Αυτό είναι το πιο αηδιαστικό τρόφιμο στον κόσμο - Κάποιοι δεν άντεξαν δοκιμάζοντάς το

Άλλοι το πίνουν για "φάρμακο" και άλλοι έκαναν εμετό στο "Μουσείο Αηδιαστικών Τροφίμων" στη Σουηδία όπου και εκτίθεται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται γερό στομάχι για να το δοκιμάσεις.

Αν νομίζεις ότι έχεις δοκιμάσει τα πάντα, ξανασκέψου το. Για να βρεις το πιο αηδιαστικό τρόφιμο στον κόσμο, πρέπει να ταξιδέψεις μέχρι τη Σουηδία, και συγκεκριμένα στην πόλη Μάλμε. Εκεί, από το 2018, λειτουργεί το Μουσείο Αηδιαστικών Τροφίμων – ένα μουσείο που έχει καταφέρει να προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο, χάρη σε ένα απλό, αλλά τολμηρό concept: να σε φέρει αντιμέτωπο με τις πιο αμφιλεγόμενες γεύσεις του κόσμου. 

Η εμπειρία στο μουσείο δεν είναι για λιπόψυχους. Η δοκιμή των εκθεμάτων προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις, από περιέργεια και γέλιο, μέχρι ναυτία για τους ευνόητους λόγους. Μάλιστα, το 2021 καταγράφηκαν 108 περιστατικά εμετού κατά τη διάρκεια των γευστικών δοκιμών, γεγονός που ενέπνευσε τους διοργανωτές να δημιουργήσουν μια λίστα με τα πιο "αηδιαστικά" τρόφιμα που εκτίθενται στον χώρο.

Και ποιο βρίσκεται στην κορυφή αυτής της ιδιότυπης κατάταξης; Ένα τρόφιμο που δύσκολα καταπίνεται, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Gomutra, η ιερή επιλογή της Ινδίας

Το πιο αηδιαστικό "τρόφιμο" στον κόσμο λοιπόν, σύμφωνα με το μουσείο, είναι το Gomutra, που δεν είναι τίποτα άλλο από ούρα αγελάδας. Προέρχεται από την Ινδία, όπου καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, κυρίως για θεραπευτικούς λόγους, μάλιστα, στο πλαίσιο της Αγιουρβέδα, της αρχαίας ινδικής ιατρικής, θεωρείται ελιξίριο υγείας. Για την ακρίβεια, τα ούρα από έγκυο αγελάδα θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικά, πλούσια σε ορμόνες και μέταλλα.

Οι υποστηρικτές του Gomutra υποστηρίζουν πως μπορεί να θεραπεύσει παθήσεις όπως η λέπρα, ο πυρετός, η ψωρίαση, τα ηπατικά προβλήματα, αν και προφανώς, κανείς από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν επιβεβαιώνεται επιστημονικά.

Όρια, πολιτισμός και γευστικά ταμπού

Όπως και να έχει, το Μουσείο Αηδιαστικών Τροφίμων στο Μάλμε αφενός δεν είναι το μοναδικό στον κόσμο αφετέρου δε σκοπεύει να προσβάλλει πολιτισμούς, αλλά να προκαλέσει συζήτηση: τι θεωρεί ο καθένας "κανονικό" ή "αηδιαστικό" όταν πρόκειται για τροφή; Η κουλτούρα μας καθορίζει τις γευστικές μας προτιμήσεις και το Gomutra είναι απλώς ένα από τα παραδείγματα που μας δείχνει πόσο σχετική μπορεί να είναι η έννοια της αηδίας.

Οπότε, την επόμενη φορά που θα στραβώσεις τα μούτρα μπροστά σε ένα πιάτο που "δεν σου γεμίζει το μάτι", θυμήσου πως περί ορέξεως... κολοκυθόπιτα. Για κάποιον άλλον, ίσως είναι ιερό.

Και ναι, μόλις τερματίσαμε τη διαλλακτικότητα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Από τους Πεύκους της Ρόδου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ένα εστιατόριο-διαμάντι σερβίρει για ένα βράδυ στη Γλυφάδα

Τιμημένο με την υψηλή διάκριση Top Noch από τους Χρυσούς Σκούφους του αθηνοράματος, καταφθάνει στο Ark και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, στις 21 Νοεμβρίου.