Ο τόνος των €2.000.000

Στην ψαραγορά του Τόκιο λαμβάνουν χώρα οι πιο ιδιαίτερες δημοπρασίες, με έπαθλο ένα από τα πιο εκλεκτά ψάρια του κόσμου.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 10 Ιανουαρίου 2020

Η θρυλική ψαραγορά του Τόκιο Tsukiji είναι παγκοσμίως γνωστή ως μία από τις καλύτερες του είδους της, καθώς σε αυτή θα βρει κάποιος ψάρια υψηλότερης ποιότητας αλλά και εξαιρετικό street food. Αποτελεί μάλιστα και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα για τους επισκέπτες στη πρωτεύουσα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Πριν λίγες ημέρες διεξήχθη σε αυτήν το hatsuseri, δηλαδή η πρώτη δημοπρασία τόνου για το 2020.

Η όλη διαδικασία έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα για τους Ιάπωνες καθώς είναι ένα είδος εγκαινίων για το καινούριο έτος, που έχει αποκτήσει διαστάσεις παράδοσης. Πολύ συχνά δε, αν υπάρχει κάποιος γαλαζόπτερος (bluefin) τόνος, τα ποσά μπορεί να ξεφύγουν, όπως έγινε ένα χρόνο πριν, όταν ένα ψάρι του είδους βάρους 278 κιλών αγοράστηκε από τον ιδιοκτήτη της ιαπωνικής αλυσίδας εστιατορίων Sushi Zanmai, Kiyoshi Kimura, έναντι €2.700.000, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.  

Ο αξιότιμος κύριος Kimura έκανε τη διαφορά και στη φετινή αντίστοιχη δημοπρασία, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό που του έχει αποδοθεί ως ο "Βασιλιάς του Τόνου". Ο δαιμόνιος restaurateur αγόρασε έναν ακόμη γαλαζόπτερο τόνο έναντι €1.750.000, εξασφαλίζοντας μπόλικη πρώτη ύλη για σούσι στα εστιατόριά του και παράλληλα επιπλέον δημοσιότητα. 

Εκτός από το καθαρά πρακτικό κομμάτι, οι δημοπρασίες ψαριών είναι μία ολόκληρη τελετουργία: Οι επίδοξοι αγοραστές εξετάζουν πολύ προσεκτικά το διαθέσιμο κάθε φορά εμπόρευμα, τσεκάρουν τη φρεσκάδα και την ποιότητά του αλλά και πιο εξειδικευμένους δείκτες όπως ο βαθμός λιπαρότητας. Η διαδικασία του πλειστηριασμού δε, πραγματοποιείται αστραπιαία και σιωπηλά, ακριβώς όπως στις αντίστοιχες του οίκου Sotheby's για έργα τέχνης - οι συμμετέχοντας κοινοποιούν τις προσφορές τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, απλά υψώνοντας διακριτικά το χέρι τους. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο γαλαζόπτερος τόνος είναι το μεγαλύτερο και πιο εκλεκτό ψάρι του ευρύτερου είδους. Μπορεί να ζήσει μέχρι και 30 χρόνια, το μέγεθός του εκτείνεται σε μήκος από 3-4 μέτρα και το βάρος του ξεπερνά τα 700 κιλά. Παρότι ψαρεύεται στη Μεσόγειο, η πλειοψηφία των αλιευμάτων καταλήγει στην Ιαπωνία. Θεωρείται μία από τις πιο εκλεκτές πρώτες ύλες για σούσι αλλά οι ειδικοί και οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η αυξημένη ζήτηση μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωσή του. 

Ο τόνος των €2.000.000

Διάβασε ακόμη γιατί αυτή είναι η καλύτερη περίοδος για να φας ψάρι, για την ηθική προσέγγιση του ευαίσθητου θέματος του foie gras και την επιστήμη της πίκλας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;

Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).

Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι

Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.

Ο Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα

Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;

Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο

Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα