Stray Stories, ένα YouTube κανάλι με αδέσποτες ιστορίες

Η ηθοποιός Ειρήνη Φαναριώτη έφτιαξε μία εκπομπή για τη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα.

"Έχω τρεις αδέσποτες ιστορίες για τα τρία ζώα με τα οποία συγκατοικώ (δύο γάτες, την Τζίνη και την Πολυξένη και έναν σκύλο, την Δόμνα), αλλά και πολλές ακόμα να διηγηθώ - σε κάποιες απ' αυτές καταφέρω να βρω σπίτι, κάποιες άλλες όμως παραμένουν δυστυχώς αδέσποτες". Στο Stray Stories, το κανάλι που έφτιαξε στο YouTube, η ηθοποιός Ειρήνη Φαναριώτη παρουσιάζει μία εκπομπή φιλοζωίας, με ολιγόλεπτα επεισόδια και διαφορετικό καλεσμένο κάθε φορά, αφιερωμένη στα αδέσποτα ζώα. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Απριλίου, μιλήσαμε μαζί της για το ιδιαίτερο αυτό πρότζεκτ που στο επίκεντρό του βρίσκεται η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα, αλλά κυρίως η σημασία του "υιοθέτησε, μην αγοράζεις".

Stray Stories, ένα YouTube κανάλι με αδέσποτες ιστορίες
Η Δόμνα, το ένα από τα τρία κατοικίδιά της.
STRAY STORIES
Τα άλλα δύο, η Τζίνη (δεξιά) και η Πολυξένη (αριστερά).

Η ιδέα

Το Stray Stories "γεννήθηκε" σαν ιδέα πριν από περίπου 4 χρόνια. Ήταν καλοκαίρι και οδηγούσα να πάω από την Αθήνα στην Λευκάδα καθώς παντρευόταν η κολλητή μου. Στον δρόμο λοιπόν, έβλεπα συνέχεια πτώματα από χτυπημένα ζώα, όχι μόνο της άγριας φύσης, αλλά και σκύλους και γάτες. Έτσι άρχισα να σκέφτομαι πολύ έντονα τι μπορώ να κάνω για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος περισσότερο απέναντι στα ζώα. Τότε ήμουν σε φάση να μαζέψω και να βοηθήσω όποιο ζώο μπορώ. Πολύ γρήγορα κατάλαβα ότι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Το να αναλαμβάνει δηλαδή ο καθένας όποιο περιστατικό του τύχει ή να επωμίζονται όλο το βάρος οι φιλοζωικές οι οποίες ως επί το πλείστον συντηρούνται από ιδιώτες και αποτελούν δράση κάποιων λίγων εθελοντών. Χρειαζόταν κάτι που να μας αφορά όλους. Εγώ δεν είμαι εκπαιδευτικός για να το διδάξω αυτό, οπότε σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω την ιδιότητά μου, αυτή του ηθοποιού και να μιλήσω και με άλλους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και καλλιτέχνες και όλοι μαζί να μιλήσουμε στον κόσμο για το πόσο όμορφη και αναγκαία είναι η υιοθεσία αδέσποτων ζώων.

Η εκπομπή

Το βασικό σενάριο του Stray Stories είναι ότι επισκέπτομαι τον κάθε φίλο-καλεσμένο στον χώρο που είναι οικείος για το κατοικίδιό του. Είτε στο σπίτι τους, είτε στην διαδρομή όπου συνηθίζουν να ακολουθούν για να κάνει για παράδειγμα ο σκύλος τη βόλτα του. Αν τίποτα από τα δύο δεν είναι εφικτό, έρχονται στο δικό μου σπίτι.

Τα επεισόδια

Σε κάθε επεισόδιο, η συζήτηση επικεντρώνεται στην ιστορία του ζώου, στο πώς βρέθηκε στον δρόμο του καλεσμένου και στο πώς πήρε την απόφαση να του χαρίσει ένα ασφαλές σπίτι, αλλά και σε συμβουλές που περιστρέφονται γύρω από την υιοθεσία και τη συμβίωση με ένα ζώο συντροφιάς. Ανάλογα με το πώς θα κυλήσει η συζήτηση αναφερόμαστε στην στείρωση, την κακοποίηση και την εγκατάλειψη με βάση τα προσωπικά βιώματα του καλεσμένου ή του περιβάλλοντός του. 

Οι καλεσμένοι

Ξεκίνησα με ανθρώπους που είχα κάποια οικειότητα και θάρρος να τους το ζητήσω. Κυρίως με συναδέλφους μου από το θέατρο. Σιγά σιγά όμως μιλάω και με ανθρώπους που δεν γνωρίζω προσωπικά αλλά που έχουν κάτι να πουν. Μπορεί να βρίσκονται στον χώρο της τηλεόρασης, του αθλητισμού, ακόμα και της μόδας. Σίγουρα όμως η ιστορία μετράει πιο πολύ από όλα και σίγουρα μιλάμε πάντα για ζώα που διασώθηκαν, είτε από τον δρόμο, είτε από το κάποια φιλοζωική.

Η λύση είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία

Στην αρχή που ξεκίνησα να γράφω και να συζητάω την ιδέα για το Stray Stories ήθελα να κάνω πρόταση στην ΕΡΤ, την οποία και έκανα, αλλά απάντηση δεν πήρα. Μετά υπήρξαν κάποιες εταιρίες που έδειξαν ενδιαφέρον αλλά τελικά αποφάσισα να το κάνω μόνη μου γιατί είχε περάσει πολύς καιρός και από τη μία, αυτή η αναμονή για το ενδιαφέρον που δεν ερχόταν με έκανε να χάνω τον αρχικό μου στόχο -την ευαισθητοποίηση και τη συμβολή στον περιορισμό ενός μεγάλου προβλήματος για τη χώρα- και από την άλλη, δυσκολεύομαι να "πουλήσω" κάτι που για μένα είναι ιερό: τις πεποιθήσεις μου πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Οπότε προτίμησα τον δρόμο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Σίγουρα αυτό έχει περιορισμένες δυνατότητες και χρονικό όριο, αλλά από το τίποτα...

"Ένα σπίτι για κάθε αδέσποτο"

Το πρότζεκτ ξεκίνησε με ένα μήνυμα πολύ απλό: Ένα σπίτι για κάθε αδέσποτο ζώο. Μια αγκαλιά και ένα ζεστό κρεβάτι για κάθε σκύλο και γάτα. Στειρώνουμε το κατοικίδιό μας για να περιορίσουμε τον αριθμό των αδέσποτων. Βασικά πράγματα που ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να κατανοήσουμε σαν λαός και είμαστε πλέον στο 2020. Δεν νοείται να υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα κοντά στα 3 εκατομμύρια αδέσποτα ζώα, πολλά εκ των οποίων είναι κακοποιημένα πλάσματα. Ο σεβασμός και η αγάπη είναι μονόδρομος. 

"Τώρα τα αδέσποτα μας έχουν δύο φορές μεγαλύτερη ανάγκη"

Στις πρωτόγνωρες ημέρες που ζούμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τα αδέσποτα μας έχουν δύο φορές μεγαλύτερη ανάγκη. Ο κόσμος είναι πολύ συγκεντρωμένος στον εαυτό του και αγχωμένος για το μέλλον. Είναι φυσικό να συμβαίνει αυτό. Όμως δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τα ζώα, ούτε την προσπάθεια να χτίσουμε μία καλύτερη ζωή γι' αυτά. Λίγη τροφή και καθαρό νερό έξω από το σπίτι μας είναι μία πρώτη μικρή, σημαντική κίνηση για την ήδη δύσκολη επιβίωσή τους. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης