Το χρονικό της επίθεσης στις πετρελαιοπηγές της Σαουδικής Αραβίας

Ή πώς πάμφθηνα drones νίκησαν μία από τις ακριβότερες αεράμυνες του πλανήτη.

Η Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019, θα μείνει στη σύγχρονη ιστορία ως η Δευτέρα που το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στα ύψη. Η τιμή του ανέβηκε κατά σχεδόν 20% αγγίζοντας τα 71 δολάρια το βαρέλι ή με πιο απλά λόγια στην υψηλότερη τιμή του από την περίοδο του 1990-1991 και τον Πόλεμο του Κόλπου. Τότε τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα ήταν το Ιράκ και το Κουβέιτ. Σήμερα, στις δύο γωνίες του ρινγκ βρίσκουμε από τη μία τη Σαουδική Αραβία κι από την άλλη τους αντάρτες της Υεμένης. Η επίθεση στις πετρελαιοπηγές της πρώτης μοιάζει με σπίθα έτοιμη να τινάξει στον αέρα την μπαρουταποθήκη της Μέσης Ανατολής.

"Οι επιθέσεις αυτές είναι δικαίωμά μας και υποσχόμαστε στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας ότι η επόμενη επιχείρηση θα είναι ακόμα πιο ευρείας κλίμακας και θα πονέσει περισσότερο αν η επιθετικότητα από την πλευράς της δεν σταματήσει" δήλωσε αξιωματούχος του κινήματος των Χούθι, των ανταρτών που εδώ και κάποια χρόνια ελέγχουν τη Βόρεια Υεμένη. Η Σαουδική Αραβία δεν έχει περάσει ούτε μία μέρα από το 2016 έως σήμερα χωρίς να δεχθεί κάποια επίθεση - μικρότερου ή μεγαλύτερου βεληνεκούς. Φυσικά, η δική της ανάμειξη στον εμφύλιο που μαίνεται στο νοτιότερο άκρο της αραβικής χερσονήσου έχει οδηγήσει σε χιλιάδες νεκρούς.

Το χρονικό της επίθεσης στις πετρελαιοπηγές της Σαουδικής Αραβίας

Η ανακοίνωση της Aramco, του πετρελαϊκού κολοσσού σαουδαραβικών συμφερόντων, κάνει λόγο για αναγκαστική μείωση στο 50% της παραγωγής πετρελαίου ύστερα από τις επιθέσεις στα διυλιστήρια του Αμπκάικ και του Χουράις. Ο Donald Trump, όχι άδικα αυτήν την φορά αν και αυτό μένει να αποδειχθεί εμπράκτως μυρίζεται ανάμειξη του Ιράν στην υπόθεση, το οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους Χούθι. Αν ο πλανητάρχης έψαχνε μανιωδώς μία ευκαιρία για να αναμετρηθεί και με πράξεις πέρα από λόγια με τους Ιρανούς, αυτήν φαίνεται να είναι η καταλληλότερη ευκαιρία.

Τα τύμπανα του πολέμου στη Μέση Ανατολή είναι έτοιμα να χτυπήσουν για άλλη μία φορά - όχι, βέβαια, ότι σταμάτησαν ποτέ να ηχούν. Πώς όμως μία επίθεση με πάμφθηνα drones ενάντια σε μία από τις πιο ακριβές αεράμυνες της Γης σέρνει όλο τον πλανήτη σε επικίνδυνες ατραπούς;

Τεχνολογία, ένα δίκοπο μαχαίρι

Σαναά γκράφιτι drones
Χαρακτηριστικό γκράφιτι στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά.

Η Σαουδική Αραβία ξόδεψε περίπου 67,6 δισ. δολάρια το 2018 σε οπλικά συστήματα

Το Σάββατο (14 Σεπτεμβρίου) η Σαουδική Αραβία βρέθηκε μπροστά σε μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Μία οργανωμένη επιχείρηση των Χούθι της Υεμένης προκάλεσε ζημιά δισεκατομμυρίων κι έναν τρομερό πονοκέφαλο στο καθεστώς της χώρας. Όχι, δεν ήταν κάποια επίθεση αυτοκτονίας από τζιχαντιστές.  Οι αντάρτες χρησιμοποίησαν τη νέα στρατιωτική μόδα των Αμερικανών ενάντια στους πλέον κοντινούς συμμάχους τους. Τα πάμφθηνα drones (όχι περισσότερα από 20 στον αριθμό) έπληξαν στρατηγικούς στόχους εκεί που κανείς δεν το περίμενε.

"Αν ένα αμυντικό σύστημα δεχθεί επίθεση από κάτι για το οποίο δεν έχει σχεδιαστεί -στην περίπτωση αυτή πυραύλους που πετούν χαμηλά αντί βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς- όπως είναι φυσικό δε θα καταφέρει να αναχαιτίσει τον κίνδυνο" δήλωσε, χαρακτηριστικά, στο CNBC ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και ειδικός σε θέματα άμυνας, Dave DesRoches. Η Σαουδική Αραβία ξόδεψε περίπου 67,6 δισ. δολάρια το 2018 σε οπλικά συστήματα, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα πλην των Η.Π.Α και της Κίνας. Τι ακριβώς, λοιπόν, πήγε στραβά;

Aramco επιθέσεις
Εικόνα των επιθέσεων από δορυφόρο.

Οι απόψεις, ως συνήθως, διίστανται. Υπάρχει όμως μία υπόθεση εργασίας που μοιάζει να βγάζει νόημα. Τα drones των Χούθι, με την ονομασία Quds, είναι δική τους κατασκευή, βασισμένα σε ιρανικό μοντέλο που με τη σειρά του έχει βασιστεί σε ρωσικό σχεδιασμό. Η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα Patriot, το γερμανικά αντιαεροπορικά Skyguard και τα γαλλικά Shahine. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτά είναι περισσότερο κατάλληλα για βαλλιστικούς πυραύλους και απέναντι σε πάμφθηνα drones δεν μπορούν να επιτύχουν πολλά. Είναι περίπου σαν κάποιος να πολεμά με σύγχρονα παρασιτοκτόνα ένα σμήνος από μύγες όταν απλά χρειάζεται να γνωρίζει πως να χρησιμοποιεί μυγοσκοτώστρα.


Υπάρχουν απλοί άνθρωποι, πάμφτωχοι αγρότες που βλέπουν τα χωριά τους να γίνονται στάχτη στον βωμό των οικονομικών συμφερόντων.


Σε κάθε περίπτωση πάντως τα τεράστια διυλιστήρια που υψώνονται σαν βουνά μέσα την έρημο αποτελούν εύκολο στόχο. Δεν χρειάζονται υπερσύγχρονα GPS συστήματα για να εντοπιστούν ως άλλες υπόγειες και κρυμμένες στρατιωτικές βάσεις. Οι Χούθι φαίνεται ότι είχαν "διαβάσει" πολύ καλά τον αντίπαλο, γνώριζαν που και πότε να χτυπήσουν, φθάνοντας όπως όλα δείχνουν σε αρκετά κοντινή απόσταση για να εκτοξεύσουν τα drones, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές με ελάχιστο για εκείνους κόστος.

drone Πακιστάν επιθέσεις
Διαδηλωτές καίνε ομοιώματα drones αεροπλάνων στους δρόμους της πρωτεύουσας του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, διαμαρτυρόμενοι για τις αμερικανικές επιθέσεις τον Οκτώβριο του 2011.

Οι επιθέσεις με drones των Αμερικανών στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν χαρακτηρίστηκαν από τη διεθνή κοινότητα ως απάνθρωπες και αμφιβόλου ηθικής. Όπως όλα δείχνουν τα διδάγματα των υπερδυνάμεων γρήγορα γίνονται και κτήμα ανταρτών, αφού στο παιχνίδι του εμπορίου όπλων όλα επιτρέπονται κι όλα είναι πιθανά. Έτσι, όπως κάποτε στο Βιετνάμ τα "οικονομικά" καλάσνικοφ προκάλεσαν τρομερούς πονοκεφάλους στα υπερσύγχρονα αμερικανικά οπλικά συστήματα, σήμερα είναι η σειρά των πάμφθηνων drones να παίξουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο.

Όσο όμως συνεχίζεται ο οικονομικός ανταγωνισμός για τους εξοπλισμούς, όσοι οι κυβερνήσεις χωρίζονται σε στρατόπεδα (Η.Π.Α-Σαουδική Αραβία, Ιράν- Αντάρτες Υεμένης) προσπαθώντας να βρουν νέους τρόπους να πλήξουν τους αντιπάλους τους στο κυνήγι το μαύρου χρυσού, υπάρχουν απλοί άνθρωποι, πάμφτωχοι αγρότες που βλέπουν τα χωριά τους να γίνονται στάχτη στον βωμό των οικονομικών συμφερόντων. Σίγουρα, αυτό δεν άλλαξε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας, απλά καλό είναι καθώς βλέπουμε την τιμή του πετρελαίου να εκτοξεύεται δημιουργώντας μία έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, να μην ξεχνάμε το καθημερινό δράμα που ζουν οι φτωχοί κάτοικοι της Υεμένης.


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα 35 ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν στις προκριματικές είτε με διαδικτυακή ψήφο είτε δια ζώσης περισσότερα από 63.000 μέλη και φίλοι του κόμματος.

H Ελεονώρα Μελέτη για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

"Δεν είναι το χρώμα που με έπεισε, αλλά η στιγμή...".

Τι σημαίνει η επιλογή Μπελέρη για τις Ευρωεκλογές

Η επιλογή του πρωθυπουργού, η οποία χειροκροτήθηκε παρατεταμένα στην κεντρική αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, περιέχει υψηλούς συμβολισμούς.

O Donald Trump αποφάσισε να πάρει έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της δίκης του

"Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια" ή μήπως η δίκη ήταν τόσο βαρετή πια;

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πόσο κόστισε στο Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στο Ιράν

Ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ μιλά με αριθμούς, που μεταξύ μας, ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Γραφει Γιαννης Σπανος