
Choripan, ο βασιλιάς του αργεντίνικου street food
Σαν να λέμε ο Lionel Messi των σάντουιτς.
Κρέας και ψωμί, ψωμί και κρέας. Ένα combo που δύσκολα νικιέται όταν η κουβέντα πηγαίνει στο κομμάτι του street food. Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα απλά φαγητά, έτσι και στην περίπτωση του σάντουιτς οι περιπτώσεις, οι παραλλαγές και οι συνδυασμοί μπορούν να είναι αμέτρητοι, με βάση κυρίως χωροχρονικά κριτήρια ή απλά τις εμπνεύσεις του ανθρώπου που αναλαμβάνει το θεάρεστο έργος της παρασκευής.
Στη νότια Αμερική το εν λόγω γαστρονομικό section το έχουν ψάξει αρκετά και έχουν καταλήξει στην καλύτερη δυνατή επιλογή, ειδικά αν μιλάμε για φαγητό του δρόμου. Και αυτή είναι το choripán. Παρότι το συναντά κανείς και στην Βραζιλία, την Χιλή, την Ουρουγουάη αλλά και το Πουέρτο Ρίκο, οι μάστορες του είδους θεωρούνται οι Αργεντινοί, αποδεικνύοντας πως δεν είναι μερακλήδες μόνο στο ταγκό και στην μπάλα αλλά και στο πάντοτε εξεζητημένο πεδίο του φαγητού. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και ο καλυτερος σεφ του πλανήτη αυτή τη στιγμή κατάγεται από την Αργεντινή.

Τι ακριβώς είναι
Αρκεί να ερμηνεύσεις την ονομασία του για να καταλάβεις ακριβώς περί τίνος πρόκειται: Προέρχεται από τις λέξεις chorizo και pan (το ψωμί στα ισπανικά). Είναι δηλαδή ένας τύπος hot dog, με λουκάνικο από κρέας βοδινού και χοιρινού, που φιλοξενείται στο εσωτερικό ενός crusty bun. Το λουκάνικο συνηθίζεται να κόβεται στη μέση κατά μήκος, γι' αυτό και μπορεί να το συναντήσεις και ως mariposa (πεταλούδα). Η πιο συνηθισμένη σάλτσα που πλαισιώνει τα παραπάνω είναι το chimichurri. Το βρίσκει κάποιος κυρίως στα street stands των αργεντίνικων δρόμων και σε καταστήματα fast food.

Το pairing tip
Οι Αργεντινοί υποστηρίζουν πως κάθε καλοφτιαγμένο choripán οφείλει να πλαισιώνεται με ένα ποτήρι País - ένα κρασί από κόκκινα σταφύλια που θυμίζει αρκετά το Cabernet Sauvignon, με καταγωγή από την Χιλή, που όμως καλλιεργείται σε όλο και περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σε περίπτωση που δεν είσαι διαθέσιμος να ψαχτείς σε τέτοιο βαθμό με το κρασί, μία μπύρα θα κάνει τη δουλειά, όπως άλλωστε ισχύει και με κάθε παραμφερές σάντουιτς.

Διάβασε ακόμη για το αμφιλεγόμενο burger με τηγανητές πατάτες, την καλύτερη αλυσίδα fast food στον πλανήτη, το βιετναμέζικο σάντουιτς που κατακτά τον πλανήτη και το πληθωρικό spiedie.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Όσα έμαθε η ζωή στον Jamie Oliver
Ο διάσημος σεφ σήμερα κλείνει τα 48 και αυτά είναι τα μαθήματα ζωής που έδωσε στο Esquire.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΣτο Ammothines στη Μεσσηνία για εκλεπτυσμένες γεύσεις
Το Ammothines - Four Seas, παραμένει και φέτος ο αγαπημένος μας προορισμός στη Μεσσηνία.
Αν η αμαρτία ήταν φαγητό, θα ήταν Sinners Pizza
Εκεί όπου η πίτσα δεν έχει ανανά, δεν τρώγεται διπλωμένη και δε σερβίρεται με μαχαιροπίρουνα.
Τα νέα αστέρια της ελληνικής γαστρονομίας
Γνωρίστε νέους και νέες φερέλπιδες σεφ, που κάνουν αίσθηση στη γευστική μας σκηνή και την ανανεώνουν με τις ιδέες, τις δημιουργίες τους, το στυλ τους.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςNaporitan, η ιαπωνική απάντηση στη napolitana
Παραβρασμένα μακαρόνια, λουκάνικα και μανιτάρια, κρεμμύδι και κέτσαπ. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχουν μία κάπως διαφορετική άποψη για την ιταλική κουζίνα.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΗ διακριτική γοητεία του να τρως έξω μόνος
Χαλάρωσε και απόλαυσε. Τόσο το φαγητό όσο και τη γαλήνη που αυτό προσφέρει.
Γραφει Μπαμπης Δουκας