
Ο Elon Musk θέλει να μας μετατρέψει σε ρομπότ
Αλλιώς δεν εξηγείται η δήλωσή του: για να πετύχουμε κάτι σημαντικό, λέει, πρέπει να δουλεύουμε δεκαέξι ώρες τη μέρα.
Δεκαέξι ώρες τη μέρα, δηλαδή εργασιακή εβδομάδα 80 ωρών. Τόσος είναι χρόνος, σύμφωνα με τον Elon Musk, που οφείλουμε να δουλεύουμε ώστε να πετύχουμε κάτι σημαντικό. Ίσως και λίγο παραπάνω αν κρίνουμε από το ύφος των tweets που κυκλοφόρησαν προξενώντας ποικίλες αντιδράσεις. Συνεχίζοντας την εξίσωση, μπορούμε να πούμε ότι μας μένουν οκτώ ολόκληρες ώρες για τον εαυτό μας: για να φάμε, να κοιμηθούμε, να ζήσουμε.
Ο Elon Musk δεν έχει τις ίδιες προτεραιότητες με τους καθημερινούς ανθρώπους
Μήπως όμως ο 47χρονος entrepreneur αναφερόταν στους εργαζόμενους της Space X, της Tesla και των υπόλοιπων επιχειρήσεών του, όπου ως γνωστόν οι εργασιακές συνθήκες είναι ιδιαίτερα σκληρές και το προσωπικό απόλυτα προσηλωμένο; Η αλήθεια είναι ότι έκανε λόγο για οποιονδήποτε θέλει να αλλάξει τον κόσμο χωρίς να φωτογραφίζει τους συνεργάτες του. Το βασικό, λοιπόν, ερώτημα που εγείρεται τελικά είναι το εξής: τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος θέλει να αλλάξει τον κόσμο;
Varies per person, but about 80 sustained, peaking above 100 at times. Pain level increases exponentially above 80.
— Elon Musk (@elonmusk) November 26, 2018
Στο μυαλό των καθημερινών ανθρώπων και στην καθομιλουμένη αυτό έχει ταυτιστεί με την προσπάθεια για παγκόσμια ειρήνη, τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος και την καλυτέρευση των καθημερινών συνθηκών ζωής. Το μυαλό του Elon Musk όμως δεν δείχνει να έχει αυτές τις ίδιες προτεραιότητες: τεχνολογική καινοτομία, μεγάλη κερδοφορία και η ελπίδα ότι ο εποικισμός του Άρη θα μας γλιτώσει από όλα μας τα προβλήματα ως ανθρωπότητα. Ευτυχώς ή δυστυχώς όμως, ακόμη δυσκολευόμαστε ως είδος να δεχθούμε ότι αυτό το τελευταίο είναι μία ενδεδειγμένη μεσσιανική λύση. Ο Νοτιοαφρικανός από την άλλη πάλι είναι απόλυτα πεπεισμένος για αυτό, νιώθει έτοιμος να θυσιάσει ένα αναφαίρετο εργασιακό δικαίωμα του Δυτικού κόσμου στον βωμό του τεχνολογικού του οράματος.
There are way easier places to work, but nobody ever changed the world on 40 hours a week
— Elon Musk (@elonmusk) November 26, 2018
Φυσικά αυτή είναι η καλή εκδοχή· πολλοί τον κατηγορούν ότι ο βασικός του στόχος είναι άλλος: καμουφλάρει την ακόρεστη δίψα του για χρήματα κάτω από το πέπλο ενός κοινωφελούς σκοπού, όπως ο ίδιος παρουσιάζει πολλές φορές τις διαστημικές περιπέτειες της Space X. Υπάρχουν φωνές που πηγαίνουν ακόμα παραπέρα: οι καινοτομίες της Tesla, το γεγονός δηλαδή ότι θα οδηγούμε αυτόματα -κυριολεκτικά- αυτοκίνητα, διαφημίζονται συνήθως στη βάση μίας λογικής που τις θέλει να μας λύνουν τα χέρια έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε στα smartphones για δουλειές, να κάνουμε conference calls όσο είμαστε κολλημένοι στην κίνηση ή να προετοιμάζουμε την πρωινή μας παρουσίαση πριν φτάσουμε στο γραφείο.
Ουτοπία VS δυστοπία

Όσο για μία από τις τελευταίες του επιχειρηματικές κινήσεις, την startup που ακούει στο όνομα Neuralink, εκεί βρισκόμαστε πραγματικά μπροστά σε ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας: η εταιρεία ερευνά έναν τρόπο για να επικοινωνούμε κατευθείαν, μέσω των νευρώνων μας, με τους υπολογιστές. Τώρα αν αυτό είναι ένα δυστοπικό ή ουτοπικό σενάριο θα το δείξει το άμεσο (;) μέλλον.
Μέσα από όλα αυτά εύλογα προκύπτει μία κακοπροαίρετη απορία: μήπως, τελικά, ο Elon Musk απλά μας θέλει να δουλεύουμε περισσότερες ώρες, σε εξαντλητικά ωράρια, έτσι ώστε εκείνος κι όμοιοί του να παχύνουν ακόμα περισσότερο το ήδη χοντρό τους πορτοφόλι;
But if you love what you do, it (mostly) doesn’t feel like work
— Elon Musk (@elonmusk) November 27, 2018
Ως συνήθως, η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση. Είναι εύκολο να χρεώσουμε όλα τα κακά του καπιταλισμού την Σίλικον Βάλλεϊ λογική που κουβαλά ένας tech entrepreneur σαν τον Elon Musk -ένας άνθρωπος που, ως γνωστόν, δεν ξέρει να κρατά το στόμα του κλειστό κι απασφαλίζει πολύ συχνά. Είναι εύκολο να βρούμε στο πρόσωπό του έναν αποδιοπομπαίο τράγο. Όπως όμως εύκολο είναι και για τον Νοτιοαφρικανό να κάνει υπερφίαλες δηλώσεις, παραβλέποντας το γεγονός ότι πίσω από το κατοχυρωμένο οκτάωρο βρίσκονται δεκαετίες αγώνων για τα εργασιακά δικαιώματα, μελέτες, έρευνες και προηγμένα κράτη (όπως οι χώρες της Σκανδιναβίας) που έχουν προσπαθήσει να μειώσουν ακόμα περισσότερο τις ώρες εργασίας. Χώρες-μοντέλα όσον αφορά τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης των πολιτών τους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τις πυρηνικές απειλές του Putin
Οι πυρηνικές 'σπαζοκεφαλιές' του Ρώσου ηγέτη είναι καταδικαστέες αν και μάλλον γίνονται για το θεαθήναι.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠότε ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος;
Πότε διαλύεται η Βουλή και ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος - Όλες οι προθεσμίες και η εκκρεμότητα με το κόμμα Κασιδάρη.
Είναι οριστικό: Εκλογές στις 21 Μαΐου
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στις 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, ενώ το αργότερο μέχρι τις 2 Ιουλίου θα γίνουν οι δεύτερες.
Ζούμε στην εποχή της συμμαχίας Κίνας - Ρωσίας
Η μακρά ιστορία της σινο-ρωσικής εχθρότητας έχει παραμεριστεί, προς το παρόν, έτσι ώστε οι δύο χώρες να μπορούν να πολεμήσουν τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη πραγμάτων.
Τι αλλάζει από σήμερα στα μέσα μεταφοράς για τη χρήση μάσκας
Σταματά να ισχύει από σήμερα Δευτέρα (27/3) η υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Η Deutsche Welle έχει κάτι να πει για το συνταξιοδοτικό των Γάλλων
Το γαλλικό σύστημα συνταξιοδότησης είναι γενναιόδωρο σε σχέση με άλλα.