
Αργό ψήσιμο, κάπνισμα και όλες οι νέες τάσεις για να γίνεις μάστερ στο barbeque
Με τη βοήθεια της Intercatering, θα μπορείς να καυχιέσαι δικαίως στην παρέα σου ότι είσαι ο καλύτερος ψήστης που κυκλοφορεί εκεί έξω.

Καλοκαίρι -εκτός από θάλασσες και παγωτά- σημαίνει ατελείωτες μαζώξεις με οικογένεια και φίλους σε κήπους και αυλές για φαγητό μέχρι σκασμού και κουβέντα. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως η μάνα είναι εκείνη που ξέρει πώς να κάνει εκείνο το απίθανο κρέας στη γάστρα να λιώνει στο στόμα, αυτό που μεταξύ μας λέμε "λουκούμι". Διαφορετικά, τη σχάρα τη "δουλεύει" ο πατέρας με το γνωστό παραδοσιακό τρόπο. Στην τελευταία περίπτωση, αυτήν του barbeque με ή χωρίς γονείς, μπορείς να παρέμβεις για να προσφέρεις κι εσύ τα "φώτα" σου - δηλαδή τη νέα "ματιά". Γιατί, καλές οι παλιές καλές δοκιμασμένες τεχνικές, ωστόσο υπάρχουν και νέες τάσεις στο ψήσιμο κρέατος που δικαίως κερδίζουν έδαφος ανάμεσα στους λάτρεις της γαστρονομίας.
Σύμφωνα με την Intercatering, την πλέον ειδικό σε προηγμένες υπηρεσίες catering, υπάρχουν δύο τάσεις που αξίζουν την προσοχή σου και που με την κατάλληλη καθοδήγηση μπορούν να προσφέρουν πραγματικά εντυπωσιακά γευστικά αποτελέσματα. Ο λόγος για το αργό ψήσιμο και το κάπνισμα κρέατος σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αλλά ας τα πάρουμε όλα από την αρχή.
Αργό ψήσιμο ή κάπνισμα κρέατος;
Και το αργό ψήσιμο και το κάπνισμα κρέατος αποτελούν μεθόδους που συνδυάζουν χαμηλές θερμοκρασίες με παρατεταμένο χρόνο μαγειρέματος. Ψήνεις δηλαδή την πρώτη ύλη σου μεταξύ 90-120 βαθμών Κελσίου από λίγες ώρες έως και μια ολόκληρη ημέρα. Το κάπνισμα κρέατος βέβαια, υπερτερεί στα εξής βασικά σημεία:
Βελτιώνει τη γεύση
...γιατί επιτρέπει στον καπνό να διεισδύσει βαθιά στο κρέας, προσδίδοντας πλούσιες και πολύπλοκες γεύσεις που μόνο ο καπνός μπορεί να δημιουργήσει.
Διατηρεί το πολύτιμο ζουμί και τα θρεπτικά του συστατικά
Όσο καλή και να είναι η πρώτη σου ύλη, με λάθος χειρισμούς εύκολα μπορεί να χάσει το ατού της γεύσης της. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο αργός χρόνος μαγειρέματος βοηθούν το κρέας να μαγειρευτεί ομοιόμορφα και να διατηρήσει το ζουμί του χωρίς να στεγνώσει. Τουναντίον, μαλακώνει - και αυτό ισχύει και για τις σκληρές κοπές κρέατος. Απλώς αυτές, χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Παράλληλα, οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν εξουδετερώνουν τα θρεπτικά συστατικά του κρέατος και έτσι, μπορείς να είσαι ήσυχος οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα δεν πρόκειται να πάνε πουθενά, παρά μόνο στον οργανισμός σου, καταναλώνοντάς το.
Μαγειρεύει ουσιαστικά το κρέας
Ό,τι σε βακτήριο ή παθογόνο οργανισμό μπορεί να κουβαλά το ωμό κρέας μπορείς να μείνεις ήσυχος ότι θα εξαφανιστεί με το αργό και σταθερό κάπνισμα.
Αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της γεύσης
Ανάλογα με τον τύπο ξύλου που θα επιλέξεις, θα έχεις και διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα. Κοινώς, αν θες να πειραματιστείς, το πεδίο σου είναι πραγματικά ευρύ. Και φυσικά, όσο πιο ποιοτικό είναι το ξύλο που χρησιμοποιείς, τόσο πιο σίγουρος είσαι και για τη νοστιμιά.
Η σωστή πρώτη ύλη σύμφωνα με την Intercatering
Καλά όλα αυτά, αλλά χωρίς στιβαρή πρώτη ύλη δεν πάμε πουθενά. Μία βόλτα από τον κρεοπώλη της γειτονιάς με τα ντόπια κρέατα επιβάλλεται, αλλά πριν από την επίσκεψη αυτή, χρειάζεσαι 3 σημαντικές πληροφορίες που πρέπει οπωσδήποτε να μπουν στο ραντάρ σου.
Το 'κεφάλαιο' brisket
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κομμάτι κρέατος από μοσχαρίσιο στήθος που αναδεικνύεται υπέροχα είτε με αργό ψήσιμο είτε με κάπνισμα. Στη δεύτερη περίπτωση, καλό είναι να έχεις στη διάθεσή σου 12 ώρες ή περισσότερο, για να αποκτήσει μια πλούσια, καπνιστή γεύση.
To 'κεφάλαιο' pulled pork
Πρόκειται για ένα πιάτο για τους λάτρεις του χοιρινού που απογειώνει την τέχνη του αργού ψησίματος, καθώς όσο σιγομαγειρεύεται μπορεί να διαλυθεί και να τραβηχτεί σε μικρές ίνες ή κομμάτια με τη χρήση ενός πιρουνιού.
Το 'κεφάλαιο' συνοδευτικά πιάτα
Άσχετα με το πόσο τέλεια μπορεί να ψήσεις το κρέας σου, επιβάλλεται να το συνοδεύσεις σωστά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η Intercatering προτείνει ψητά λαχανικά όπως μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές και καλαμπόκι, δροσερές σαλάτες εποχής ή κρύων ζυμαρικών, πατατοσαλάτα ή coleslaw, ενώ σίγουρα μία επιπρόσθετη πινελιά θα δώσουν απαλά dips όπως χούμους, γκουακαμόλε, γιαουρτιού - χωρίς φυσικά να ξεχάσεις τα tortilla chips.
Μία υπέροχη, ολοκληρωμένη εναλλακτική λύση
Αν όλα αυτά σου ακούγονται τέλεια, αλλά είτε δεν έχεις χρόνο είτε δεν έχεις διάθεση να τα επιμεληθείς μόνος σου, μπορείς να τα έχεις χωρίς να χρειαστεί να κάνεις απολύτως τίποτα. Ή μάλλον κάτι πρέπει να κάνεις: Να εμπιστευθείς στην Intercatering το barbeque πάρτι σου και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Θα αναλάβει τα πάντα, από την προετοιμασία των πιάτων και των ποτών μέχρι το σερβίρισμα και εσύ θα είσαι ελεύθερος να απολαύσεις την παρέα σου ξέγνοιαστος. Εννοείται πως η Intercatering έρχεται όπου κι αν βρίσκεσαι, ακόμα κι αν θες να στήσεις ένα ανεξάρτητο food station για μία επαγγελματική εκδήλωση στη μέση του πουθενά.
Περισσότερες πληροφορίες
(+30) 2108946625 | info@intercatering.gr | www.intercatering.gr | Facebook/Instagram: @intercatering
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα