
Τι πρέπει να κάνεις για να είναι υγιεινές οι τηγανητές πατάτες στο air fryer
Και δεν αναφερόμαστε στο πόσο λάδι (δεν) πρέπει να βάλεις ούτε στις θερμίδες.
Τα air fryers έγιναν -πολύ γρήγορα- βασικό στοιχείο στις κουζίνες σε όλο τον κόσμο, καθώς πολλοί αγαπούν την ευκολία και την ενεργειακή τους απόδοση, σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς φούρνους. Με ταχύτερους χρόνους μαγειρέματος και πιο τραγανό αποτέλεσμα, οι συσκευές αυτές έχουν τραβήξει την προσοχή τόσο αυτών που λατρεύουν ή βαριούνται τη μαγειρική, όσο και αυτών που ψάχνουν τον πιο αποδοτικό τρόπο για να ετοιμάζουν τα γεύματά τους.
Πιθανοί κίνδυνοι
Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε μερικά βασικά πράγματα προτού χρησιμοποιήσουμε air fryer. Οι ειδικοί προειδοποιούν κατά της χρήσης των φριτέζας αέρα για ορισμένα τρόφιμα, ιδίως για τις συνταγές που συμπεριλαμβάνουν πατάτες και άλλα αμυλούχα τρόφιμα, καθώς ενδέχεται να εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια, όταν εκτίθενται στην έντονη θερμότητα που παράγει η συσκευή.
Σύμφωνα με κάποιες έρευνες (δεν υπάρχουν ακόμη σαφή δεδομένα), λέγεται πως παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα σε ακρυλαμίδιο σε σχέση με συμβατικές μεθόδους μαγειρικής. Πρόκειται για μια οργανική ένωση, που σχηματίζεται όταν το τρόφιμο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και κυρίως σε άμυλο και υπόκειται σε θερμική επεξεργασία, όπως τηγάνισμα ή ψήσιμο σε θερμοκρασία άνω των 140 βαθμών C. Ένας τρόπος για να μειωθεί η ποσότητα του ακρυλαμιδίου είναι να μουλιάσει κάποιος τις πατάτες (ή οποιοδήποτε αμυλούχο τρόφιμο) σε νερό για περίπου 15 λεπτά. Έπειτα, για να γίνουν τραγανές οι πατάτες, πρέπει να τις στεγνώσεις πλήρως με χαρτί, προτού τις τοποθετήσεις στο air fryer.
Το θέμα της ενέργειας
Επιπλέον, υπάρχει ένα αξιοσημείωτο ζήτημα σχετικά με τη συνεχή κατανάλωση ενέργειας του air fryer, ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιείται ενεργά. Πολλοί χρήστες αφήνουν τις συσκευές τους στην πρίζα για εύκολη πρόσβαση, χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτή η πρακτική συμβάλλει στην άσκοπη κατανάλωση ενέργειας, έστω κι αν είναι ελάχιστη.
Η απόφαση να διατηρείται η συσκευή στην πρίζα ή να αποσυνδέεται όταν δε χρησιμοποιείται, μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις ατομικές προτιμήσεις και τους περιορισμούς χώρου. Ωστόσο, η εξεύρεση μιας ισορροπίας μεταξύ της προσβασιμότητας και της υπεύθυνης χρήσης ενέργειας είναι το κλειδί.
Υιοθετώντας προσεκτικές πρακτικές, όπως η αποσύνδεση του air fryer, όταν δεν χρησιμοποιείται, και η προσοχή σε ορισμένα τρόφιμα, οι καταναλωτές μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη του air fryer, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τους σχετικούς κινδύνους.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα