Jackaroo, το τηγανητό κοτόπουλο που σπάει παγκόσμια ρεκόρ στη Wolt

Ουρές και πελάτες από κάθε γωνιά της Αθήνας προσελκύουν σε καθημερινή βάση τα καταστήματα της αλυσίδας street food Jackaroo.

Γράφει: Esquire Editors 25 Ιουνίου 2024

Ουρές και πελάτες από κάθε γωνιά της Αθήνας προσελκύουν σε καθημερινή βάση τα καταστήματα της αλυσίδας street food Jackaroo, που, ξεκινώντας το 2018 από τον Πειραιά, έχουν καταφέρει να αποτελέσουν σημείο αναφοράς στο χώρο της γαστρονομίας της πόλης και έχουν πλέον βάλει… πλώρη για επέκταση σε όλη την Ελλάδα.

Ο ιδρυτής τους, Μιχάλης Μαντζουράνης, αφού αποφοίτησε από τη σχολή μαγειρικής και εργάστηκε σε εστιατόρια όπως το Γκολφ Γλυφάδας και το Πεντελικόν, κατάφερε να δημιουργήσει μια σειρά επιτυχημένων επιχειρήσεων στον χώρο της εστίασης, με τα Jackaroo να μην είναι το πρώτο του επιτυχημένο εγχείρημα.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στο Capital.gr, η εμπειρία του στον χώρο της εστίασης αποτέλεσε τη βάση για να ανοίξει το 2013 το δικό του μπεργκεράδικο, το γνωστό "Μπαρ Μπεε Κιου", στη Φρεαττύδα του Πειραιά. Το κατάστημα αυτό γνώρισε τεράστια επιτυχία και η φήμη του εκτοξεύτηκε γρήγορα, φτάνοντας μέχρι την 10η θέση στη λίστα της αμερικάνικης ιστοσελίδας List25, με τα 25 καλύτερα μπέργκερ στον κόσμο.

Το 2017, ο κ. Μαντζουράνης πούλησε το "Μπαρ Μπεε Κιου" στην L’Artigiano και στις αρχές του 2018 ξεκίνησε μια νέα εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας κρέατος στο Μοσχάτο. 

Επέκταση δικτύου 

Λίγο αργότερα, τον Μάιο του 2018, άνοιξε το πρώτο κατάστημα "Jackaroo" στον Πειραιά. Η πανδημία και η καραντίνα έθεσαν εμπόδια σε μια γρήγορη επέκταση της εταιρείας, με αποτέλεσμα το δεύτερο κατάστημα να ανοίξει μετά από τέσσερα χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2022, στη Φωκίωνος Νέγρη. Τον Οκτώβριο του 2023 άνοιξε το κατάστημα στον Νέο Κόσμο (Καλλιρρόης και Φραντζή), ενώ σήμερα λειτουργεί και ένα τέταρτο κατάστημα στον Πειραιά. Τον Σεπτέμβριο του 2024 αναμένεται να ανοίξουν δύο νέα καταστήματα: στο Περιστέρι και στην Αγία Παρασκευή.

Ο κ. Μαντζουράνης αποκαλύπτει πως τα μελλοντικά του σχέδια περιλαμβάνουν το άνοιγμα δύο ακόμη καταστημάτων στην Αττική -ενός στα νότια και ενός στα βόρεια προάστια- ενώ στη συνέχεια η αλυσίδα αναμένεται να επεκταθεί στη Θεσσαλονίκη. Μακροπρόθεσμα, εξετάζεται η παρουσία και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, αλλά και το εξωτερικό, σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία.

Όσον αφορά σε μια ενδεχόμενη επέκταση μέσω franchise, ο κ. Μαντζουράνης αναφέρει πως προς το παρόν προτιμά όλα τα καταστήματα να παραμείνουν εταιρικά. Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο του franchise στο μέλλον, ίσως μόνο για την επαρχία.

Η αλυσίδα απασχολεί στα τέσσερα καταστήματά της πάνω από 200 εργαζομένους, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 300 με την προσθήκη των νέων καταστημάτων. 

Η έμπνευση και το μενού

Όπως εξηγεί ο κ. Μαντζουράνης, η ονομασία "Jackaroo" σημαίνει… βοηθός αγελαδάρη στην Αυστραλία. 

Όταν ο κ. Μαντζουράνης ξεκίνησε το Jackaroo, το μενού ήταν πολύ διαφορετικό από ό,τι είναι σήμερα. Αρχικά, στόχευε να δημιουργήσει ένα σαντουιτσάδικο με τα εθνικά σάντουιτς κάθε χώρας, συνδυάζοντας παραδοσιακές γεύσεις με νέες προτάσεις.

Ωστόσο, μια σημαντική καμπή ήρθε όταν πρόσθεσε το τηγανητό κοτόπουλο στο μενού. Εκεί είδε τη μεγάλη ζήτηση που υπήρχε για αυτό το προϊόν, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι… ουρές έξω από τα καταστήματα. Σήμερα, το τηγανητό κοτόπουλο αντιπροσωπεύει το 70% των πωλήσεων της εταιρείας, ενώ από τα μπέργκερς προέρχεται το υπόλοιπο 30%. 

Ρεκόρ ημερήσιων παραγγελιών 

Σημειωτέον ότι το Jackaroo έχει καταφέρει να σπάσει δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ ημερήσιων παραγγελιών μέσω της πλατφόρμας Wolt, με το κατάστημα της Κυψέλης να φτάνει τις 1.200 παραγγελίες σε μία μόνο ημέρα. 

Σύμφωνα με τον κ. Μαντζουράνη, το 2023, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας έκλεισε περίπου στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Όπως σημειώνει, το 2024 έχει ξεκινήσει πολύ καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν, αναμένοντας ο τζίρος να φτάσει τα 18 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις από τα δύο καταστήματα που αναμένεται να ανοίξουν το φθινόπωρο.
Ο εμπνευστής των Jackaroo αποδίδει την επιτυχία της αλυσίδας στο εξαιρετικό value for money που προσφέρει, αλλά και στην υψηλή ζήτηση για το… τηγανητό κοτόπουλο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες τις συνταγές τις επιμελείται ο ίδιος, ενώ το 80% των προϊόντων των Jackaroo είναι χειροποίητα ή παραγωγής της εταιρείας.

Στα μελλοντικά σχέδια του κ. Μαντζουράνη περιλαμβάνεται κι ένα νέο concept εστιατορίου με εστίαση στο ελληνικό κρέας, που θα ανοίξει κοντά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στην πλατεία Κοραή. 

Από: Forbes Greece 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα