
Choripan, ο βασιλιάς του αργεντίνικου street food
Σαν να λέμε ο Lionel Messi των σάντουιτς.
Κρέας και ψωμί, ψωμί και κρέας. Ένα combo που δύσκολα νικιέται όταν η κουβέντα πηγαίνει στο κομμάτι του street food. Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα απλά φαγητά, έτσι και στην περίπτωση του σάντουιτς οι περιπτώσεις, οι παραλλαγές και οι συνδυασμοί μπορούν να είναι αμέτρητοι, με βάση κυρίως χωροχρονικά κριτήρια ή απλά τις εμπνεύσεις του ανθρώπου που αναλαμβάνει το θεάρεστο έργος της παρασκευής.
Στη νότια Αμερική το εν λόγω γαστρονομικό section το έχουν ψάξει αρκετά και έχουν καταλήξει στην καλύτερη δυνατή επιλογή, ειδικά αν μιλάμε για φαγητό του δρόμου. Και αυτή είναι το choripán. Παρότι το συναντά κανείς και στην Βραζιλία, την Χιλή, την Ουρουγουάη αλλά και το Πουέρτο Ρίκο, οι μάστορες του είδους θεωρούνται οι Αργεντινοί, αποδεικνύοντας πως δεν είναι μερακλήδες μόνο στο ταγκό και στην μπάλα αλλά και στο πάντοτε εξεζητημένο πεδίο του φαγητού. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και ο καλυτερος σεφ του πλανήτη αυτή τη στιγμή κατάγεται από την Αργεντινή.

Τι ακριβώς είναι
Αρκεί να ερμηνεύσεις την ονομασία του για να καταλάβεις ακριβώς περί τίνος πρόκειται: Προέρχεται από τις λέξεις chorizo και pan (το ψωμί στα ισπανικά). Είναι δηλαδή ένας τύπος hot dog, με λουκάνικο από κρέας βοδινού και χοιρινού, που φιλοξενείται στο εσωτερικό ενός crusty bun. Το λουκάνικο συνηθίζεται να κόβεται στη μέση κατά μήκος, γι' αυτό και μπορεί να το συναντήσεις και ως mariposa (πεταλούδα). Η πιο συνηθισμένη σάλτσα που πλαισιώνει τα παραπάνω είναι το chimichurri. Το βρίσκει κάποιος κυρίως στα street stands των αργεντίνικων δρόμων και σε καταστήματα fast food.

Το pairing tip
Οι Αργεντινοί υποστηρίζουν πως κάθε καλοφτιαγμένο choripán οφείλει να πλαισιώνεται με ένα ποτήρι País - ένα κρασί από κόκκινα σταφύλια που θυμίζει αρκετά το Cabernet Sauvignon, με καταγωγή από την Χιλή, που όμως καλλιεργείται σε όλο και περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σε περίπτωση που δεν είσαι διαθέσιμος να ψαχτείς σε τέτοιο βαθμό με το κρασί, μία μπύρα θα κάνει τη δουλειά, όπως άλλωστε ισχύει και με κάθε παραμφερές σάντουιτς.

Διάβασε ακόμη για το αμφιλεγόμενο burger με τηγανητές πατάτες, την καλύτερη αλυσίδα fast food στον πλανήτη, το βιετναμέζικο σάντουιτς που κατακτά τον πλανήτη και το πληθωρικό spiedie.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Το τυρί που θα απογειώσει το κυριακάτικο ΒΒQ σου
Τώρα η ΔΩΔΩΝΗ φέρνει το χαλλούμι, το αγαπημένο τυρί της Κύπρου στο πιάτο σου.
Η ιστορία της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής
Πρόσωπα, τάσεις, μαγαζιά και παράγοντες που συνέβαλαν ώστε σήμερα να τρώμε καλύτερα από ποτέ στα εστιατόρια της πόλης.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςOmurice, η εναλλακτική ιαπωνική ομελέτα
Το απόλυτο comfort food της Άπω Ανατολής, που συνδυάζει πολλά και διαφορετικά στοιχεία.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΠώς να μαγειρέψεις σολομό στο πλυντήριο (!) πιάτων
Μία πατέντα που παραδόξως δε σκαρφίστηκε έλληνας φοιτητής.
Γραφει Γεωργια ΠρεζαΌλοι μιλούν για το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά
Το νέο εστιατόριο του ταλαντούχου σεφ στο Παγκράτι έχει γίνει το talk of the town, απολύτως δικαιολογημένα.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤα ελληνικά εστιατόρια του οδηγού Michelin για το 2023
Νέες προσθήκες και σημαντικές γαστρονομικές σταθερές στην πρωτεύουσα από τον περίφημο γαστρονομικό οδηγό.
Γραφει Μπαμπης Δουκας