Το παράξενο ρομπότ που σκοτώνει τον κοροναϊό

Ένα μηχάνημα που ακούει στο όνομα Germfalcon υποστηρίζει ότι αποτελεί τη λύση στο σοβαρό πρόβλημα.

Η επιδημία του κοροναϊού που συνεχίζει να κρατά τις κινεζικές πόλεις κλειστές και να δημιουργηθεί προβλήματα και αγωνία σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν έχει ακόμα κοπάσει. Τα κρούσματα ξεπερνούν τις 60 χιλιάδες ενώ οι νεκροί φαίνεται ότι είναι περισσότεροι από 1200, αν και τα στατιστικά που φτάνουν από την Άπω Ανατολή ελέγχονται καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι το κινεζικό καθεστώς δίνει όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Άνθρωποι νοσούν και κινδυνεύουν, εταιρείες και κράτη που έχουν εμπορικές σχέσεις με την Κίνα ζημιώνονται με εκατομμύρια δολάρια καθημερινά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό.

Σε όλο αυτό το κλίμα πανικού, υπάρχει ένας σημαντικός σύμμαχος που μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της επιδημίας: η τεχνολογία. Ένα νέο και μάλλον παράξενο μηχάνημα έρχεται να προστεθεί στους αμυντικού μηχανισμούς που χρησιμοποιούν οι αρχές διεθνώς για να καταπολεμήσουν τον κοροναϊό. Τι ακριβώς, όμως, κάτι αυτή η μηχανή;

Το παράξενο ρομπότ που σκοτώνει τον κοροναϊό

Οι καμπίνες των αεροσκαφών αποτελούν σημεία με υψηλό ρίσκο μετάδοσης του ιού. Ο αέρας δεν φρεσκάρεται για ώρες, η υγρασία είναι πάρα πολύ υψηλή και η επαφή ανάμεσα στους επιβάτες είναι αναπόφευκτη. Το κεντρικό ζητούμενο όμως είναι άλλο: Οι πτήσεις μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα έτσι ώστε ο κοροναϊός να περάσει με επιτυχία από την Άπω Ανατολή μέχρι την Ευρώπη, την Αφρική, των Ωκεανία, τη Νότιο αλλά και τη Βόρειο Αμερική.


Ένα πολύπλοκο ρομπότ που χρησιμοποιεί υπεριώδες φως για να απολυμάνει χώρους που συγκεντρώνουν πολλά βακτήρια και ιούς, ακριβώς δηλαδή όπως οι καμπίνες των αεροπλάνων.


Κάπου εδώ είναι που έρχεται το Germfalcon της αμερικανικής Dimer. Ένα πολύπλοκο ρομπότ που χρησιμοποιεί υπεριώδες φως για να απολυμάνει χώρους που συγκεντρώνουν πολλά βακτήρια και ιούς, ακριβώς δηλαδή όπως οι καμπίνες των αεροπλάνων. Οπτικά δεν διαφέρει πολύ από τα τρόλεϊ που χρησιμοποιούν οι αεροσυνοδοί για να μεταφέρουν τα φαγητά και τα ποτά, στην πραγματικότητα όμως επιτελεί ένα πολύ πιο κρίσιμο έργο, αφού το σχήμα του το βοηθά να απολυμάνει και το τελευταίο εκατοστό από τα καθίσματα και τις μοκέτες.

Ο υπεριώδης φωτισμός χρησιμοποιείται εδώ και αρκετό καιρό στα νοσοκομεία με αντίστοιχο σκοπό. Απλά η Dimer είχε την ιδέα να προσαρμόσει αυτήν την τεχνολογία σε in flight συνθήκες, σε μία στιγμή που ο πλανήτης τη χρειαζόταν περισσότερο από ποτέ. Δυστυχώς, το ρομπότ δεν είναι τελείως έτοιμο, υπάρχουν όμως ελπίδες ότι θα μπορέσει σύντομα να αναλάβει δράση.

κορονοιός

Το έργο του, βέβαια, θα είναι δύσκολο καθώς οι αεροπορικές θέσεις -δερμάτινες ή μη- πολύ συχνά έχουν φθορές και εσοχές που είναι ιδανικές για να φωλιάσουν τα βλαβερά στοιχεία ενώ, αντίστοιχα, οι αεροπορικές εταιρείες συνήθως βιάζονται και δε θέλουν τα αεροσκάφη τους να παραμένουν για πολλή ώρα στο έδαφος. Κάτι, που υπό τις παρούσες συνθήκες, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Μένει, βέβαια, και το Germfalcon να αποδείξει στην πράξη όσα υπόσχεται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης