
Ένα τραπέζι γεμάτο Σίφνο, με σκουμπρί στα κάρβουνα και θεϊκή μελόπιτα
Μια μοναδική βραδιά με ιδιαίτερες γεύσεις χάρισε στους τυχερούς θαμώνες ο σεφ του περίφημου Cantina της Σίφνου Γιώργος Σαμοΐλης, καλεσμένος του Symposio at Ark και του σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη.
Ένα αξέχαστο δείπνο από τον σεφ Γιώργο Σαμοΐλη και την ομάδα του περίμενε τους τυχερούς που είχαν προνοήσει να παρευρεθούν σε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες βραδιές του θεσμού Symposio at Ark, στο πανέμορφο Ark της Γλυφάδας. Ο σεφ-πατρόν του κοσμαγάπητου Cantina της Σίφνου έδωσε λαμπρά δείγματα της γεμάτης φρεσκάδα και αρώματα βραβευμένης κουζίνας του, που βασίζεται στην εξαιρετική πρώτη ύλη από τοπικούς παραγωγούς του νησιού, με αληθινό σεβασμό στη βιωσιμότητα και την εποχικότητα.

Αν βρεθείτε στη Σίφνο, η επίσκεψη στο Cantina θεωρείται εμπειρία. Το μικρό εστιατόριο του Γιώργου Σαμοΐλη είναι φωλιασμένο στα βράχια της μικρής παραλίας Σεράλια, ακριβώς κάτω από το Κάστρο της Σίφνου, σ΄ένα ονειρικό σκηνικό με άγρια γοητεία.

Το μενού, με κυρίαρχο θέμα τη θάλασσα, ξεκίνησε μ’ ένα ωμό: τα φετάκια του αστακού με αχινό και τριμμένο αβγοτάραχο ήταν μια βόμβα ιωδίου, ένα πιάτο με θαλασσινή φρεσκάδα και ωραίες οξύτητες. Στη συνέχεια, ήρθε μια τροφαντή, ελαφρά καψαλισμένη καραβίδα επάνω σε τοστάδα, ένα πιτάκι που εδώ έγινε από σιφνέικο ρεβίθι και μια στρώση βελούδινου ταραμά με φευγάτες νότες καπνίσματος.


Το κυρίως πιάτο σε ψάρι ήταν ένα πεντανόστιμο σκουμπρί στα κάρβουνα με τσιγαρέλι και τηγανητούς γίγαντες: το ψάρι συνόδευαν τα αβγά του κι ένα νόστιμο κερκυραϊκό τσιγαρέλι από σέσκουλα, σπανάκι και άλλα χόρτα της εποχής.
Η άλλη επιλογή κυρίως πιάτου ήταν μια αργομαγειρεμένη προβατίνα με καπνιστή κολοκύθα και πρόβειο γιαούρτι δικής τους παρασκευής: εξαιρετικά τρυφερό κρέας και πολύ ωραίο ταίριασμα με το γιαούρτι και την ευωδιαστή καπνιστή κολοκύθα.


Ένα επιδόρπιο που πραγματικά ενθουσίασε, ήταν η μελόπιτα, παραδοσιακό γλύκισμα της Σίφνου, φτιαγμένο με φρέσκο ανθότυρο και μέλι, όλα από το νησί.

Το πρόγραμμα του Symposio at Ark δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε άξιους σεφ από όλη την Ελλάδα με ξεχωριστή κουζίνα, που εκφράζει τον τόπο τους. Το εστιατόριο Ark και ο οικοδεσπότης σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης δίνουν το επόμενο ραντεβού στις 8 Μαΐου με τον σεφ Αντώνη Ψάλτη και το εστιατόριο "Ήταν Ένα Μικρό Καράβι” της Τήνου, που τιμά με την κουζίνα του τις τηνιακές γεύσεις.
> Kάνε κράτηση για το επόμενο event του Symposio at Ark εδώ.
Info
Γρηγορίου Λαμπράκη 2, Γλυφάδα, 210 8948882
Πληροφορίες και κρατήσεις για τα επόμενα events στο symposioatark.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα