Τα λάθη που κάνεις όταν μαγειρεύεις πατάτες

Να διαλέγεις τη λάθος ποικιλία, για παράδειγμα.

Γράφει: Ναταλί Αντωνίου 12 Σεπτεμβρίου 2019

Μαζί με τις τομάτες, οι πατάτες αποτελούν τα πιο κοινά λαχανικά που βρίσκει κάποιος σε κάθε κουζίνα. Υπάρχουν δεκάδες είδη και δεκάδες συνταγές για να μαγειρευτούν. Ας επικεντρωθούμε όμως στις δεύτερες για να καταγράψουμε τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε σχεδόν όλοι κατά το μαγείρεμά τους. Μπορεί να φαίνονται μικρά και ασήμαντα, αλλά η σωστή γεύση κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες.

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Οι ποικιλίες τους διαφέρουν στην περιεκτικότητα σε άμυλο και υγρασία, στη σάρκα και στο χρώμα, ακόμα και στην εικόνα τους. Για τον πουρέ για παράδειγμα, δεν ενδείκνυνται κάθε είδος πατάτας. Το ίδιο ισχύει για τις βραστές, τις τηγανιτές και τις πατάτες φούρνου. Ιδανικές για πουρέ είναι όσες έχουν κίτρινη σάρκα και ιδανικά η ποικιλία Yukon Gold. Έχει γλυκιά, βουτυρένια γεύση και λεπτό δέρμα που δεν είναι δύσκολο στο ξεφλούδισμα -κάποιοι δεν το ξεφλουδίζουν καν, απλά το τρίβουν καλά για να φύγει το χώμα και ξεπλένουν.

Τα λάθη που κάνεις όταν μαγειρεύεις πατάτες

Οι κόκκινες πατάτες, από την άλλη πλευρά, έχουν συμπαγή, παχιά σάρκα, κατάλληλη για να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και άρα κατάλληλη για τηγάνισμα. Προσοχή όμως στους συνδυασμούς: Λόγω της έντονης γεύσης τους, καλό θα ήταν να μην συνοδεύουν ψάρια και θαλασσινά, αλλά κρέας, όπως μοσχάρι ή χοιρινό.

Κι αν θέλεις να ψήσεις πατάτες στο φούρνου, χωρίς να αφαιρέσεις τη φλούδα τους, ποιες να επιλέξεις; Οι baby potatoes είναι η μόνη σωστή απάντηση. Είναι μικρές σε μέγεθος, τρυφερές εσωτερικά αλλά και εξωτερικά, καθώς η φλούδα είναι λεπτή, σχεδόν ανύπαρκτη.

ΠΑΤΑΤΕΣ

Για να μαγειρέψεις τώρα κάτι πιο περίπλοκο, όπως είναι τα νιόκι πατάτας, επέλεξε αποκλειστικά λευκές πατάτες, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και θα δημιουργήσουν ένα συμπαγές αποτέλεσμά.

Τέλος, ένα από τα πιο επικίνδυνα λάθη είναι να μην δίνεις την πρέπουσα προσοχή στο σωστό πλύσιμο και καθάρισμα. Αν αντιληφθείς ότι κάποια πατάτα έχει μαύρους λεκέδες, τους αφαιρείς με ένα μαχαίρι, καθώς αποτελούν σημάδι ότι το λαχανικό έχει αρχίσει να σαπίζει. Η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει από ήπιες έως σοβαρές στομαχικές και εντερικές διαταραχές.


Φωτογραφίες © Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Εστιατόρια

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς θα αναγνωρίσεις ένα πραγματικά καλό κινέζικο εστιατόριο

Μερικά τρικ για να καταλάβεις αν βρίσκεσαι στο σωστό μέρος.

Fish and chips, όλα τα μυστικά

Τι πρέπει να γνωρίζεις για το δημοφιλέστερο βρετανικό φαγητό.