
Ένα σάντουιτς από την Ολλανδία που δεν βγάζει κανένα νόημα
Ένα σάντουιτς από την Ολλανδία που δεν βγάζει κανένα νόημα, αλλά παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας. Η ιστορία του παράξενου, γλυκού σνακ που οι Ολλανδοί λατρεύουν, αν και μοιάζει περισσότερο με παιδικό γεύμα παρά με κανονικό φαγητό.
Υπάρχουν πράγματα που αν τα δεις πρώτη φορά, δεν θα πιστέψεις ότι κάποιος τα τρώει σοβαρά. Το hagelslag είναι ένα από αυτά. Στην Ολλανδία, ένα σάντουιτς με σοκολατένια τρούφα θεωρείται απολύτως φυσιολογικό ως πρωινό, σνακ ή ακόμα και μεσημεριανό. Και όχι, δεν είναι μόνο για παιδιά.
"Νομίζω πως είμαι εθισμένη, βασικά", λέει η Marije Nicklin, Ολλανδή που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2002. "Έχω αρκετά πακέτα αποθηκευμένα. Αρχίζω να παθαίνω στερητικό σύνδρομο όταν βλέπω ότι τελειώνουν". Το hagelslag είναι μικροσκοπικά, γυαλιστερά κομμάτια σοκολάτας που πασπαλίζονται σε βουτυρωμένο ψωμί. Στη δική μας λογική, είναι γαρνιτούρα για γλυκά. Για τους Ολλανδούς, όμως, είναι τρόπος ζωής: περισσότερα από 14 εκατομμύρια κιλά καταναλώνονται ετησίως, με 750.000 σάντουιτς να εξαφανίζονται κάθε μέρα.
Τρόπος ζωής για τους Ολλανδούς
Η γεύση του; Κρίσιμη η τραγανή υφή στην αρχή, πριν λιώσει στο στόμα. Κάθε σεζόν εμφανίζονται νέες εκδοχές: λαγουδάκια για το Πάσχα, πορτοκαλί για την Ημέρα του Βασιλιά. Ακόμα και στα πρωινά των ξενοδοχείων υπάρχει σε ατομικές συσκευασίες για τους αρχάριους. Η εταιρεία De Ruijter, που κυριαρχεί στην αγορά, ξεκίνησε την παραγωγή της το 1928 και το 1985 απέκτησε τον τίτλο "βασιλικού προμηθευτή". Ένα μεγάλο παράσημο για κάτι τόσο φαινομενικά απλό.
Στη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής hagelslag στο Tilburg, η διαδικασία είναι βιομηχανικού επιπέδου. Ο φωτογράφος Jordy Leenders, που είχε την ευκαιρία να δει από μέσα το εργοστάσιο, ένιωσε "σαν τον Τσάρλι στο εργοστάσιο σοκολάτας". Από τεράστια σιλό μέχρι μηχανές που κόβουν τις τρούφες σε τέλειο μέγεθος και τις ψεκάζουν με ζάχαρη για να αποκτήσουν γυαλάδα, η διαδικασία είναι υπερπαραγωγή για κάτι που απλώς μπαίνει πάνω σε μια φέτα ψωμί.
Wait you guys don't eat hagelslag?! https://t.co/SgMvmPUl2p
— Paul Davids (@Paulmdavids) April 1, 2022
Σαν παιδικό σνακ
Για τους ξένους, η εικόνα είναι απολύτως σουρεαλιστική. "Έβλεπα καθημερινά άντρες με κοστούμια να τρώνε γεύμα τετράχρονου", λέει η Καναδή Colleen Geske, που ζει στο Άμστερνταμ. "Γάλα στο χέρι και ψωμί με hagelslag. Ήταν απίστευτο". Όμως για τους Ολλανδούς, δεν τίθεται θέμα παιδικής ή ενήλικης διατροφής. "Δεν κάθονται να αναλύσουν αν είναι υγιεινό ή αν απευθύνεται σε παιδιά. Απλώς απολαμβάνουν μια μικρή, απλή χαρά", προσθέτει.
Για τον Leenders, δεν υπάρχει τίποτα περίεργο σε αυτό. "Οι Ολλανδοί τρώνε κυριολεκτικά μια σπασμένη σοκολάτα πάνω στο ψωμί τους", παραδέχεται. "Διατροφικά δεν βγάζει νόημα, αλλά είναι παράδοση". Και όπως λέει η Nicklin, "αν κάποιος πιστεύει ότι ένα σάντουιτς με hagelslag δεν βγάζει νόημα, τότε προφανώς δεν είναι Ολλανδός".
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα