JAYONT, ένας μυστικός παράδεισος στη Μύκονο

Ένας ζωντανός μύθος του νησιού, που μπορείς σήμερα να επισκεφθείς.

Γράφει: Esquire Editors 28 Ιουνίου 2022

Η Άνω Μερά της Μυκόνου και συγκεκριμένα η Ακρόπολη της, όπως ονομαζόταν παλιά και το ομώνυμο κατάστημα στην είσοδο της πλατείας της, αποτελεί ένα στρατηγικό σημείο που χτυπούσε από παλιά ο παλμός των κατοίκων της και παράλληλα συγκέντρωνε τις περισσότερες δραστηριότητες της, ιδιαίτερα πολιτιστικές, καθώς μέχρι σήμερα κατοικεί η πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού.

Ακρόπολη : Το ψηλότερο και οχυρωμένο με τείχος μέρος της αρχαίας πόλης· (πρβ. κάστρο): Οι αρχαίες ελληνικές ακροπόλεις δεν ήταν μόνο κάστρα και φρούρια, αλλά και κέντρα της ζωής. 

H Ιστορία του σημείου που το επισκέφτηκαν καλλιτέχνες και πολιτικοί, ξεκινά την δεκαετία του 1930 πριν από περίπου έναν αιώνα. Από τότε η περιοχή και ιδιαίτερα το συγκεκριμένο σημείο, ήταν ο κόμβος στην καρδιά της Μυκόνου προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στο ίδιο σημείο σήμερα, με την έναρξη λειτουργίας του JAYONT αναβιώνει η φιλόξενη εξυπηρέτηση, το καλωσόρισμα, ενώ οι ιστορίες περισσεύουν αν κάνεις την πρώτη ερώτηση για τον τόπο που επισκέπτεσαι. Διαφορετικά θα συμπεριφερθούν διακριτικά ώστε να απολαύσεις αναπόσπαστα την στιγμή.

Το JAYONT, έχει φροντίσει να σε ταξιδέψει στο παρελθόν με μοντέρνο τρόπο, δημιούργησε μέσα στο κατάστημα  ένα social corner με τα ιστορικά αρχεία της πρώτης επιχείρησης που δραστηριοποιήθηκε εκεί, με την ονομασία ΚΑΦΦΕΟΙΝΟΠΩΛΕΙΩΝ "Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" του Φραντζέσκου Ι Μονογυιού.

JAYONT, ένας μυστικός παράδεισος στη Μύκονο

Η διαδρομή του ιδρυτή της  Φρατζέσκου Μονογυιού, γνωστός και με το παρατσούκλι "Καλλιβρούσης", ξεκινά από καραβομάγειρας στο Θωρηκτό Αβέρωφ και συνεχίζει ιδρύοντας το  πρώτο αυτοσχέδιο κυλικείο για τους εργάτες που δημιούργησαν το Νεώριο της Σύρου, πριν τοποθετηθεί μόνιμα στην πλατεία της Άνω Μεράς Μυκόνου, δίπλα στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής του 16ου αιώνα.

Η αυλή του θα σας μεταφέρει σε άλλο χωρόχρονο, ιδιαίτερα από τα αποξηραμένα φύλλα του φοίνικα που αιωρούνται στην παραδοσιακή πέργκολα, δημιουργώντας ένα white noise που ταιριάζει με τον άνεμο και δίνει την ψευδαίσθηση των κυμάτων.

ωχψωχψψ

H 12μηνη λειτουργία του, ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό του JAYONT, όπου σπανίζει στο νησί, καθώς η πλειοψηφία όσων επιχειρούν επικεντρώνεται στην καλοκαιρινή σεζόν.

H διακόσμηση του περιλαμβάνει, φυτά εξωτερικού χώρου μαζί με συγκεκριμένες λεπτομέρειες που επέλεξε να τις αναδείξει με έναν καλοσχεδιασμένο φωτισμό, λειτουργεί ως ένας φάρος στην πλατεία με την διαφορά, πως αντί να σε προειδοποιεί να τον αποφύγεις, σε προσκαλεί να τον επισκεφτείς.

 Οι γεύσεις που επέλεξε να προσφέρει το JAYONT,  αλμυρές και γλυκές, μαζί με πρωτότυπα smoothies, έχουν πέρα από τα τοπικά υλικά που χρησιμοποιεί, και την πινελιά ενός έμπειρου επαγγελματία που έχει μια ιδιαίτερη προσαρμοστικότητα, ανάλογη τόσο με την περιοχή που υπηρετεί, όσο και με τους επισκέπτες που υποδέχεται. Μια μεγάλη έρευνα αγοράς έχει προηγηθεί και για τα δύο παραπάνω, με ευαισθησία στο value for money.

Η επίσκεψη σας στο JAYONT θα σας αφήσει μια ευχάριστη γεύση και  θα την ανακαλείτε κάθε φορά που εξιστορείτε την παραμονή σας στο νησί.

Καλώς ήρθατε στην Άνω Μερά, στην Ακρόπολη της Μυκόνου.

JAYONT καλώς όρισες στην καρδιά μας.

Μύκονος Άνω Μέρα 846 00

https://www.facebook.com/jayontmykonos

https://www.instagram.com/jayont_mykonos/

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026

Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.

Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.