Τι ακριβώς συμβαίνει με την ασυλία του Donald Trump;

O πρώην πρόεδρος και νυν υποψήφιος θα μπορούσε να δικαστεί πριν από τις εκλογές.

Την Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε την προθυμία του να αποφανθεί σχετικά με το ενδεχόμενο χορήγησης ασυλίας στον Donald Trump, υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, για ενέργειες που διέπραξε κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Ο Trump, ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που βρέθηκε μπλεγμένος σε ποινικές δίκες, είναι σήμερα κατηγορούμενος για απάτη, δυσφήμιση, σεξουαλική επίθεση και ψευδή λογιστικά στοιχεία στη Νέα Υόρκη, ενώ ερευνάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης για υπεξαίρεση άκρως εμπιστευτικών θεσμικών εγγράφων και μεταφορά τους στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.

Στο ανώτατο επίπεδο της αμερικανικής δικαιοσύνης

Η ανυπόγραφη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έκανε δεκτό το αίτημα του ειδικού εισαγγελέα Jack Smith να μεταφέρει το ζήτημα της ασυλίας του Trump στο δικαστήριο. Εκεί, η πλειοψηφία έξι δικαστών με συντηρητικές απόψεις έναντι τριών, θα αρχίσει να ακούει τις δηλώσεις των μερών στις 22 Απριλίου.

Η υπόθεση είναι πιο πολιτική από ποτέ, προτού γίνει δικαστική, και προφανώς θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στις δίκες του πρώην προέδρου -για τις οποίες μπορεί κανείς να κάνει μόνο εικασίες προς το παρόν, καθώς είναι άγνωστο το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων των ανώτατων δικαστών- αλλά και στις εκλογές. Ο Trump και οι δικηγόροι του υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι οι δίκες παραβιάζουν τα πολιτικά δικαιώματα που ορίζει η πρώτη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, καθώς και εκείνα των ψηφοφόρων που διαφορετικά θα "άκουγαν και θα εξέταζαν την εκλογική πρόταση του προέδρου Trump".

Ίσως δικαστεί πριν τις εκλογές

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Εφετείο της Περιφέρειας της Κολούμπια (στην περιοχή της Ουάσινγκτον) είχε απορρίψει το αίτημα του Trump για ασυλία, εξηγώντας ότι δεν πρέπει να προστατεύεται από τη δίωξη για ενέργειες που διέπραξε ως πρόεδρος των ΗΠΑ, και ο ίδιος είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

O Donald TrumpJULIA NIKHINSON/AFP via Getty Images

Η πρώτη συνέπεια είναι ότι ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης των δικαστών ο Trump δε θα δικαστεί πριν από το καλοκαίρι, αν όντως τελικά δικαστεί. Αν όμως το Δικαστήριο απορρίψει το αίτημά του για ασυλία τον Μάιο ή τον Ιούνιο, η δίκη θα μπορούσε να κανονιστεί σε μερικούς μήνες, λίγο πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Κατά τα λοιπά, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για την ψήφο του Ανωτάτου Δικαστηρίου: χρειάζονται τέσσερις ψήφοι στις εννέα για να γίνει αποδεκτή η συζήτηση της υπόθεσης, και το ίδιο όργανο φρόντισε να τονίσει ότι η αποδοχή της συζήτησης του αιτήματος ασυλίας δεν είναι το ίδιο με την απόφαση για τη νομιμότητά του.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.