Η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς είναι καλή είδηση, αλλά για ποιον;

Μια προσωρινή εκεχειρία δε μπορεί να δώσει λύση στη συνεχιζόμενη κρίση του Μεσανατολικού.

Η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς σηματοδοτεί μια προσωρινή εκεχειρία στη συνεχιζόμενη κρίση, αλλά ο πολύπλοκος γεωπολιτικός "χορός" στον οποίο εμπλέκονται η Χαμάς, ο Netanyahu, οι ΗΠΑ και οι αραβικές δυνάμεις έχει μόλις αρχίσει.

Ως γνωστόν, σε μια σπάνια περίπτωση διαμεσολάβησης, μετά από πάνω από ένα μήνα συγκρούσεων, η ισραηλινή κυβέρνηση και η Χαμάς συμφώνησαν για μια τετραήμερη εκεχειρία κατάπαυσης του πυρός. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Χαμάς θα απελευθερώσει 50 ομήρους, που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ θα απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους από τις φυλακές του. Η κατάπαυση του πυρός διευκολύνει επίσης την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η οποία, από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών, έχει υποστεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 14.000 θανάτους αμάχων και την καταστροφή ή τη φθορά σε πάνω από 100.000 κτήρια, με πάνω από το 50% στο βόρειο τμήμα της.

Οι συνομιλίες

Καθοριστικό ρόλο στην συμφωνία διαδραμάτισε το Κατάρ, ένα κράτος του Κόλπου που χρηματοδοτεί τη Χαμάς, διατηρώντας παράλληλα φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ, το οποίο ενήργησε ως μεσολαβητής και φιλοξένησε εκπροσώπους και από τις δύο πλευρές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν επίσης στις συνομιλίες. Η ημερομηνία έναρξης παραμένει ανεπίσημη, αλλά οι φήμες αναφέρουν ότι οι πρώτες απελευθερώσεις μπορεί να γίνουν σήμερα κιόλας.

Ο χρόνος έναρξης της εκεχειρίας παραμένει αβέβαιος, καθώς η κυβέρνηση της Ιερουσαλήμ είναι διχασμένη επί του θέματος. Ακροδεξιοί υπουργοί όπως ο Ben-Gvir και ο Smotrich αντιτίθενται σε αυτήν, ενώ ο Sa'ar και το κόμμα Shas, που εκπροσωπεί τα υπερορθόδοξα συμφέροντα, εκφράζουν την έγκρισή τους. Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu τονίζει ότι ο πόλεμος κατά της Χαμάς απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Οι αιχμάλωτοι

Επτά εβδομάδες μετά τη σφαγή υπό την ηγεσία της Χαμάς που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 Ισραηλινούς, οι οικογένειες των ομήρων εξασφάλισαν μια καθοριστική νίκη. Η συνεπής παρουσία τους στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μετρίαση της κυβέρνησης του Benjamin Netanyahu. Μεταξύ των Παλαιστινίων κρατουμένων που συμμετέχουν στη συμφωνία, οι περισσότεροι είναι 18χρονοι ή νεότεροι, φυλακισμένοι για πράξεις βίας στη Δυτική Όχθη ή την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Δώδεκα από αυτούς είναι ενήλικες γυναίκες.

Τοπικές πηγές διευκρινίζουν ότι αυτοί που θα αφεθούν ελεύθεροι θα είναι Ισραηλινοί ή άτομα με διπλή ισραηλινή υπηκοότητα, ενώ για τους ξένους πολίτες αναμένονται ξεχωριστές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η ευθραυστότητα της συμφωνίας παραμένει εμφανής.

Ο ρόλος των ΗΠΑ και η μικρή νίκη της Χαμάς

Τις τελευταίες ημέρες οι ΗΠΑ επικρότησαν την επίθεση του Ισραήλ στο νοσοκομείο Al-Shifa, η οποία αρχικά δικαιολογήθηκε από τους ισχυρισμούς για ένα "κρυμμένο Πεντάγωνο της Χαμάς" κάτω από τη δομή. Παρά την έλλειψη αποδείξεων για τη στρατηγική σημασία του νοσοκομείου, που αναγνώρισαν ακόμη και μέσα, όπως το BBC και το CNN, η Ουάσινγκτον επιδίωξε να "λογοδοτήσει" για την υποστήριξή της, προτρέποντας παράλληλα το Ισραήλ να σταματήσει.

Για τη Χαμάς, αυτό αντιπροσωπεύει μια μικρή νίκη στις δημόσιες σχέσεις και όχι μόνο. Η συμφωνία ευθυγραμμίζεται με αυτό που η παλαιστινιακή ομάδα είχε αρνηθεί πριν από εβδομάδες. Με την κατάπαυση του πυρός, η Χαμάς μπορεί να υπερηφανεύεται στον λαό της ότι διευκόλυνε την είσοδο εκατοντάδων φορτηγών με τρόφιμα, φάρμακα και -απαγορευμένα εδώ και καιρό- καύσιμα στη Γάζα.

Περίπου 45 ημέρες μετά τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, η Χαμάς παραμένει κρίσιμος συνομιλητής για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Παρά την καταστροφή χιλιάδων παλαιστινιακών σπιτιών, η δομή της οργάνωσης παραμένει άθικτη και λειτουργική, χωρίς κανένας από τους βασικούς ηγέτες της να έχει σκοτωθεί ή εντοπιστεί. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η ισραηλινή ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του Netanyahu, θα το αποδεχτεί αυτό, ακόμη κι υπό τον φόβο κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Περαιτέρω συνέπειες

Το τι θα συμβεί στη συνέχεια είναι αβέβαιο αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τον πρώην ισραηλινό διαπραγματευτή ειρήνης, Daniel Levy, μια κατάπαυση του πυρός μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο μια παύση στις εχθροπραξίες, αλλά μια κομβική στιγμή. Ο ίδιος αμφισβήτησε την ευκολία, με την οποία το Ισραήλ θα μπορούσε να επαναλάβει τέτοιους βομβαρδισμούς και δολοφονίες μετά από μια πενθήμερη παύση. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η εφαρμογή της συμφωνίας να εκθέσει τις εσωτερικές αντιφάσεις της κυβέρνησης του Netanyahu και να ενισχύσει τη διεθνή κριτική.

Η στάση της αμερικανικής ηγεσίας παραμένει επίσης ένα ερωτηματικό. Όταν αξιολογούν τον αντίκτυπο της κρίσης στα συμφέροντα της Ουάσινγκτον, οι αναλυτές φαίνεται να κινούνται στην αβεβαιότητα. Σύμφωνα με το Politico, υπήρξε ανησυχία στην κυβέρνηση Biden για την "ακούσια συνέπεια" της κατάπαυσης του πυρός, που επιτρέπει στους δυτικούς δημοσιογράφους ευρύτερη πρόσβαση στη Γάζα και την ευκαιρία να ρίξουν περισσότερο φως στις καταστροφές του πολέμου, στρέφοντας περαιτέρω την κοινή γνώμη εναντίον του Ισραήλ. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν βαθιά αντιδημοτικότητα μεταξύ των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών, ιδίως των νεότερων δημογραφικών ομάδων, για τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Joe Biden χειρίζεται το ζήτημα αυτό.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρωσε το Μάτι, η Δικαιοσύνη θα δώσει σήμερα την πρώτη της απάντηση.

7 τρελές θεωρίες για το σύμπαν που αμφισβητούν το Big Bang

Σαν σήμερα πριν από 7.000 χρόνια έγινε το Big Bang σύμφωνα με τον Johannes Kepler. Ή και όχι.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.