Το Facebook ετοιμάζει το δικό του κρυπτονόμισμα

H πλατφόρμα Novi του Facebook μέσω του κρυπτονομίσματος Diem αλλάζει τα δεδομένα στα εμβάσματα.

Γράφει: Esquire Editors 29 Οκτωβρίου 2021

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Facebook ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του πολυαναμενόμενου ψηφιακού πορτοφολιού του Novi, μια πλατφόρμας που στηρίζεται στην τεχνολογία blockchain και έχει σχεδιαστεί για να αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο των εμβασμάτων.

Το Novi, που επί του παρόντος λειτουργεί πιλοτικά, θα επιτρέπει αρχικά στους χρήστες του να στέλνουν χρήματα από τις ΗΠΑ στη Γουατεμάλα, χρησιμοποιώντας το ψηφιακό stablecoin Pax Dollar, το οποίο μπορεί να διακρατηθεί σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι και να μετατραπεί σε τοπικό νόμισμα. Το Facebook στο τελικό στάδιο της πλατφόρμας σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το δικό του κρυπτονόμισμα, το Diem, αλλά δεν μπορεί να το κάνει ακόμη έως ότου λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Παρότι η πιλοτική φάση του Novi περιορίζει την παροχή υπηρεσιών από το Facebook μόνο ανάμεσα στις δύο προαναφερθείσες χώρες, αναμένεται ότι το Novi θα επεκταθεί και σε άλλες διαδρομές χρήματος - γεγονός που κάνει ήδη ορισμένους επενδυτές να ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει σε πιο εδραιωμένους "παίκτες” στον χώρο των εμβασμάτων.

Ενώ το αρχικό πιλοτικό περιορίζει την εταιρεία σε αυτόν τον ένα διάδρομο, αναμένεται ότι η Novi θα επεκταθεί και σε άλλους διαδρόμους – και ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ήδη για τον αντίκτυπο που θα έχει σε πιο εδραιωμένους παίκτες στον χώρο των εμβασμάτων.

Η σύγκριση με τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες εμβασμάτων

Οι τιμές των μετοχών των κυριότερων εισηγμένων ανταγωνιστών του Novi, όπως οι Remitly, Western Union και MoneyGram, υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της πιλοτικής φάσης λειτουργίας του ψηφιακού πορτοφολιού του Facebook, με την κυρίαρχη στις κινητές συσκευές Remitly να καταγράφει τη μεγαλύτερη "βουτιά”. Ωστόσο, η πιλοτική λειτουργία του Novi συνοδεύεται από σημαντικούς περιορισμούς, ενώ εγείρονται και ερωτήματα για την τελικά έκδοση της υπηρεσίας εμβασμάτων του κοινωνικού δικτύου.

Κατ’ αρχάς, η χρήση του stablecoin Pax Dollar περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των χρηστών που μπορούν είτε να διακρατήσουν το ψηφιακό νόμισμα είτε να το χρησιμοποιήσουν για την πραγματοποίηση συναλλαγών σε μια δεδομένη ημέρα, καθώς οι χρήστες του υπολογίζεται σε 200.000. Ως αποτέλεσμα, το Facebook έχει ήδη καταρτίση μια λίστα αναμονής στην υπηρεσία Novi, ενώ έχει θεσπίσει και σειρά περιορισμών, όπως ανώτατο όριο ανά συναλλαγή στα 300 δολάρια, ημερήσιο όριο αποστολής χρημάτων αλλά και ημερήσιο όριο ανάληψης ή κατάθεσης σε κάθε λογαριασμό, ύψους 2.500 δολαρίων.

Προς το παρόν, το Novi παρέχει την υπηρεσία εμβασμάτων άνευ χρέωσης ή περιθώριο κέρδους συναλλάγματος, όπως είναι αναμενόμενο σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα και όπως συνήθως συμβαίνει κατά το λανσάρισμα αντίστοιχων υπηρεσιών μεταφοράς χρημάτων. Ωστόσο, μια δωρεάν υπηρεσία δεν εγγυάται από μόνη της την επιτυχία.

Παρότι η Revolut αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα εταιρείας που ανέπτυξε τη βάση των χρηστών της παρέχοντας δωρεάν συναλλαγματικές υπηρεσίες, η θυγατρικής της Santander, PagoGX, που προσπάθησε να κάνει το ίδιο δεν κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον της αγοράς.

Κι ενώ επικρατεί για γενικότερη ανησυχία στην αγορά ότι το Facebook θα μπορούσε να διατηρήσει επί μακρόν τη δωρεάν παροχή της υπηρεσίας, η ρητορική του ίδιου του κοινωνικού δικτύου καταδεικνύει ότι πιθανότατα πρόκειται για ένα προσωρινό καθεστώς. Ο ιστότοπος της εταιρείας αναφέρει συγκεκριμένα ότι είναι δωρεάν "σήμερα”, ενώ οι διαφημίσεις της εταιρείας περιγράφουν την παρεχόμενη υπηρεσία ως "χαμηλό έως μηδενικού κόστους”.

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το ρωσικό λάθος που "πρόδωσε" την Wagner στην Ανατολική Ουκρανία

Οι Ουκρανοί έκαναν κυριολεκτικά "photo bombing", αξιοποιώντας εικόνες που δημοσιοποίησαν οι Ρώσοι.

Με ζέστη ο Δεκαπενταύγουστος σε όλη την Ελλάδα

Η "ψυχρή λίμνη" που προκάλεσε έντονα φαινόμενα το Σαββατοκύριακο και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα μετακινηθεί ανατολικότερα.

Πού αφήνουν τα μεγαλύτερα ποσά οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα;

Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Αττική απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτικών εισπράξεων σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ.

Ύφεση δείχνουν και πάλι τα σήματα από τις 'φούσκες'

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η ύφεση φαίνεται στον ορίζοντα.

Τι έψαχνε το FBI στο σπίτι του Donald Trump

Έγγραφα που αφορούν τα πυρηνικά της χώρας έψαχνε το FBI στο σπίτι του Trump.

Πώς συνδέεται η κλιματική αλλαγή με την εξάπλωση των ασθενειών

Οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ περισσότεροι από όσοι νομίζαμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα