Ο τόνος των €2.000.000

Στην ψαραγορά του Τόκιο λαμβάνουν χώρα οι πιο ιδιαίτερες δημοπρασίες, με έπαθλο ένα από τα πιο εκλεκτά ψάρια του κόσμου.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 10 Ιανουαρίου 2020

Η θρυλική ψαραγορά του Τόκιο Tsukiji είναι παγκοσμίως γνωστή ως μία από τις καλύτερες του είδους της, καθώς σε αυτή θα βρει κάποιος ψάρια υψηλότερης ποιότητας αλλά και εξαιρετικό street food. Αποτελεί μάλιστα και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα για τους επισκέπτες στη πρωτεύουσα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Πριν λίγες ημέρες διεξήχθη σε αυτήν το hatsuseri, δηλαδή η πρώτη δημοπρασία τόνου για το 2020.

Η όλη διαδικασία έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα για τους Ιάπωνες καθώς είναι ένα είδος εγκαινίων για το καινούριο έτος, που έχει αποκτήσει διαστάσεις παράδοσης. Πολύ συχνά δε, αν υπάρχει κάποιος γαλαζόπτερος (bluefin) τόνος, τα ποσά μπορεί να ξεφύγουν, όπως έγινε ένα χρόνο πριν, όταν ένα ψάρι του είδους βάρους 278 κιλών αγοράστηκε από τον ιδιοκτήτη της ιαπωνικής αλυσίδας εστιατορίων Sushi Zanmai, Kiyoshi Kimura, έναντι €2.700.000, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.  

Ο αξιότιμος κύριος Kimura έκανε τη διαφορά και στη φετινή αντίστοιχη δημοπρασία, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό που του έχει αποδοθεί ως ο "Βασιλιάς του Τόνου". Ο δαιμόνιος restaurateur αγόρασε έναν ακόμη γαλαζόπτερο τόνο έναντι €1.750.000, εξασφαλίζοντας μπόλικη πρώτη ύλη για σούσι στα εστιατόριά του και παράλληλα επιπλέον δημοσιότητα. 

Εκτός από το καθαρά πρακτικό κομμάτι, οι δημοπρασίες ψαριών είναι μία ολόκληρη τελετουργία: Οι επίδοξοι αγοραστές εξετάζουν πολύ προσεκτικά το διαθέσιμο κάθε φορά εμπόρευμα, τσεκάρουν τη φρεσκάδα και την ποιότητά του αλλά και πιο εξειδικευμένους δείκτες όπως ο βαθμός λιπαρότητας. Η διαδικασία του πλειστηριασμού δε, πραγματοποιείται αστραπιαία και σιωπηλά, ακριβώς όπως στις αντίστοιχες του οίκου Sotheby's για έργα τέχνης - οι συμμετέχοντας κοινοποιούν τις προσφορές τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, απλά υψώνοντας διακριτικά το χέρι τους. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο γαλαζόπτερος τόνος είναι το μεγαλύτερο και πιο εκλεκτό ψάρι του ευρύτερου είδους. Μπορεί να ζήσει μέχρι και 30 χρόνια, το μέγεθός του εκτείνεται σε μήκος από 3-4 μέτρα και το βάρος του ξεπερνά τα 700 κιλά. Παρότι ψαρεύεται στη Μεσόγειο, η πλειοψηφία των αλιευμάτων καταλήγει στην Ιαπωνία. Θεωρείται μία από τις πιο εκλεκτές πρώτες ύλες για σούσι αλλά οι ειδικοί και οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η αυξημένη ζήτηση μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωσή του. 

Ο τόνος των €2.000.000

Διάβασε ακόμη γιατί αυτή είναι η καλύτερη περίοδος για να φας ψάρι, για την ηθική προσέγγιση του ευαίσθητου θέματος του foie gras και την επιστήμη της πίκλας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας