Το απόλυτο superfood της Σαρακοστής: Γιατί τα όσπρια δεν πρέπει να λείπουν από το μενού σου;
Ιδανικά για τη νηστεία, τα όσπρια προσφέρουν γεύση, θρέψη και ποικιλία στο τραπέζι σου.
Εάν υπάρχει μια εποχή του χρόνου που τα όσπρια γίνονται πραγματικοί πρωταγωνιστές στο τραπέζι μας, αυτή είναι η Σαρακοστή. Όχι, όμως, πως δεν τα αγαπάμε όλο τον χρόνο. Μια ζεστή σούπα με φακές τον χειμώνα ή μια δροσερή σαλάτα με μαυρομάτικα το καλοκαίρι είναι πάντα ευπρόσδεκτες επιλογές. Ωστόσο, η νηστεία μάς δίνει την τέλεια ευκαιρία να τα ανακαλύψουμε ξανά, να τα βάλουμε στο πιάτο μας με νέους τρόπους και, γιατί όχι, να τα εκτιμήσουμε και όπως τους αξίζει.
Γιατί τα όσπρια είναι η ιδανική επιλογή στη νηστεία;
Τα όσπρια είναι η τέλεια επιλογή γιατί προσφέρουν αγνή φυτική πρωτεΐνη, ιδανική για ενίσχυση της ενέργειας κατά τη διάρκεια της νηστείας, ενώ παράλληλα περιέχουν φυτικό σίδηρο και φυτικές ίνες χωρίς να επηρεάζουν το σάκχαρο. Η τακτική τους κατανάλωση συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, προστατεύοντας την υγεία της καρδιάς.
Επιπλέον, χάρη στους σύνθετους υδατάνθρακες τους, σου χαρίζουν διαρκή ενέργεια χωρίς απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα. Όταν συνδυάζονται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως το λεμόνι ή η ντομάτα, ενισχύεται η απορρόφηση του φυτικού σιδήρου, κάνοντάς τα ακόμα πιο ωφέλιμα για τον οργανισμό.

Παρότι αυτή την περίοδο τα χρησιμοποιούμε, κυρίως, ως υποκατάστατα, τα όσπρια δεν πρέπει να είναι μια "λύση ανάγκης" όταν δεν τρώμε κρέας ή γαλακτοκομικά. Πέρα από τη θρεπτική αξία, είναι φαγητό που κουβαλάει μνήμες. Από τη μαμά που μας κυνηγούσε να φάμε τα ρεβίθια μέχρι τη γιαγιά που ήξερε να μετατρέπει αυτά τα πάναπλα υλικά, σε γευστικά αριστουργήματα. Και, λειτουργώντας αντίστροφα με άλλες τροφές, είναι από τις εξαιρέσεις εκείνες που όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερο τις εκτιμάμε.
Από την παράδοση στο σήμερα: Τα όσπρια της Άροσις
Όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα όσπρια κορυφαίας ποιότητας, η Άροσις έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ελληνικό τραπέζι από το 1956. Οι καρποί της είναι αποκλειστικά ελληνικοί, προερχόμενοι από αυστηρά επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν με σεβασμό προς τη φύση και την παράδοση. Δεν είναι τυχαίο που η εταιρεία είναι Νο1 στα βιολογικά όσπρια και εφαρμόζει δίκαιο εμπόριο και βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.
Αν δεν έχεις δοκιμάσει φακές Γρεβενών, ρεβίθια από τις καλύτερες ελληνικές σοδειές ή φασόλια υψηλής ποιότητας, ήρθε η στιγμή να το κάνεις. Με λεπτόφλουδα όσπρια, ευκολόβραστα και πλούσια σε γήινη γεύση, η Άροσις φέρνει στο πιάτο σου τη νοστιμιά της ελληνικής γης. Δημιούργησε αμέτρητες συνταγές τη Σαρακοστή.

Και αν πιστεύεις ότι τα όσπρια είναι μονότονα, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Με λίγη έμπνευση, μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές σε απόλυτα γευστικές - και παράλληλα θρεπτικές - συνταγές. Από μία αρωματική φάβα, μέχρι σούπες, σαλάτες ή ακόμα και κεφτέδες από ρεβίθια, τα όσπρια της Άροσις δίνουν ένα γευστικό twist στο τραπέζι σου. Και το καλύτερο; Είναι ιδανικά τόσο για χορτοφάγους και νηστευτές, όσο και για όσους απλά θέλουν να μειώσουν το κρέας χωρίς να χάσουν τίποτα σε γεύση και διατροφική αξία.
Ηθική απόλαυση με σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο
Πίσω από τα όσπρια της Άροσις "κρύβεται" μια φιλοσοφία που τιμά τη γη, τους ανθρώπους της και το μέλλον του πλανήτη. Με αναγεννητική καλλιέργεια, κυκλική οικονομία και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η εταιρεία στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις τοπικές αγροτικές κοινότητες.
Στη διαφανή συσκευασία της, μπορείς να δεις την ποιότητα του προϊόντος και να γνωρίζεις ακριβώς από πού προέρχεται – κάτι που σπανίζει στη σημερινή βιομηχανία τροφίμων. Με την επιλογή σου αυτή, λοιπόν, στηρίζεις μία ελληνική εταιρεία που στηρίζει τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα αλλά και τη φύση. Για όλους αυτούς τους λόγους, τη Σαρακοστή αυτή, δώσε τους τη θέση που τους αξίζει στο τραπέζι σου!
Μάθε περισσότερες πληροφορίες για τα όσπρια της Άροσις στο arosis.gr.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα