
Τα λάθη που κάνεις όταν μαγειρεύεις πατάτες
Να διαλέγεις τη λάθος ποικιλία, για παράδειγμα.

Μαζί με τις τομάτες, οι πατάτες αποτελούν τα πιο κοινά λαχανικά που βρίσκει κάποιος σε κάθε κουζίνα. Υπάρχουν δεκάδες είδη και δεκάδες συνταγές για να μαγειρευτούν. Ας επικεντρωθούμε όμως στις δεύτερες για να καταγράψουμε τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε σχεδόν όλοι κατά το μαγείρεμά τους. Μπορεί να φαίνονται μικρά και ασήμαντα, αλλά η σωστή γεύση κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες.
Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Οι ποικιλίες τους διαφέρουν στην περιεκτικότητα σε άμυλο και υγρασία, στη σάρκα και στο χρώμα, ακόμα και στην εικόνα τους. Για τον πουρέ για παράδειγμα, δεν ενδείκνυνται κάθε είδος πατάτας. Το ίδιο ισχύει για τις βραστές, τις τηγανιτές και τις πατάτες φούρνου. Ιδανικές για πουρέ είναι όσες έχουν κίτρινη σάρκα και ιδανικά η ποικιλία Yukon Gold. Έχει γλυκιά, βουτυρένια γεύση και λεπτό δέρμα που δεν είναι δύσκολο στο ξεφλούδισμα -κάποιοι δεν το ξεφλουδίζουν καν, απλά το τρίβουν καλά για να φύγει το χώμα και ξεπλένουν.

Οι κόκκινες πατάτες, από την άλλη πλευρά, έχουν συμπαγή, παχιά σάρκα, κατάλληλη για να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και άρα κατάλληλη για τηγάνισμα. Προσοχή όμως στους συνδυασμούς: Λόγω της έντονης γεύσης τους, καλό θα ήταν να μην συνοδεύουν ψάρια και θαλασσινά, αλλά κρέας, όπως μοσχάρι ή χοιρινό.
Κι αν θέλεις να ψήσεις πατάτες στο φούρνου, χωρίς να αφαιρέσεις τη φλούδα τους, ποιες να επιλέξεις; Οι baby potatoes είναι η μόνη σωστή απάντηση. Είναι μικρές σε μέγεθος, τρυφερές εσωτερικά αλλά και εξωτερικά, καθώς η φλούδα είναι λεπτή, σχεδόν ανύπαρκτη.

Για να μαγειρέψεις τώρα κάτι πιο περίπλοκο, όπως είναι τα νιόκι πατάτας, επέλεξε αποκλειστικά λευκές πατάτες, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και θα δημιουργήσουν ένα συμπαγές αποτέλεσμά.
Τέλος, ένα από τα πιο επικίνδυνα λάθη είναι να μην δίνεις την πρέπουσα προσοχή στο σωστό πλύσιμο και καθάρισμα. Αν αντιληφθείς ότι κάποια πατάτα έχει μαύρους λεκέδες, τους αφαιρείς με ένα μαχαίρι, καθώς αποτελούν σημάδι ότι το λαχανικό έχει αρχίσει να σαπίζει. Η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει από ήπιες έως σοβαρές στομαχικές και εντερικές διαταραχές.
Φωτογραφίες © Getty Images
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα