Choripan, ο βασιλιάς του αργεντίνικου street food

Σαν να λέμε ο Lionel Messi των σάντουιτς.

Κρέας και ψωμί, ψωμί και κρέας. Ένα combo που δύσκολα νικιέται όταν η κουβέντα πηγαίνει στο κομμάτι του street food. Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα απλά φαγητά, έτσι και στην περίπτωση του σάντουιτς οι περιπτώσεις, οι παραλλαγές και οι συνδυασμοί μπορούν να είναι αμέτρητοι, με βάση κυρίως χωροχρονικά κριτήρια ή απλά τις εμπνεύσεις του ανθρώπου που αναλαμβάνει το θεάρεστο έργος της παρασκευής.

Στη νότια Αμερική το εν λόγω γαστρονομικό section το έχουν ψάξει αρκετά και έχουν καταλήξει στην καλύτερη δυνατή επιλογή, ειδικά αν μιλάμε για φαγητό του δρόμου. Και αυτή είναι το choripán. Παρότι το συναντά κανείς και στην Βραζιλία, την Χιλή, την Ουρουγουάη αλλά και το Πουέρτο Ρίκο, οι μάστορες του είδους θεωρούνται οι Αργεντινοί, αποδεικνύοντας πως δεν είναι μερακλήδες μόνο στο ταγκό και στην μπάλα αλλά και στο πάντοτε εξεζητημένο πεδίο του φαγητού. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και ο καλυτερος σεφ του πλανήτη αυτή τη στιγμή κατάγεται από την Αργεντινή.

Choripan, ο βασιλιάς του αργεντίνικου street food

Τι ακριβώς είναι

Αρκεί να ερμηνεύσεις την ονομασία του για να καταλάβεις ακριβώς περί τίνος πρόκειται: Προέρχεται από τις λέξεις chorizo και pan (το ψωμί στα ισπανικά). Είναι δηλαδή ένας τύπος hot dog, με λουκάνικο από κρέας βοδινού και χοιρινού, που φιλοξενείται στο εσωτερικό ενός crusty bun. Το λουκάνικο συνηθίζεται να κόβεται στη μέση κατά μήκος, γι' αυτό και μπορεί να το συναντήσεις και ως mariposa (πεταλούδα). Η πιο συνηθισμένη σάλτσα που πλαισιώνει τα παραπάνω είναι το chimichurri. Το βρίσκει κάποιος κυρίως στα street stands των αργεντίνικων δρόμων και σε καταστήματα fast food. 

ΤΣΟΡΙΠΑΝ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ 3

Το pairing tip

Οι Αργεντινοί υποστηρίζουν πως κάθε καλοφτιαγμένο choripán οφείλει να πλαισιώνεται με ένα ποτήρι País - ένα κρασί από κόκκινα σταφύλια που θυμίζει αρκετά το Cabernet Sauvignon, με καταγωγή από την Χιλή, που όμως καλλιεργείται σε όλο και περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σε περίπτωση που δεν είσαι διαθέσιμος να ψαχτείς σε τέτοιο βαθμό με το κρασί, μία μπύρα θα κάνει τη δουλειά, όπως άλλωστε ισχύει και με κάθε παραμφερές σάντουιτς.

ΤΣΟΡΙΠΑΝ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ 1

Διάβασε ακόμη για το αμφιλεγόμενο burger με τηγανητές πατάτες, την καλύτερη αλυσίδα fast food στον πλανήτη, το βιετναμέζικο σάντουιτς που κατακτά τον πλανήτη και το πληθωρικό spiedie.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Από τους Πεύκους της Ρόδου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ένα εστιατόριο-διαμάντι σερβίρει για ένα βράδυ στη Γλυφάδα

Τιμημένο με την υψηλή διάκριση Top Noch από τους Χρυσούς Σκούφους του αθηνοράματος, καταφθάνει στο Ark και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, στις 21 Νοεμβρίου.