O Joe Biden φοβάται ότι τα κινεζικά αυτοκίνητα θα κατασκοπεύουν τους Αμερικανούς

Η κυβέρνηση Biden έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες για κατασκευαστές από χώρες "ενδιαφέροντος".

Ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικότητας των Αμερικανών έχει προκαλέσει η πρόσφατη ανακοίνωση του προέδρου Joe Biden για πιθανή κατασκοπεία μέσω αυτοκινήτων κινεζικής κατασκευής.

Έρευνα στις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Η ανησυχία του Biden πηγάζει από την πιθανότητα τα οχήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή ευαίσθητων δεδομένων και ακόμη και να ελεγχθούν εξ αποστάσεως. Αυτό τον ώθησε να ξεκινήσει έρευνα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες από "χώρες που προκαλούν ανησυχία", με την Κίνα να αποτελεί την κύρια εστίαση (και την οποία κατονόμασε ο αμερικανός πρόεδρος).

Στη δήλωσή του, ο Biden υπογράμμισε την αυξανόμενη διασυνδεσιμότητα των αυτοκινήτων με διάφορα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των smartphones, της πλοήγησης και των κρίσιμων υποδομών. Εξέφρασε την ανησυχία ότι αυτά τα οχήματα από την Κίνα θα μπορούσαν να συλλέγουν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τους Αμερικανούς πολίτες και τις υποδομές, στέλνοντάς τες τελικά πίσω στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

"Η Κίνα θέτει κατευθυντήριες γραμμές για τα αμερικανικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στη χώρα, οπότε γιατί η Αμερική να μην κάνει το ίδιο;", αναρωτήθηκε ο Biden στην ανακοίνωσή του.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο

Η ανησυχία σχετικά με την πρόσβαση των κινεζικών αυτοκινήτων σε ευαίσθητα δεδομένα βασίζεται στην άνοδο των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών όπως η BYD, η οποία πρόσφατα ξεπέρασε την Tesla ως ο μεγαλύτερος πωλητής ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο. Παρά την παγκόσμια επιτυχία της, η BYD έχει δηλώσει ότι επί του παρόντος δεν σχεδιάζει να εισέλθει στην αγορά των ΗΠΑ, λόγω της πολυπλοκότητας της κατάστασης.

Ανάγκη για πρόληψη

Ωστόσο, με την ταχεία εξάπλωση των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών διεθνώς, υπάρχει ανάγκη για προληπτική δράση για την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων ασφαλείας πριν αυτοί διαδοθούν ευρέως στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Η υπουργός Εμπορίου, Gina Raimondo, επανέλαβε τις ανησυχίες του Biden, τονίζοντας την ανάγκη για πρόληψη, ώστε να αποτραπούν πιθανές απειλές για την εθνική ασφάλεια και την ιδιωτικότητα. Η Raimondo υπογράμμισε το σενάριο των χιλιάδων οχημάτων κινεζικής κατασκευής στους αμερικανικούς δρόμους, τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να απενεργοποιηθούν εξ αποστάσεως, δημιουργώντας σημαντικούς κινδύνους.

Καθώς εξελίσσεται η έρευνα, η κυβέρνηση Biden στοχεύει να αξιολογήσει τους κινδύνους που συνδέονται με την ξένη τεχνολογία στα καθημερινά αμερικανικά αυτοκίνητα και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της εθνικής ασφαλείας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.