοποθέτησε μία από τις συσκευές σε ένα μηχάνημα που οι πράκτορες υποπτεύονταν ότι είχε παραγγελθεί μέσω διαδικτύου για την παρασκευή παράνομων ναρκωτικών.

Από: Capital.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.