JAYONT, ένας μυστικός παράδεισος στη Μύκονο

Ένας ζωντανός μύθος του νησιού, που μπορείς σήμερα να επισκεφθείς.

Γράφει: Esquire Editors 28 Ιουνίου 2022

Η Άνω Μερά της Μυκόνου και συγκεκριμένα η Ακρόπολη της, όπως ονομαζόταν παλιά και το ομώνυμο κατάστημα στην είσοδο της πλατείας της, αποτελεί ένα στρατηγικό σημείο που χτυπούσε από παλιά ο παλμός των κατοίκων της και παράλληλα συγκέντρωνε τις περισσότερες δραστηριότητες της, ιδιαίτερα πολιτιστικές, καθώς μέχρι σήμερα κατοικεί η πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού.

Ακρόπολη : Το ψηλότερο και οχυρωμένο με τείχος μέρος της αρχαίας πόλης· (πρβ. κάστρο): Οι αρχαίες ελληνικές ακροπόλεις δεν ήταν μόνο κάστρα και φρούρια, αλλά και κέντρα της ζωής. 

H Ιστορία του σημείου που το επισκέφτηκαν καλλιτέχνες και πολιτικοί, ξεκινά την δεκαετία του 1930 πριν από περίπου έναν αιώνα. Από τότε η περιοχή και ιδιαίτερα το συγκεκριμένο σημείο, ήταν ο κόμβος στην καρδιά της Μυκόνου προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στο ίδιο σημείο σήμερα, με την έναρξη λειτουργίας του JAYONT αναβιώνει η φιλόξενη εξυπηρέτηση, το καλωσόρισμα, ενώ οι ιστορίες περισσεύουν αν κάνεις την πρώτη ερώτηση για τον τόπο που επισκέπτεσαι. Διαφορετικά θα συμπεριφερθούν διακριτικά ώστε να απολαύσεις αναπόσπαστα την στιγμή.

Το JAYONT, έχει φροντίσει να σε ταξιδέψει στο παρελθόν με μοντέρνο τρόπο, δημιούργησε μέσα στο κατάστημα  ένα social corner με τα ιστορικά αρχεία της πρώτης επιχείρησης που δραστηριοποιήθηκε εκεί, με την ονομασία ΚΑΦΦΕΟΙΝΟΠΩΛΕΙΩΝ "Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" του Φραντζέσκου Ι Μονογυιού.

JAYONT, ένας μυστικός παράδεισος στη Μύκονο

Η διαδρομή του ιδρυτή της  Φρατζέσκου Μονογυιού, γνωστός και με το παρατσούκλι "Καλλιβρούσης", ξεκινά από καραβομάγειρας στο Θωρηκτό Αβέρωφ και συνεχίζει ιδρύοντας το  πρώτο αυτοσχέδιο κυλικείο για τους εργάτες που δημιούργησαν το Νεώριο της Σύρου, πριν τοποθετηθεί μόνιμα στην πλατεία της Άνω Μεράς Μυκόνου, δίπλα στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής του 16ου αιώνα.

Η αυλή του θα σας μεταφέρει σε άλλο χωρόχρονο, ιδιαίτερα από τα αποξηραμένα φύλλα του φοίνικα που αιωρούνται στην παραδοσιακή πέργκολα, δημιουργώντας ένα white noise που ταιριάζει με τον άνεμο και δίνει την ψευδαίσθηση των κυμάτων.

ωχψωχψψ

H 12μηνη λειτουργία του, ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό του JAYONT, όπου σπανίζει στο νησί, καθώς η πλειοψηφία όσων επιχειρούν επικεντρώνεται στην καλοκαιρινή σεζόν.

H διακόσμηση του περιλαμβάνει, φυτά εξωτερικού χώρου μαζί με συγκεκριμένες λεπτομέρειες που επέλεξε να τις αναδείξει με έναν καλοσχεδιασμένο φωτισμό, λειτουργεί ως ένας φάρος στην πλατεία με την διαφορά, πως αντί να σε προειδοποιεί να τον αποφύγεις, σε προσκαλεί να τον επισκεφτείς.

 Οι γεύσεις που επέλεξε να προσφέρει το JAYONT,  αλμυρές και γλυκές, μαζί με πρωτότυπα smoothies, έχουν πέρα από τα τοπικά υλικά που χρησιμοποιεί, και την πινελιά ενός έμπειρου επαγγελματία που έχει μια ιδιαίτερη προσαρμοστικότητα, ανάλογη τόσο με την περιοχή που υπηρετεί, όσο και με τους επισκέπτες που υποδέχεται. Μια μεγάλη έρευνα αγοράς έχει προηγηθεί και για τα δύο παραπάνω, με ευαισθησία στο value for money.

Η επίσκεψη σας στο JAYONT θα σας αφήσει μια ευχάριστη γεύση και  θα την ανακαλείτε κάθε φορά που εξιστορείτε την παραμονή σας στο νησί.

Καλώς ήρθατε στην Άνω Μερά, στην Ακρόπολη της Μυκόνου.

JAYONT καλώς όρισες στην καρδιά μας.

Μύκονος Άνω Μέρα 846 00

https://www.facebook.com/jayontmykonos

https://www.instagram.com/jayont_mykonos/

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Delifish by Trizoni στην ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο

Η Αγορά Μοδιάνο υποδέχεται το νέο concept store στην new age ψαροφαγία: το πολυαναμενόμενο Delifish.

Διπλή βράβευση για την Kayak στα Great Taste Awards 2023

Οι δύο επετειακές γεύσεις της Kayak που διακρίθηκαν στα Great Taste Awards 2023.

Χρυσοί Σκούφοι 2023 | Τα πρόσωπα που έδωσαν το 'παρών'

Την επετειακή τελετή τίμησαν με την παρουσία τους άτομα από τον καλλιτεχνικό, γαστρονομικό, επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο.

Οι νικητές των Χρυσών Σκούφων 2023

Δες τους νικητές των Χρυσών Σκούφων που απονεμήθηκαν την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρεταννία".

Στο Thomas 1971 Tavern ξυπνούν γευστικές μνήμες μιας άλλης εποχής

Αν αναρωτιέσαι πώς μπορεί να αναβιώσει η παραδοσιακή αστική ταβέρνα από τα 50s και μετά, τότε στο Κουκάκι θα λάβεις πειστικά νόστιμες απαντήσεις.

Γραφει Μπαμπης Δουκας