6 από τους χειρότερους δικτάτορες όλων των εποχών

Ας ελπίσουμε ότι οι ιστορίες αυτών των τρελών κι αδίστακτων δεν θα επαναληφθούν ποτέ.

Αν πιστεύεις ότι ο παραλογισμός της εξουσίας μπορεί να έχει όρια, μάλλον δεν γνωρίζεις τις ιστορίες αυτών των 6 τύπων που -με οποιονδήποτε τρόπο- βρέθηκαν στην πιο ισχυρή θέση της χώρας τους και γράφτηκαν στην ιστορία. Φυσικά, όχι για τους σωστότερους λόγους. Κάποια σκηνικά μάλιστα, κάνουν διάφορα στιγμιότυπα από το The Dictator του 2012 με τον Sacha Baron Cohen να μοιάζουν απολύτως φυσιολογικά. 

Francisco Macias Nguema

6 από τους χειρότερους δικτάτορες όλων των εποχών

Χώρα: Δημοκρατία της Ισημερινής Γουινέας

Χρόνια στην εξουσία: Από το 1968 μέχρι το 1979

Σε ένα από τα μικρότερα κράτη της Αφρικής, στην νοτιοδυτική πλευρά της ηπείρου, ο Francisco Macías Nguema αποτέλεσε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο. Τουλάχιστον στο τυπικό του πράγματος, καθώς σύντομα ο Nguema άρχισε -κυριολεκτικά- να κάνει ότι θέλει. Ξεκίνησε αλλάζοντας το βασικό σύνθημα της χώρας σε "Δεν υπάρχει άλλος Θεός πέρα από τον Macias Nguema", απαγόρευσε την χρήση λέξεων (όπως π.χ. τον όρο "πνευματικό"), έκλεισε σχολεία και νοσοκομεία, έδωσε εντολή να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται λιπαντικά και καύσιμα για μηχανήματα σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, πιστεύοντας ότι οι μηχανές θα λειτουργήσουν με την βοήθεια της μαγείας (όντως πίστευε ότι διαθέτει μαγικές ικανότητες). Το τελευταίο δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι. Θέλεις κι άλλη τρέλα; Του άρεσε να γευματίζει με φανταστικούς φίλους και να εκτελεί φανταστικούς εχθρούς. Επίσης δολοφόνησε εν ψυχρώ τον διευθυντή της κεντρικής τράπεζας της χώρας του και έκρυψε όλα τα λεφτά σε ειδικός μέρος που είχε φτιάξει στη ζούγκλα. 

Πώς τελείωσε η ιστορία: Ο ανιψιός του έκανε πραξικόπημα και διέταξε να τον πυροβολήσουν. Οι μαγικές του ικανότητες δεν τον προστάτεψαν από τις σφαίρες. 

Saparmurat Niyazov

ΝΙΓΙΑΓΚΟΦ

Χώρα: Τουρκμενιστάν

Χρόνια στην εξουσία: Από το 1985 μέχρι το 2006

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Niyazov ανέβηκε στην εξουσία μίας εκ των νεότερων δημοκρατιών της περιοχής. Όπως και ο Nguema έκανε και αυτός ένα σωρό ομορφιές, ξεκινώντας από τις απαγορεύσεις: Στο Τουρκμενιστάν απαγορεύονταν -μεταξύ άλλων- κατά τη διάρκεια της προεδρίας του τα χρυσά δόντια, το να σιγοτραγουδά κάποιος σε συναυλία, τα μακριά μούσια, το makeup στους τηλεοπτικούς παρουσιαστές, το playback και το μάσημα καπνού. Επίσης, έγραψε το Ruhnama, το διαστημικό βιβλίο των ψυχών (παρότι ο ίδιος ήταν αναλφάβητος), που έπρεπε να το σέβονται όλοι όπως το Κοράνι - μάλιστα, για να πάρει κάποιος δίπλωμα οδήγησης έπρεπε να το ξέρει απέξω, ενώ όποιος το διάβαζε πάνω από τρεις φορές θα πήγαινε κατευθείαν στον Παράδεισο, μετά από συμφωνία του Niyazov με τον Αλλάχ (ναι, αυτό υποστήριζε). Ακόμη, είχε βαφτίσει τον εαυτό του "Turkmenbashi", δηλαδή πατέρα όλων των Τουρκμένων και έχτισε ένα παλάτι από πάγο κοντά στην πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ, παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του Τουρκμενιστάν είναι έρημος, όπως επίσης και ένα ολόχρυσο άγαλμα του εαυτού του.

Πώς τελείωσε η ιστορία: Μετά από αρκετές απόπειρες δολοφονίας, πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2006. Υπάρχουν φήμες ότι αυτή προήλθε από δηλητηρίαση. 

François Duvalier

ΝΤΥΒΑΛΙΕ

Χώρα: Αϊτή

Χρόνια στην εξουσία: Από το 1957 μέχρι το 1971

Γνωστός επίσης και ως Papa Doc, ο αυτοαποκαλούμενος και ισόβιος Πρόεδρος εφάρμοζε μια αυστηρή στρατιωτική πολιτική και συν τοις άλλοις επανέφερε το βουντού και την χρήση του στην χώρα. Αυτό προέκυψε μετά από μια επίθεση που δέχτηκε το 1959 και έπεσε σε κώμα για 9 ώρες. Μόλις ξύπνησε, θεώρησε υπεύθυνο τον διάδοχό του Clement Barbot και διέταξε να τον συλλάβουν. Κανείς όμως δεν τον βρήκε και ο Duvalier πίστεψε πως έχει μεταμορφωθεί σε μαύρο σκύλο. Έδωσε εντολή να θανατωθούν όλοι οι μαύροι σκύλοι της Αϊτής. Τελικά, ο Barbot συνελήφθη και αποκεφαλίστηκε, με τον Papa Doc να κρατά καλού κακού το κεφάλι του. Ακόμη, το 1961, προς έκπληξη όλων προκήρυξε εκλογές. Προς έκπληξη κανενός ωστόσο, πήρε το 100% των ψήφων. Τέλος, θεωρούσε ότι η δολοφονία του JFK προήλθε μετά από δική του κατάρα. 

Πώς τελείωσε η ιστορία: Πέθανε από καρδιακές παθήσεις το 1971 σε ηλικία 64 ετών και τον διαδέχθηκε ο γιος του, Jean-Claude Duvalier.

Rafael Trujillo

ΤΡΟΥΧΙΓΙΟ

Χώρα: Άγιος Δομήνικος

Χρόνια στην εξουσία: Από το 1930 μέχρι το 1961

Ο El Jefe (δηλαδή το αφεντικό, όπως ήταν το παρατσούκλι του) ανέβηκε στην εξουσία μετά από εκλογές στις οποίες πήρε περισσότερες ψήφους από τον αριθμό των ψηφοφόρων. Έπειτα, σε μια μεγαλειώδη απόφαση, έχρισε συνταγματάρχη τον 3χρονο γιο του και από εκεί και πέρα τα πάντα πήραν το δρόμο τους για την χώρα. Το 1/3 του προϋπολογισμού χρησιμοποιήθηκε για ένα event που διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο και κατέληξε με την κόρη του να στέφεται βασίλισσα Angelita I. Το οικονομικό έλλειμμα δεν καλύφθηκε ποτέ, ακόμη και μέχρι σήμερα. Προσπάθησε επίσης να προωθήσει την γυναίκα του για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ωστόσο δεν τα κατάφερε καθώς αυτή ήταν σχεδόν αναλφάβητη. Επιπλέον, είχε ονομάσει από τον ίδιο όλα τα βουνά, τους δρόμους, τα δημόσια κτίρια, ακόμη και τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στους δρόμους. 

Πώς τελείωσε η ιστορία: Μία ομάδα 11 ατόμων με την βοήθεια της CIA γάζωσαν με αυτόματα όπλα το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Trujillo και η οικογένειά του στις 30 Μαΐου του 1961.

Enver Hoxha

ΧΟΤΖΑ

Χώρα: Αλβανία

Χρόνια στην εξουσία: Από το 1944 μέχρι το 1985

Ανέβηκε στην εξουσία μετά την ανατροπή του βασιλιά Ζογ Α΄ λίγο πριν το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και παρέμεινε σε αυτήν έως τα μέσα των 80s. Η 40χρονη περίοδος της εξουσίας του χαρακτηριζόταν πολιτικά από την εξάλειψη της αντιπολίτευσης, ευρεία χρήση της θανατικής ποινής ή πολύχρονων ποινών φυλάκισης για τους πολιτικούς του αντιπάλους και απελάσεις από τα σπίτια, όπου ζούσαν οι οικογένειές τους, και φυλάκισή τους σε απομακρυσμένα χωριά, που ελέγχονταν αυστηρά από την αστυνομία και τη μυστική του οργάνωση (την Sigurimi). Η κυβέρνησή του χαρακτηριζόταν επίσης από Σταλινικές μεθόδους εξόντωσης των συνεργατών του που απειλούσαν την εξουσία του. Απαγόρευσε τις έγχρωμες τηλεοράσεις, τα μακριά γένια (και αυτός) και τις γραφομηχανές. Όπως και άλλοι δικτάτορες, χρησιμοποιούσε σωσίες του για να αποφύγει κάποια απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του, πολύ συχνά ακόμη και χωρίς τη θέλησή τους, οι οποίοι βέβαια εξαφανίζονταν μυστηριωδώς μόλις επιτελούσαν το "καθήκον" τους. Αυτό που φοβόταν περισσότερο από κάθε άλλο ο Hoxha ήταν μια πιθανή σοβιετική εισβολή γι' αυτό και έχει δημιουργήσει περίπου 750.000 καταφύγια σε κάθε γωνιά της Αλβανίας (μιλάμε για πληθυσμό 3.000.000 ανθρώπων).

Πώς τελείωσε η ιστορία: Έμεινε στην εξουσία μέχρι την ημέρα του θανάτου του από διαβήτη, τον Απρίλιο του 1985. Άφησε την χώρα του σαν την φτωχότερη και πιο εξαθλιωμένη της Ευρώπης. 

Mobutu Sese Seko

ΜΟΜΠΟΥΤΟΥ

Χώρα: Ζαΐρ (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό)

Χρόνια στην εξουσία: Από το 1965 μέχρι το 1996

Γεννήθηκε ως Joseph-Désiré Mobutu αλλά όταν ανήλθε στην εξουσία άλλαξε το όνομά του στο -πολύ απλό- Mobutu Sese Seko Nkuku Ngbendu wa Za Banga, το οποίο σημαίνει "Ο ατρόμητος πολεμιστής που λόγω του θάρρους και της άκαμπτης θέλησής του πηγαίνει από κατάκτηση σε κατάκτηση και αφήνει φωτιά στο πέρασμά του". Πιασάρικο, αν μη τι άλλο. Όπως και αρκετοί από τους άλλους παράφρονες αυτής της λίστας απαγόρευσε κάποια πράγματα στους πολίτες του (τότε) Ζαΐρ, όπως ας πούμε τα καπέλα από δέρμα λεοπάρδαλης, ακριβώς σαν αυτό που φορά στη φωτογραφία μαζί με τον Muhammad Ali (που βρέθηκε εκεί για τον περίφημο αγώνα με τον George Foreman, στον οποίο ο καθένας τους αμείφθηκε με $5.000.000). Ο Mobutu επέβαλλε επίσης στα δελτία ειδήσεων να ξεκινούν με ένα βιντεάκι που έδειχνε τον ίδιο να κατεβαίνει από τα σύννεφα.

Πώς τελείωσε η ιστορία: Το 1996 ο Mobutu αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την χώρα μετά από επανάσταση που προηγήθηκε. Βρέθηκε αρχικά στο Τόγκο και έπειτα στο Μαρόκο, όπου και πέθανε από καρκίνο του προστάτη. Μετά από αυτό, λογικά τα καπέλα λεοπάρδαλης επανήλθαν στη μόδα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".