Γιατί ο Donald Trump 'έκανε γαργάρα' τον θάνατο του Alexei Navalny;

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να κάνει σα να μη συνέβη απολύτως τίποτα.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 20 Φεβρουαρίου 2024

Την περασμένη Παρασκευή ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Alexei Navalnyπέθανε στις φυλακές της Αρκτικής, όπου είχε μεταφερθεί για να εκτίσει την ποινή του. Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για "σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου", αλλά η κοινή γνώμη και οι δυτικοί κυβερνητικοί ηγέτες συμφωνούν ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας εμπλέκεται σε αυτό που συνέβη. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο (εκ νέου) υποψήφιος πρόεδρος Donald Trump είχε μόλις ολοκληρώσει τη δήλωσή του, κατά την οποία ενθάρρυνε τη Ρωσία να εισβάλει σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν επενδύει αρκετά στη διατλαντική εταιρική σχέση. Κάπως έτσι, βρέθηκε να ασχολείται με την "καυτή πατάτα" της υπόθεσης Navalny.

Αποφεύγει τις αναφορές στον Navalny

Μέχρι στιγμής, ο Trump, παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε δημοσίως αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, αποφεύγει να μιλήσει για τον θάνατο του αντιπάλου του Putin. Ωστόσο, στις συγκεντρώσεις του συνήθως αφιερώνει τουλάχιστον μία ομιλία για τη Ρωσία, το Κρεμλίνο και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Υπάρχει προηγούμενο για αυτό: τον Αύγουστο του 2020, όταν ο Navalny γλίτωσε από μια απόπειρα δολοφονίας (μέσω δηλητηρίασης) από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας, ο τότε πρόεδρος Trump δεν καταδίκασε το περιστατικό (ούτε καν αφού ο ίδιος ο αντιφρονών του το ζήτησε).

Οι ίδιοι οι αντίπαλοι του Trump στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών επικρίνουν αυτή τη συμπεριφορά: η Nikki Haley, η βασική αντίπαλος του μεγιστάνα, εξέδωσε το Σάββατο δήλωση με την οποία καταδικάζει τον πρώην πρόεδρο επειδή δεν έχει ακόμη αναφερθεί στον Navalny ή τον Putin, αναρωτώμενη τι σκέφτεται η αντίπαλός της για όσα συνέβησαν στη φυλακή της Σιβηρίας.

Η "πτέρυγα Putin"

Η πρώην βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Liz Cheney, η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση με τον Trump, μιλώντας στο CNN έκανε λόγο για μια "πτέρυγα Putin" εντός του ρεπουμπλικανικού κόμματος, την οποία καλό θα ήταν να προσέξουμε.

Ο Donald TrumpSpencer Platt/Getty Images

Στον ίδιο σταθμό, ο συντηρητικός γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, Tim Scott, ο οποίος κατέβηκε στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων και αργότερα αποσύρθηκε για να υποστηρίξει τον Trump, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του πρώην προέδρου "κράτησε τον Putin υπό έλεγχο". Ο Scott αποκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο "δολοφονικό δικτάτορα".

Ο συνάδελφός του, Thom Tillis, ο οποίος επίσης εκλέχθηκε για το ρεπουμπλικανικό κόμμα στη Βόρεια Καρολίνα, έγραψε στο X ότι ο Navalny έχασε τη ζωή του "αγωνιζόμενος για την ελευθερία στη χώρα που αγαπούσε" και ότι ο ηγέτης του Κρεμλίνου είναι "ένας παρανοϊκός, δολοφονικός δικτάτορας".

Από την άλλη, Trump είναι αυτός, ποτέ δεν ξέρει κανείς τι ακριβώς έχει σκοπό να κάνει...

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.