Στη Νέα Φιλαδέλφεια για μία από τις καλύτερες πίτσες της Αθήνας

Ο ξυλόφουρνος άρχισε να καίει στα πέριξ της Δεκελείας, με την αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 12 Ιανουαρίου 2022

Η περιβόητη αλυσίδα Franco Manca, την πίτσα της οποίας λατρεύουν στο Νησί (περισσότερα από 50 καταστήματα στη Μεγάλη Βρετανία), έφτασε και στην Αθήνα, με το πρώτο της κατάστημα να ανοίγει μόλις πριν μερικά 24ωρα σε μία μάλλον απροσδόκητη γειτονιά, αυτή της Νέας Φιλαδέλφειας. Ώρα λοιπόν να γνωρίσεις μία εξαιρετική εκδοχή της slow-rising sourdough pizza. 

"Τι είναι πάλι αυτό το τελευταίο;" θα αναρωτηθείς και θα έχεις τα δίκια σου. Θα σου δώσω ένα στοιχείο για τη βάση της και θα τα καταλάβεις όλα: Το προζύμι της έχει ηλικία 250 ετών και 'ταΐζεται' διαρκώς με (κορυφαίας ποιότητας) αλεύρι, ώστε να δίνει τελικά ένα αφράτο και εύπεπτο ζυμάρι.

Εμμονή στην κορυφαία πρώτη ύλη

Η έμφαση στην πρώτη ύλη είναι κάτι παραπάνω από εμμονική (όπως ακριβώς πρέπει δηλαδή) με οργανικά και βιολογικά σε συντριπτικό ποσοστό συστατικά να χρησιμοποιούνται.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια για μία από τις καλύτερες πίτσες της Αθήνας

Για παράδειγμα, το αλεύρι έρχεται απευθείας από την Εμίλια-Ρομάνα. Πιο συγκεκριμένα από την οικογένεια Pivetti που καλλιεργεί σιτηρά από το 1895. Συσκευάζεται μάλιστα αποκλειστικά για το Franco Manca.

ΠΙΤΣΑ FRANCO MANCA ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 8

Οι ντομάτες (pomodori και cherry tomatoes), 100% βιολογικής καλλιέργειας, συλλέγονται μία φορά το χρόνο από την ευρύτερη περιοχής της Νάπολης και από τα -επίσης αποκλειστικά- μποστάνια του brand. Η μοτσαρέλα προέρχεται και αυτή από την Ιταλία, για ακόμη μία φορά κατ' αποκλειστικότητα.

ΠΙΤΣΑ FRANCO MANCA ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 6

Όλα τα προηγούμενα συναντούν το πικάντικο λουκάνικο αρνιού, τη θαυμάσια μορταδέλα και το μπέικον από μαύρο χοίρο που φτιάχνουν οι -εκ των ιδιοκτητών- αφοί Λιάκοι και ίσως έχεις 'τιμήσει' σε κάποιο από τα υπόλοιπα εστιατόρια που δραστηριοποιούνται, σε ένα έξοχο blending υλικών, επιλεγμένων με σχεδόν χειρουργική ακρίβεια για το συγκεκριμένο project.

ΠΙΤΣΑ FRANCO MANCA ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 2
ΠΙΤΣΑ FRANCO MANCA ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 4
ΠΙΤΣΑ FRANCO MANCA ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 3

Όπως στη Νάπολη

Η φιλοσοφία εδώ παραμένει όμως πιστή στα ναπολιτάνικα γαστρονομικά ήθη και έθιμα όσον αφορά το απόλυτο comfort food: Η πίτσα είναι μαλακιά (προσοχή στο πού έχει μπει ο τόνος), δε σηκώνεται από το τραπέζι παρά μόνο αν διπλωθεί και, κυρίως, διαθέτει διαβολεμένη νοστιμιά με το δικό της ξεκάθαρο στίγμα. 

ΠΙΤΣΑ FRANCO MANCA ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 7

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα τα παραπάνω; Πίτσα που μοσχομυρίζει από μακριά καθώς καταφθάνει στο τραπέζι, που σου ζεσταίνει την ψυχούλα από την πρώτη μπουκιά και δε σου ταλαιπωρεί το στομάχι ακόμη και μετά από άκρατη κατανάλωσή της. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

ΠΙΤΣΑ FRANCO MANCA ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 6

 


Info

Ελ. Βενιζέλου 2, Ν. Φιλαδέλφεια
Τηλ. 210 2581501
Facebook: Franco Manca
Instagram: francomancagreece

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Jason Atherton επιστρέφει στη Μύκονο

O mega-famous chef Jason Atherton μαγειρεύει στην έδρα του: Στο δικό του εστιατόριο Mykonos Social εντός του πολυτελούς Santa Marina Resort.

Cookoovaya και στο Saint-Tropez

Το σημαντικό αθηναϊκό εστιατόριο ξεκινά το ταξίδι του στην Κυανή Ακτή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

COYA, νόστιμη επιστροφή στη Μύκονο

Μία γευστική λατινοαμερικάνικη εμπειρία, μαζί με εντυπωσιακά πάρτι.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το cool fine dining του Jean Charles Métayer στο Le Pavillon

Ο βραβευμένος σεφ συνεχίζει την εξαιρετικά νόστιμη δουλειά στο κομψό εστιατόριο του Χαλανδρίου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Naporitan, η ιαπωνική απάντηση στη napolitana

Παραβρασμένα μακαρόνια, λουκάνικα και μανιτάρια, κρεμμύδι και κέτσαπ. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχουν μία κάπως διαφορετική άποψη για την ιταλική κουζίνα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας