Η επιστροφή στη γεύση: μια κουζίνα με ψυχή και υπογραφή

Στην καρδιά των ελληνικών βουνών, εκεί όπου η παράδοση έχει ακόμη φωνή και τα αρώματα της γης αφηγούνται ιστορίες, η γαστρονομία αποκτά υπόσταση μέσα από την ευαισθησία και την ακρίβεια δύο δημιουργών.

Γράφει: Esquire Editors 12 Νοεμβρίου 2025

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, ο Γκίκας Ξενάκης υπογράφει ως Consultant Chef ένα μενού που αποτυπώνει τη βαθιά του αγάπη για την αυθεντική ελληνική κουζίνα – μια κουζίνα με μνήμη, συναίσθημα και χαρακτήρα. Στο πλευρό του, στο τιμόνι της καθημερινής δημιουργίας, ο Executive Chef Μιχάλης Παναγιώτοβ δίνει ρυθμό και ζωντάνια στις γεύσεις, ενορχηστρώνοντας μια εμπειρία που ξεπερνά το φαγητό και γίνεται αφήγηση.

Η φιλοσοφία είναι απλή και ουσιαστική: σεβασμός στο προϊόν, αφοσίωση στον τόπο, και δημιουργικότητα χωρίς υπερβολή. Τα πιάτα τους μιλούν για τον τόπο με τρόπο ειλικρινή – χρησιμοποιούν τοπικά υλικά, συνεργάζονται με μικρούς παραγωγούς και αφήνουν τη φύση να έχει τον πρώτο λόγο.

Η σούπα από αίγα με καπνιστό βούτυρο Μετσόβου ανοίγει την εμπειρία με μια γευστική υπόκλιση στην Ήπειρο. Ακολουθεί η πέστροφα του Αώου με σαφράν Κοζάνης και η πίσπιλιτα Μετσοβίτικη με κρέμα ξινοτυριού - πιάτα που αποπνέουν οικειότητα αλλά εκτελούνται με τη λεπτότητα υψηλής κουζίνας. Το tartare μοσχού με καπνιστό λάχανο και τραγανό ρύζι προσθέτει μια γήινη πολυπλοκότητα, ενώ το ravioli με κάστανα και μαύρη τρούφα συνδυάζει την πολυτέλεια της πρώτης ύλης με την απλότητα της γεύσης.

Η επιστροφή στη γεύση: μια κουζίνα με ψυχή και υπογραφήGrand Forest

Και όταν έρχεται η ώρα του επιλόγου, η γλυκιά ενότητα σφραγίζει την εμπειρία: κολοκυθόπιτα με ελληνικό καφέ και σορμπέ μανταρίνι, μήλο σε υφές, σοκολάτα με παγωτό τρούφας. Δημιουργίες που ξεπερνούν το επιδόρπιο και μετατρέπουν τη μνήμη της γεύσης σε συναίσθημα.

Το σκηνικό αυτής της γαστρονομικής εμπειρίας δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το Grand Forest Metsovo, το απόλυτο ορεινό καταφύγιο της Ελλάδας. Ένα ξενοδοχείο-ύμνος στη φυσική πολυτέλεια, μέλος των Leading Hotels of the World, που αγκαλιάζει τον επισκέπτη με την ηρεμία του τοπίου και την αυθεντικότητα της φιλοξενίας. Από τα παράθυρα, τα έλατα αγγίζουν τον ουρανό, ενώ μέσα, η γεύση, η αισθητική και η ηπειρώτικη ψυχή συνθέτουν μια εμπειρία που μένει χαραγμένη στη μνήμη.

Η κουζίνα του Γκίκα Ξενάκη και του Μιχάλη Παναγιώτοβ είναι ένα ταξίδι επιστροφής στην ουσία. Δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει, αλλά να συγκινήσει. Δεν αναζητά τον θόρυβο της πρωτοτυπίας, αλλά τη σιωπή της αυθεντικότητας. Είναι μια κουζίνα με ρίζες, ψυχή και σύγχρονο βλέμμα – μια κουζίνα που αποδεικνύει πως η Ελλάδα μπορεί να σταθεί γαστρονομικά εκεί όπου ανήκει: στην κορυφή.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr