Ένα σάντουιτς από την Ολλανδία που δεν βγάζει κανένα νόημα
Ένα σάντουιτς από την Ολλανδία που δεν βγάζει κανένα νόημα, αλλά παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας. Η ιστορία του παράξενου, γλυκού σνακ που οι Ολλανδοί λατρεύουν, αν και μοιάζει περισσότερο με παιδικό γεύμα παρά με κανονικό φαγητό.
Υπάρχουν πράγματα που αν τα δεις πρώτη φορά, δεν θα πιστέψεις ότι κάποιος τα τρώει σοβαρά. Το hagelslag είναι ένα από αυτά. Στην Ολλανδία, ένα σάντουιτς με σοκολατένια τρούφα θεωρείται απολύτως φυσιολογικό ως πρωινό, σνακ ή ακόμα και μεσημεριανό. Και όχι, δεν είναι μόνο για παιδιά.
"Νομίζω πως είμαι εθισμένη, βασικά", λέει η Marije Nicklin, Ολλανδή που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2002. "Έχω αρκετά πακέτα αποθηκευμένα. Αρχίζω να παθαίνω στερητικό σύνδρομο όταν βλέπω ότι τελειώνουν". Το hagelslag είναι μικροσκοπικά, γυαλιστερά κομμάτια σοκολάτας που πασπαλίζονται σε βουτυρωμένο ψωμί. Στη δική μας λογική, είναι γαρνιτούρα για γλυκά. Για τους Ολλανδούς, όμως, είναι τρόπος ζωής: περισσότερα από 14 εκατομμύρια κιλά καταναλώνονται ετησίως, με 750.000 σάντουιτς να εξαφανίζονται κάθε μέρα.
Τρόπος ζωής για τους Ολλανδούς
Η γεύση του; Κρίσιμη η τραγανή υφή στην αρχή, πριν λιώσει στο στόμα. Κάθε σεζόν εμφανίζονται νέες εκδοχές: λαγουδάκια για το Πάσχα, πορτοκαλί για την Ημέρα του Βασιλιά. Ακόμα και στα πρωινά των ξενοδοχείων υπάρχει σε ατομικές συσκευασίες για τους αρχάριους. Η εταιρεία De Ruijter, που κυριαρχεί στην αγορά, ξεκίνησε την παραγωγή της το 1928 και το 1985 απέκτησε τον τίτλο "βασιλικού προμηθευτή". Ένα μεγάλο παράσημο για κάτι τόσο φαινομενικά απλό.
Στη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής hagelslag στο Tilburg, η διαδικασία είναι βιομηχανικού επιπέδου. Ο φωτογράφος Jordy Leenders, που είχε την ευκαιρία να δει από μέσα το εργοστάσιο, ένιωσε "σαν τον Τσάρλι στο εργοστάσιο σοκολάτας". Από τεράστια σιλό μέχρι μηχανές που κόβουν τις τρούφες σε τέλειο μέγεθος και τις ψεκάζουν με ζάχαρη για να αποκτήσουν γυαλάδα, η διαδικασία είναι υπερπαραγωγή για κάτι που απλώς μπαίνει πάνω σε μια φέτα ψωμί.
Wait you guys don't eat hagelslag?! https://t.co/SgMvmPUl2p
— Paul Davids (@Paulmdavids) April 1, 2022
Σαν παιδικό σνακ
Για τους ξένους, η εικόνα είναι απολύτως σουρεαλιστική. "Έβλεπα καθημερινά άντρες με κοστούμια να τρώνε γεύμα τετράχρονου", λέει η Καναδή Colleen Geske, που ζει στο Άμστερνταμ. "Γάλα στο χέρι και ψωμί με hagelslag. Ήταν απίστευτο". Όμως για τους Ολλανδούς, δεν τίθεται θέμα παιδικής ή ενήλικης διατροφής. "Δεν κάθονται να αναλύσουν αν είναι υγιεινό ή αν απευθύνεται σε παιδιά. Απλώς απολαμβάνουν μια μικρή, απλή χαρά", προσθέτει.
Για τον Leenders, δεν υπάρχει τίποτα περίεργο σε αυτό. "Οι Ολλανδοί τρώνε κυριολεκτικά μια σπασμένη σοκολάτα πάνω στο ψωμί τους", παραδέχεται. "Διατροφικά δεν βγάζει νόημα, αλλά είναι παράδοση". Και όπως λέει η Nicklin, "αν κάποιος πιστεύει ότι ένα σάντουιτς με hagelslag δεν βγάζει νόημα, τότε προφανώς δεν είναι Ολλανδός".
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑπό τους Πεύκους της Ρόδου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ένα εστιατόριο-διαμάντι σερβίρει για ένα βράδυ στη Γλυφάδα
Τιμημένο με την υψηλή διάκριση Top Noch από τους Χρυσούς Σκούφους του αθηνοράματος, καταφθάνει στο Ark και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, στις 21 Νοεμβρίου.

